Člani Fotosekcije KUD Svoboda Dol pri Hrastniku so od 7. do 9. aprila izvajali fotodelavnico. Odpravili so se v Labin na Hrvaškem, ki ima, tako kot Zasavje, pestro rudarsko zgodovino. »Svoje čase je tam, tako kot v Zasavju, z izkopnimi polji gospodarila Trboveljska premogokopna družba,« je povedal vodja Fotosekcije KUD Svoboda Dol pri Hrastniku Bojan Šibila, »v fjordu, ki se pri zaselku Plomin zajeda globoko v Istrski polotok, so elektrarno prav tako zgradili Trboveljčani. In da bo podobnost še popolnejša, je bila zgrajena tudi cementarna, ki pa je svoj prostor našla neposredno ob morju med otočki v kraju Koromačno.«
Fotografi so dva dni obiskovali okoliške kraje. S fotoaparati so zabeležili tako ostanke rudarjenja kot prebujanje narave, »ki tam doli izdatno prehiteva našo pomlad,« je povedal Šibila. Obiskali so Rabac, kamor so se odpravili peš. Večeri pa so bili namenjeni druženju, klepetu ter komentiranju fotografij.

Kot gledalci in navijači so se udeležili začetka vztrajnostnega teka »100 milj Istre« in s fotografiranjem in navijanjem pospremili rojaka Marka Kavzerja ter ostalo slovensko ekipo. Pot domov so izkoristili za obisk Motovuna in Buzeta – hrvaški mesti z bogato zgodovino sta ponudili veliko možnosti za fotografijo. Udeležili so se tudi pokušine izdelkov iz tartufov.

ZT

Prejšnji članekV drugem kolu že boljši
Naslednji članekPrometne nesreče, varovanje tekme, opiti občani