Driska je mehko ali tekoče blato, spremenjena je količina ter pogostnost odvajanja blata. Primešana je lahko kri ali sluz. Spremljajoči simptom je napenjanje. Resnost stanja je odvisna od vzroka in žarišča, ali je razlog v tankem ali debelem črevesju. Razlika je precejšnja in vaše opazovanje je ključno pri pregledu in postavitvi diagnoze.
Vzroki za drisko so infekcija, stres, sprememba hrane ali hrana, ki živali ne ustreza, zaužitje tujkov, kakcev, mrzle vode iz izvirov, stoječe vode ali luž, lahko je simptom resnejšega sistemskega obolenja (o tem tukaj ne bo govora, saj so to precej kompleksna bolezenska stanja).

Pogosti pojav ob driski je bruhanje. Lahko pa opazimo čmokljanje, slinjenje, oblizovanje gobčka ali vsem znano grizenje trave.

Zapomnite si, da hrana lahko pri živalih izzove alergijo ali intoleranco na določeno hrano. In če govorimo o intoleranci, se s to lahko pojavi bruhanje in driska z obdobji brez težav. Recimo da opažate nekaj dni težave z mehkim ali tekočim blatom, mogoče zaužije kosmatinec več trave ali celo bruha, nato pa nastopijo dnevi, ko vse mine in ni težav. Vendar se po parih dneh ponovno pojavi driska ter bruhanje in to se redno ponavlja. V tem primeru je velika možnost intolerance na hrano. Vsekakor je možno tudi, da ste ljubljenčka hranili s širokim spektrom hrane od briketov do različne konzervirane hrane, priboljški ali hrane z mize. To nas lahko tudi zmede, zato je dobro spremljati, kaj se dogaja z vašim ljubljenčkom ob dajanju različne hrane.

Driska se lahko pojavi pri prehitri menjavi hrane. Še vedno se priporoča počasen prehod na novo hrano, v kolikor jo želite ali morate zamenjati. Ta prehod naj se izvede v roku enega tedna, s postopnim zviševanjem deleža nove hrane v obroku.

Kakšno je blato zdrave muce ali kužka?

Blato je kompaktno, oblikovano v klobaso, ki jo je iz mačjega stranišča ali na sprehodu s kužkom mogoče z lahkoto pobrati z vrečko. Površina blata je srednje rjava do temneje rjava in bleščeča.

Na kaj moramo biti pozorni?

Ob pobiranju pasjih drekcev na sprehodu lahko vedno brez težave preverimo konzistenco blata (kompaktno blato, trdo ali krhko, mehko, tekoče), vidimo količino blata, opazujemo, kako pogosto mora kuža odvajati blato. Preverimo lahko ali so v blatu prisotni kakšni paraziti.

Enako velja za muce, vsaj za tiste, ki uporabljajo mačja stranišča. Pri zunanjih to seveda ni izvedljivo, bolj moramo biti pozorni na spremembe v obnašanju – hranjenje, skrivanje, prisotnost bolečine, nemir.

Pri mucah se ob zdravstvenih težavah ali pri višji starosti pojavlja trdo, izsušeno blato, temno rjave do skoraj črne barve. Ob težavah muc z odvajanjem takšnega blata lahko pride do zaprtja in pojava driske v manjših količinah. Da se ob zaprtju pojavi driska, velja tudi za pse. In vsekakor lahko zavede pri postavljanju diagnoze in zdravljenju.

Kdaj poiskati veterinarsko pomoč?

Če se vaš ljubljenček počuti dobro, je živahen, lahko z obiskom veterinarja počakate in ga opazujete. Splošno se je dobro držati pravila, da če se driska ne konča v 12-24 urah, je priporočljivo poiskati veterinarsko pomoč.  V kolikor pa je ravno nasprotno in sta vaša kužek ali muca otožna, zaspana in poležavata, ne odlašajte in ju peljite na pregled. Vsekakor je potrebna večja previdnost pri mladičih. To so tisti pacienti, ki hitro potrebujejo pomoč. Pogosti so klici v ambulanto, ko stranka vpraša ali mora pripeljati mucka starega dva, tri ali štiri mesece na pregled, ker že 3 dni driska in bruha. Odgovor je vsekakor da in da bi takšen mladič že moral biti na terapiji skoraj takoj, ko se pojavita driska in/ali bruhanje.

Ob pojavu bruhanje opazujte, kako pogosto se le-ta pojavlja. Če opažate, da ljubljenček bruha enkrat tedensko  ali pogosteje, je to že zelo dober razlog za obisk veterinarja. Vendar bodite pripravljeni, da bodo v takem primeru potrebne dodatne osnovne preiskave kot so pregled krvi in urina, ultrazvok ter rentgen.

