Uporabniki dimnikarskih storitev si lahko po novem zakonu dimnikarja izberejo sami. Še do nedavnega je namreč veljalo, da je dimnikarjem koncesije za posamezna geografska območja podeljevalo Ministrstvo za okolje in prostor. Po novem pa si lahko stranka za čiščenje svojega dimnika izbere dimnikarja od koderkoli. Res pa je, da lahko lokalni dimnikarji v nujnih primerih posredujejo prej, poleg tega bi morala stranka, če bi dimnikar do nje prepotoval več kot 25 kilometrov, kriti stroške prevoza, pravi Damjan Ostrožnik, direktor zagorskega podjetja Dimnikarji.
Pobudnik novega zakona je Uroš Verač, predsednik dimnikarskega ceha Slovenije. Zakon je predlagal “zaradi vse več nezadovoljnih uporabnikov. Pa tudi dimnikarji smo bili izpostavljeni korupciji, kriminalnim dejanjem ob razpisih, nespoštovanju razpisnih pogojev … Stari dimnikarski sistem je skratka doživel svoje svetle dni in klavrn konec.« Veliko dimnikarjev, pravi Verač, je ostalo brez kruha, posamezniki pa so do koncesij prihajali s podkupovanjem. Nalog, ki so jim pripadle, pa nato niso znali izvajati.

Z uveljavitvijo novega zakona bodo lahko dimnikarske storitve opravljali samo tisti, ki si bodo pridobili potrebno dovoljenje za delo in licenco. Seznam dimnikarskih podjetij, ki bodo pridobila licenco, bo po Ostrožnikovih besedah objavljen do 19. januarja. Če želi uporabnik dimnikarskih storitev zamenjati izvajalca, mora to storiti do 30. junija tekočega leta. Novi dimnikar bo storitve lahko pričel izvajati 1. julija tekočega leta, izvajal pa jih bo najmanj 12 mesecev.

Dimnikarji se na terenu srečujejo z nekaterimi situacijami, ki jim otežujejo delo. Anton Lepoša iz trboveljskega podjetja Lepoša Dimnikarstvo kot težavo izpostavlja slabo sodelovanje med monterji kurilnih in dimovodnih naprav ter dimnikarji. Opažajo pa tudi slab socialni položaj nekaterih njihovih strank. “Ljudje nimajo denarja za nove sodobne kotle,” pravi Lepoša, “zato uporabljajo stare, okolju neprimerne kurilne naprave, vanje pa vržejo vse, kar jim pride pod roke: preveč vlažen les, stara okna, vrata, odpadke …” Posledica takšnega ravnanja je, pravi Lepoša, slab zrak v okolici in nabiranje sajastih oziroma katranskih oblog na stenah dimovodnih naprav.

Martina Drobne

Prejšnji članekVoda zalivala stanovanja
Naslednji članekVozniki in pešci, previdno