Golažijada
Krajevna skupnost Podkum in podkumska društva vabijo v soboto, 14. maja, ob 14. uri vse na Golažijado, kjer se bo kuhal golaž na 101 način. Prireditev bo v vsakem vremenu. K sodelovanju ste vabljeni vsi, ki bi radi golaž skuhali na svoj način. Steklarska godba Hrastnik, podkumski ljubiteljski harmonikarji in Knapovske punce bodo poskrbeli, da bo veselo. Organizator in sodelujoči pa bodo poskrbeli, da bo okusno.

Za podeželje je včasih veljal stereotip makadamskih cest. Kraj, kjer se je ustavil čas, kraj, iz katerega vsi bežijo in se nič ne dogaja. Dandanes pa pomeni vse prej kot to. Letošnja majska pomlad na podeželju bo aktivna, zanimiva, drugačna. Sestavine, ki jih bodo udeleženci potrebovali za svoj golaž, bodo prinesli s seboj.

Prireditev ima tudi dobrodelno noto, zato bodo zbirali prispevke za dobre namene. In kot se spodobi, bodo udeleženci nagrajeni za najboljši golaž, za svojo izvirnost, za trud in še za kaj.

Veselo podeželje na Podkumu

Vsi, ki si bodo vzeli čas v soboto, 28. maja, ob 14. uri, pa bodo lahko degustirali, poizkušali, kupili in doživeli prelepo zagorsko podeželje.

Pri Hiši domačih okusov Pr Čop se bo dogajalo veliko in še več. Mnoge krajevne skupnosti, ki poganjajo motor podeželja v občini Zagorje, bodo predstavile svoje aktivnosti, interesne skupine, lokalne pridelovalce, znane kulturnike, športnike in vse, ki skrbijo, da podeželje živi. Vse boste doživeli in spoznali že med nastopajočimi in sodelujočimi.

KS Mlinše-Kolovrat se bo predstavila z Medgeneracijsko skupino Mlinček, Gasilskim muzejem Kandrše, odličnimi harmonikaši s področja Kolovrata, nastopil bo tudi MePZ Izpod Svete gore.

KS Tirna bo program popestrila z »Modrostjo in mladostjo v Tirni« (skupen nastop medgeneracijske skupine Dišeči avčin in otrok iz Tirne). Predstavili bodo projekt obnove sušilnic sadja »Sušilnica sadja kot etnološki spomenik«, ne bodo pa manjkale niti »Dobrote iz Tirne«.

KS Podkum se letos ponaša z najbolj znano slovensko podružnično osnovno šolo. Uspehi, ki so bili tudi medijsko izpostavljeni, so razlog, da šolo s samo nekaj učenci obiskovalci spoznajo čisto od blizu. Omeniti moramo še podkumsko kulinarično pot, kulturno društvo, športnike, pevce, skupino z ročnimi deli, gasilce in še mnogo drugih.

KS Izlake se bo predstavila s predsednico Zveze kmetic Slovenije, Ireno Ule, Pekarno in mesnimi izdelki Kos iz Zabreznika, mesnimi izdelki Valentina Vrtačnika. Na Izlakah je zelo aktivno Mladinsko igralsko društvo ter Aktiv kmečkih žena, ki bodo tudi popestrili program Veselega podeželja v Podkumu.

KS Kotredež ima veliko noto humanitarnosti, s katero se bodo predstavile simpatične članice Rdečega križa. Ne bodo manjkali niti gasilsko društvo, športniki, …

Ne bomo izdali čisto vsega, kar nam bodo pripravili. Nedvomno pa nas bodo znale presenetiti tudi druge KS.

Lahko pa vam zaupamo, da je projekt stekel s podporo zagorskega župana, Matjaža Švagana, ki spodbuja razvoj turistično prepoznavnega zagorskega podeželja.

Kako deluje podeželje, bo iz prve roke lahko povedal Cvetko Zupančič,  predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki nas bo obiskal. Z njim boste lahko pokramljali o aktualni tematiki slovenskega podeželja in se z njim družili, saj rad zaigra tudi  na harmoniko.

28. maja ob 14. uri bo »Veselo podeželje na Podkumu« še kako veselo.

Promocijska objava