sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Dokumentarna razstava Sinagoge Maribor

Zasavski muzej Trbovlje je skupaj s Centrom judovske skupnosti Sinagoga Maribor pripravil v četrtek, 16. decembra, v Muzeju v Hrastniku otvoritev gostujoče razstave »Tu se je smrt utrudila do smrti …«: slovenske žrtve Auschwitza.

Na otvoritvi je zbrane pozdravila direktorica Zasavskega muzeja Trbovlje Nataša Gala, podžupan Občine Hrastnik Nermin Bajramović, kustos Zasavskega muzeja Trbovlje in avtor razstave Boris Hajdinjak.

Razstava je bila prvič postavljena 23. januarja 2020 v sklopu projekta ŠOA – spominjajmo se 2020, s katerim so obeležili mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta in 75. obletnico osvoboditve nacističnega taborišča Auschwitz. Ob razstavi je bil pripravljen tudi kratek video avtorja Domna Kodriča. Razstava je doslej gostovala že v več muzejih po Sloveniji. Po končanem gostovanju v Hrastniku se bo razstava selila v Pokrajinski muzej Koper.

Na svetu ni kraja, ki bi bil bolj zaznamovan s smrtjo kot koncentracijsko taborišče Auschwitz na Poljskem, kjer je bilo v letih med 1940 in 1945 ubitih 1,1 milijona ljudi, od tega milijon Judov. Dokumentarna razstava pripoveduje o več kot 2300 internirancih iz Slovenije, ki so jih med drugo svetovno vojno odpeljali v to taborišče. Domov se jih je vrnilo le okoli 1000, za večino preostalih pa je bil Auschwitz kraj smrti.

»V Zasavskem muzeju Trbovlje smo razstavo dopolnili z dodatnim panojem, kjer so v tekstu, številkah in fotografijah predstavljene žrtve koncentracijskega taborišča Auschwitz iz Zasavja,« so povedali na otvoritvi razstave.

Med žrtvami Auschwitza je tudi 145 Zasavcev. To so bili večinoma sorodniki ustreljenih talcev in partizanov ter sodelavci partizanskega gibanja. Prvi Zasavci so bili odpeljani v taborišče že leta 1941, največji val pa je potekal avgusta 1942 kot odgovor nacistov na ponoven razmah osvobodilnega gibanja na Štajerskem. Večino oseb, ki so jih takrat z dvema transportoma prepeljali v Auschwitz, so tam kmalu usmrtili. Tej največji akciji aretacij jih je do srede junija 1943 sledilo še pet, a nobena ni bila tako obsežna. Vojno je preživel le manjši del v Auschwitz deportiranih, večina se jih je vrnila domov med majem in septembrom 1945.

Savus

Foto: Zasavski muzej Trbovlje


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor