Na že sedmem Jamatlonu bo v soboto, 17. junija 2017, premagovalo knapovske ovire 140 jamatloncev v 40 ekipah. Čeprav gre vsakič za edinstveno adrenalinsko izkušnjo, pa je letos dogodek še dodatno svež, malo »obrnjen« in dodatno začinjen.
Obrnjena trasa

Na sobotnem Jamatlonu se bodo udeleženci v jamo podali v Hrastniku, iz nje pa prišli v Trbovljah. Smer jamske preizkušnje je obrnjen z razlogom. Ob 19. uri bo Delavski dom Trbovlje namreč odprl Virtualni rudarski muzej 4. dritl, ki si ga bodo tako lahko ogledali tudi udeleženci Jamatlona, ki prihajajo iz vse Slovenije.

Mini Jamatlon

Prizorišče pred Delavskim domom Trbovlje bo živahno že vse od 14. ure, ko bodo jamatlonci začeli prevzemati startne številke. Tisti, ki bodo s seboj pripeljali otroke, bodo lahko pomirjeni odšli na start v Hrastnik, saj bo za njihov naraščaj dobro poskrbljeno. V Trbovljah smo jim namreč pripravili Mini Jamatlon, zanje pa bodo skrbeli prostovoljci Društva prijateljev mladine Trbovlje.

JamaŠpil in Koala Voice

Tudi glasbe ne bo manjkalo, saj se bodo popoldne na prizorišču predstavili glasbeniki in zasedbe, ki so sodelovali na natečaju JamaŠpil (skupine Warning, Funk Fu, Magrateja in Elvis Iron Ginger), zabavo pa bodo s koncertom sklenili člani zasedbe Koala Voice.

Met bata škornja in povprečni čas

In če se vrnemo še malo v jamo: tudi letos bodo v njej Jamatlonce čakale številne neobičajne knapovske ovire, vmes bo tudi virtualna, ki je nastala v sodelovanju podjetja Dewesoft in Srednje tehniške šole Trbovlje, v jami bo jamatlonce po ta zadnji »požegnal« Perkmandeljc, nanje bodo pazili rudarski reševalci, pred Delavskim domom Trbovlje pa se bodo pomerili tudi v ne-še-olimpijski disciplini metu bata škornja čez glavo v kulmkišto. Organizator bo v jami meril tudi čas, a nagrajeni ne bodo najhitrejši ali najpočasnejši, temveč tisti, ki se bodo najbolj približali povprečnemu času. Ker Jamatlon spodbuja tovarištvo, druženje, dobro voljo in smeh.

Nove vsebine rudniški infrastrukturi

Jamatlon poteka dvakrat letno: poleti v okviru rudarskega praznika in decembra ob prazniku sv. Barbare, zavetnice rudarjev. Organizatorji Jamatlona želijo s to rekreativno pustolovščino vrniti vsebine opuščeni rudniški infrastrukturi, rudnik pa po zaprtju približati sedanjim in bodočim generacijam.

Na tekočem z vsem

Medijska partnerja Jamatlona sta Zasavski tednik in Zasavc.net. Vsi skupaj so namreč projekti izvajalca Zavoda Savus, zato bo ekipa Zasavskega tednika in Zasavca tudi na Jamatlonu. In zato boste bralci Zasavca o Jamatlonu tudi v soboto sproti obveščani, kaj se odvija pod in nad zasavsko zemljo. Če vam torej ne bo uspelo priti pogledat Jamatlonce, JamaŠpilovce, Mini Jamatlonce pred Delavski dom Trbovlje, potem spremljajte www.zasavc.net. Seveda pa boste vse o Jamatlonu vključno s celotno fotogalerijo našli na www.jamatlon.si.

Špiruci Jamatlona 2017

Jamatlon podpirajo špiruci (podporniki): Občina Hrastnik, Občina Trbovlje, Občina Zagorje ob Savi, Petrol, Spekter Trbovlje, Avrigo, Ahac inženiring Trbovlje, Hiša okusov Pr’ Čop Podkum, Radeče papir, Plastenka Radomlje in K-M@RK. Projekt sofinancirata Evropska unija iz evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Uredništvo

Prejšnji članekAndrej Ikica in njegova Superzvezda
Naslednji članekOdlični na ekipnem DP v Polzeli