Mandeville in dipladenije prvotno izvirajo iz Srednje in Južne Amerike. Večina vrst izhaja iz gozdov okoli mesta Rio de Janeiro v Braziliji. Rod Mandevilla je ime dobil po britanskem vrtnarju Henryju Mandevillu (19. stol.), ki je zaslužen za njihovo odkritje. Danes obstaja že več kot 100 različnih sort teh rastlin.
Mandevilla je bila prvotno rdeče barve. Kasneje so s križanjem priskrbeli tudi nove barve, in sicer roza, rumene, bele … Mandeville na splošno veljajo za hitreje rastoče z bolj bujno razrastjo, kar jih naredi bolj primerne za vzpenjalke. Tudi v listih je očitna razlika, saj imajo večje liste s hrapavo teksturo oz. površino. V cvetovih je razlika težko opazna, vendar so tu cvetovi nekoliko večji.

Dipladenija pa je v osnovi roza barve. Danes lahko dobimo tudi sorte v rumeni, beli, rdeči, temno rdeči in ostalih zanimivih barvah. Listi so krajši in srčaste oblike. Že na prvi pogled so debelejši, usnjati in bolj gladki na otip. Cvetovi so za odtenek manjši.

Te rastline hitro zacvetijo spomladi in cvetijo celo sezono. Zahtevajo sončno do polsončno rastišče, kjer se ob rednem gnojenju lahko pokažejo v polnem razcvetu. Priporočeno je sajenje v bolj zračno zemljo, lahko pa tudi v univerzalno za balkonske rastline, le da malce popazimo pri zalivanju in ne pretiravamo.

Lepo se jih da prezimiti, če jim nudimo optimalne pogoje. Najbolj primerna temperatura pozimi je 16° C. Paziti moramo, da se ta ne spusti prenizko, saj tako rastlina odvrže liste in ni veliko verjetnosti, da bo ponovno zaživela. Pred cvetenjem lahko porežemo predolge poganjke, kar pa ni nujno. Če pa se tega že lotimo, to storimo v mesecu februarju.

Dipladenije so čudovite kot posodovke za terase, balkone in postavitev pred vhodom, kjer naredijo dober vtis na goste. Posodovke in manjše rastline lahko v spomladanskem času vsako leto dobite pri nas. Manjše sadike lahko sadimo brez opore in jih posadimo v korita ali obešanke, kjer se v enem letu obesijo približno 40 cm, odvisno od količine hranil, ki jih jim namenimo.

Določeni deli rastline so strupeni, zato se izognite uživanju ali stiku z očmi. Drugače pa te edinstvene rastline privabljajo tudi metulje, čebele in določene ptice.

Polepšajte si poletje s trpežnimi dipladenijami, ki vas bodo čakale tudi, ko se boste vrnili z enotedenskega dopusta. Brez zalivanja.

Damjana Napret Čeperlin

Prejšnji članekPohod po splavarski poti
Naslednji članekŽiva knjižnica