»Drugi letošnji Vikend odprtih vrat smo organizirali v sodelovanju z Javnim zavodom Bogenšperk in lokalnimi ponudniki,« je povedala  Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije. »Veseli nas, da se je v dogajanje vključilo kar 20 ponudnikov, zadovoljni smo tudi z obiskom.«
Obiskovalci so lahko na zeliščarski Domačiji Pivec okušali domače zeliščne piškote, si ogledali notranjost domačije in se udeležili poučne zeliščne delavnice. Na njej so spoznali več kot 90 zdravilnih rastlin. »Z zelišči in zemljo živim. Ljudi bi rada naučila, da je narava njihova prijateljica. Naj gredo v gozd in si naberejo, kar potrebujejo za svoje zdravje,« je povedala Jožica Bajc Pivec. V trškem jedru Šmartnega pri Litiji se je skupina obiskovalcev odpravila na voden ogled in spoznala bogato, več kot 800-letno kulturno dediščino in med drugim izvedela, da je najstarejša hiša iz leta 1506. Ogled je vodil tudi mimo hiše Slavka Gruma, znanega slovenskega pisatelja. V delavnici Barbare Dacar so prikazali dela na lončarskem vretenu, v umetnosti izdelave skodelic pa so se udeleženci lahko preizkusili tudi sami.

Že tradicionalno so se obiskovalci z veseljem podali na voden sprehod po Javorski energijski poti v organizaciji Športnega društva Javor. Prav poseben dogodek je bil na gradu Bogenšperk, kjer je pod pokroviteljstvom Unesca potekala prireditev »Bogenšperk: kjer se srečata Vzhod in Zahod«. Dogajalo se je tudi na Primskovem. Organiziran je bil voden ogled starodavnega tabora s cerkvijo Marijinega rojstva na Gradišču in z razstavo Rastoča knjiga Etnološkega društva Jurija Humarja. Na Eko kmetiji Vodnjov je bilo mogoče izvedeti vse o pridelavi sadja in gojenju sadnih dreves. Za sladke užitke so poskrbeli v Gostišču pri Rozi ter Krčmi na gradu Bogenšperk, sveže postrvi so ponudili v Pustovem mlinu. Po vseh dobrotah so se obiskovalci lahko udeležili skupinske vadbe na trim stezi gradu Bogenšperk v organizaciji Zavoda za šport, sprostitev in rekreacijo Lamfit.

ZT