V letošnji ekološko-humanitarni akciji Manj svečk za manj grobov je bilo do sedaj zbranih že rekordnih 54.226,4 evrov. To so v večini sredstva, ki so jih obiskovalci pokopališč v preteklih dnevih osebno darovali na stojnicah, znesek pa se še povečuje. Na račun Fundacije Svečka se še vedno stekajo donacije posameznikov in organizacij, ki darujejo tudi preko spletnih donacij in z SMS sporočilom.

Ekološko humanitarna akcija Manj svečk za manj grobov je letos potekala v 20 občinah po Sloveniji. Pri izvedbi je sodelovalo 140 organizacij in več kot 500 prostovoljcev, ki so na stojnicah zbirali prostovoljne prispevke in v zameno ljudem podarjali zastavice sočutja, ki so jih lahko odnesli na grobove pokojnim.

Vsa zbrana sredstva bodo namenjena pokritju stroškov zdravljenja težkih bolezni, operacij, nevrofizioterapevtskim obravnavam otrok, nakupu bolniških postelj, defibrilatorjev, motomed naprav, kompletov prve pomoči, opreme za reševanje ob poplavah, opreme za reševanje iz višin in za druge namene. V Hrastniku bodo z zbranimi prispevki kupili sodobne aparate za zdravljenje bolnih pri fizioterapiji. V Trbovljah bodo vsem gasilskim društvom v Gasilski zvezi Trbovlje kupili specialne torbe za nudenje prve pomoči. V Zagorju bodo sredstva porabili za nakup namenske opreme za reševanje ob poplavah – črpalke, sesalniki in agregati za reševanje bodo na razpolago vsem gasilskim enotam v Zagorju.

Primož Jelševar, predsednik Fundacije Svečka, je dejal, da ljudem ne želijo vsiljevati zastavic namesto sveč, temveč jim želijo predstaviti bolj trajnosten način spominjanja pokojnih: »Projekt Manj svečk za manj grobov temelji na spoštovanju lepe slovenske in krščanske tradicije, da se našim pokojnim dostojno poklonimo. Nič ni narobe, če zanje prižgemo svečo, če na grob položimo cvetje in se jih spomnimo na ta način. Nič pa tudi ni narobe, če namesto 15 kupimo 14 sveč in kakšen evro namenimo za reševanje življenj. V Fundaciji Svečka nismo nikakršni ‘svečofobi’, ne posiljujemo ljudi z zastavicami in ne vsiljujemo tega načina spomina na pokojne. Želimo, da to ostane odločitev vsakega posameznika, smo pa veseli, da se več deset tisoč darovalcev vsako leto odloči, da se svojih najdražjih spomnijo na način, ki rešuje življenja tistih, ki se jim še lahko pomaga, in je hkrati tudi bolj trajnostno naravnan. Prav je, da skrbimo za lepo urejene grobove preminulih, vendar pa je vsak trenutek, ki ga preživimo s svojimi najdražjimi, tisočkrat več vreden kot najlepše urejen grob.«

Akcija s stojnicami je letos poleg zasavskih občin potekala v Litiji, Mariboru, Murski Soboti, Celju, Dobrepolju, Dolu pri Ljubljani, Domžalah, Grosuplju, Ivančni Gorici, na Savi, v Šentjurju, Škofji Loki, Logatcu, Šmartnem pri Litiji, Vojniku, Kopru in Vuzenici.

Do konca tedna je še vedno mogoče prižgati t. i. SMS svečko s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo SVECKA5 na 1919 (donacija 5 evrov).

Savus

Foto: AAV