Če se bruhanje ne ustavi ali če se žival napreza in ne izbruha ničesar ali ima napet trebuh, je potrebno obiskati veterinarja, to je urgentno stanje, saj je možno, da gre za dilatacijo želodca z zasukom.

Ob pregledu v veterinarski ambulanti boste morali odgovoriti na nekaj vprašanj, ki so veterinarjem v pomoč za dosego prave diagnoze. Od vaših odgovorov je tudi odvisna izbira dodatnih preiskav in terapije.

V pomoč navajam nekaj vprašanj:

 • Kdaj so se težave začele?
 • Ali se je prvo pojavila driska ali bruhanje?
 • Ali opažate kakšne spremembe v obnašanju in katere?
 • Kako izgleda driska – konzistenca, barva, pogostnost blatenja, količina, prisotnost krvi ali sluzi, ste opazili kakšne parazite?
 • Kaj je žival izbruhala in videz, količina? Ali bruha takoj po zaužitju obroka ali v kratkem po hranjenju? Kako se obnaša ob bruhanju – ali se pojavijo najprej gibi/stiski trebuha, lahko z oglašanjem, in nato izvrže vsebino? Ali opažate čmokljanje, slinjenje, oblizovanje gobčka ali grizenje trave?
 • Ali je lahko zaužil kakšen tujek?
 • Kdaj ste nazadnje dali kakšno sredstvo za preprečevanje notranjih parazitov?
 • Katera cepljenja ste opravili in kdaj?
 • Katero hrano in dodatke ter priboljške dajete vaši muci ali kužku?

Kako ukrepati?

Najprej, kar morate narediti, je, da umaknete hrano, ki jo vaš ljubljenček redno uživa. Ob driski naj ima tekočino na razpolago, v primeru bruhanja pa morate tudi slednjo umakniti.

Za umiritev driske primerna dieta je kuhan bel riž s piščančjimi prsmi (brez kosti in kože) v manjši količini večkrat dnevno.

Ob bruhanju pustimo žival brez hrane in vode 4-6 ur, nato ji ponudimo manjše obroke vode in hrane kot pri driski vsaki 2 uri. Če po obroku ljubljenček ne bruha, nadaljujemo s to hrano vsaj 24 ur, potem začnemo dodajati njegovo/njeno redno prehrano.

Zdravljenje driske in bruhanja

Če se bruhanje ne ustavi po začetnem postu in dieti, bo veterinar določil terapijo, ki je sestavljena iz aplikacije antibiotika, zdravil za ustavitev slabosti ali bruhanja, zdravil za umiritev želodčka in infuzije. Ko se ustavi bruhanje, se dodaja razne dodatke kot so prebiotiki in probiotiki.

Prebiotiki so vlaknine, ki zagotavljajo prehrano in podpirajo razvoj ugodnih bakterij črevesne mikroflore. Nasprotno so probiotiki kulture dobrih bakterij, ki se jih vnaša v telo. S povečanjem števila ugodnih kultur v črevesju se zmanjša število slabih kultur baterij, ki povzročajo težave in drisko.

Priporočljiva je dieta, ki jo pripravite sami ali predpakirana dieta za gastrointestinalne težave.

Preventiva:

 1. Redno dajanje antiparazitikov
  Pri mladičih se v začetnem obdobju daje antiparazitike na 14 dni, kasneje v odrasli in starejši dobi pa vsaj vsake 3-4 mesece. V kolikor gre za kosmatince, ki so bolj izpostavljeni možnosti infestacije s paraziti, se lahko pogostnost aplikacije zviša.
 2. Previdnost na sprehodu s psom
  Pri sprehajanju s psom je dobro biti čim bolj pozoren, čemu kuža posveča pozornost in kam tišči svoj gobček. Še tako so hitri in nas vedno presenetijo. Če sumite, da ima v gobcu karkoli neprimernega, preverite. Vendar previdno pri tem, za kaj takega morate dobro poznati svojega psa in kako se bo odzval.
 3. Ustrezna prehrana
  Držite se hrane, ki kosmatincu ustreza. Že manjši grižljaji začinjene hrane z mize, priboljškov ter hrane, ki po sestavi ne ustreza sami živali, lahko izzovejo pojav driske ter bruhanja.

S samo preventivo in opazovanjem naših ljubljenčkov lahko storimo veliko. Zakaj bi jih izpostavljali nepotrebnemu naprezanju?!

Alja Kuštrin Knez, dr.vet.med.