ponedeljek, 27 maja, 2024

Iz te kategorije

Dr. Vesna Godina: »Kmalu bomo Romunija.«

Postsocialistične države smo se znašle v neokolonijskem odnosu, pravi dr. Vesna Godina, in v to pozicijo smo se z referendumom postavili prostovoljno. Želimo zahodni kapitalizem, kar je nemogoče, saj mi nismo država s petstoletno tradicijo kot te države. Malokdaj stopimo skupaj, da bi kaj spremenili. Zadnja priložnost je bila na vstajah, pa tega nismo storili. Take kraje, kot smo je bili deležni v zadnjih petindvajsetih letih, v slovenski zgodovini še ni bilo. In nikoli več ne bomo videli teh pokradenih 80 milijard evrov.
Cenjeni predavateljici očitajo  sicer črnogledost, a je navedla otipljive dokaze, kako se približujemo Romuniji – trgovanje z organi, prostitucija … Ekonomija bi morala biti podrejena sociali, zdravstvu, šolstvu …, da bi delovale, ne pa da vsi služijo njej. Ves čas rešujemo ekonomijo. To vodi samo navzdol.

Seveda je nakazala nekaj rešitev, v katere pa niti sama ne verjame. Na vsak način pa bi morali poiskati svojo pot v kapitalizem. Naša preteklost temelji na kmečki družbi, kjer smo se 1500 let uspešno povezovali in pomagali drug drugemu. S svojo konstruktivno kritiko bo seveda nadaljevala.

Karizmatična Vesna Godina je navdušila obiskovalce knjižnice s svojimi pogledi in načinom podajanja svojih misli, tako da so jo po dobrih dveh urah predavanja  z vprašanji  nekaj časa še zadržali.

Fanči Moljk

Isti avtor