sreda, 24 aprila, 2024

Iz te kategorije

Dišalo je po … mmmmm … funštercu

Že šestič zapored so v Hrastniku na tržnici pripravili prireditev Funšterc, festival zasavske kulinarike. Letos je tekmovalo 14 ekip IZ Zasavja, Litije in Ljubljane, vsaka se je peke funšterca lotila inovativno, dodajala sestavine, o katerih se starim knapom še sanjalo ni. Ampak, osnovni recept je bil enak. In sestavine tudi: jajca, moka in dobra volja. To so pomagali vzdrževati tudi kulturni spremljevalci programa: Rudarska godba Hrastnik, ansambel Murni, mažorete Steklarske godbe in Marionetno gledališče Hrastnik.
Strokovna komisija je ugotavljala, da tekmovalne ekipe včasih celo preveč komplicirajo,  vseeno pa se nad kulinaričnim znanjem tekmovalnih ekip niso preveč pritoževali. Z nasmehom so ocenjevali izdelke na krožniku. Ampak »funšterci so bili tako dobri, da so bili za pojest,« so pridali obiskovalci.

“Obisk je super. Festival že šesto leto, obiskovalci pridejo, ekipe tudi, to nam daje zagon za naprej,« pravi predsednica društva Rast in vodja festivala Mateja Jecl. Vzdušje na prireditvi je bilo sproščeno in obiskovalci zadovoljni. V društvu Rast so pričeli s to prireditvijo zaradi različnih vzrokov: »Zdi se nam pomembno, da se zavedamo in da ohranjamo našo tradicijo, rudarsko in steklarsko. Na nek sodoben način želimo to tradicijo približati tudi mladim. Hkrati pa je to tudi turistično prebujanje Zasavja,« pravi Jeclova.

Mladi so se s tradicionalnimi jedmi spoznali tudi na tej prireditvi. Funšterc in krumpantoč, ki ga v domačih kuhinjah izpodrivajo testenine, pizze in sodobne jedi, so poskusili in nekateri tudi naučili pripraviti in speči. Še posebej je seveda zanimivo, da osnovnemu receptu lahko dodajajo karkoli si izmislijo. Na prireditvi pač pečejo funšterc na sodoben način.

Marko Planinc

Isti avtor