V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku so v četrtek, 9. februarja, praznični dan podaljšali s predstavitvijo nove knjige Jerneja Dirnbeka – Dimeka Pevci pozabljenih pesmi.
Dirnbeka poznamo sicer kot ustanovnega člana popularne skupine Mi2, enega od pevcev in avtorja besedil. Ne samo za svojo skupino; ustvarja tudi za druge, kot na primer za oddajo Lada Bizovičarja As ti tud not padu, za predstavo Fotr, oddajo Hri bar in druge. Poleg treh zbirk pesmi MI2 premorejo tudi Biografijo skupine. Leta 2015 je izšel dokumentarni film režiserja Rudija Urana o skupini z naslovom Kdo = MI2. Predlanskim so praznovali 20-letnico obstoja z vrsto uspešnih nastopov. Imajo osem albumov, začelo se je s Črtico, zadnji album Čista jeba je izšel 2014.

In kako je prišlo do pisanja knjige? »Če se človeku predolgo motajo po glavi neke misli, jih je treba prej ko slej tudi zapisati,« je dejal Dirnbek. »In meni se je začelo motati, da bi bilo dobro, če bi se v kakšni gostilni spet začeli družiti in prepevati pozabljene pesmi. A preden sem ta načrt zaupal ženi, sem se raje odločil, da to zapišem v knjigi…«

Prizorišče dogajanja je Gorca, glavni junak pa Zdravko Strnad, ki se je vrnil iz mesta. Je ločen, ni samozavesten, brez avta, deložiran, … Na drugi strani pa je junakinja srečno poročena, lepa, … V Podgorju je Zdravko spet našel staro družbo, svojo nekdanjo ljubezen in začenjal živeti življenje, ki ga je v mestu pogrešal. V knjigi je veliko starih slovenskih pesmi, ponarodelih in narodnih, pa tudi pesmi Balaševića, Ribje čorbe, Kreslina, Mlakarja, …

Obiskovalci so bili med predstavljanjem knjige deležni tudi pevskega nastopa simpatičnega gosta, saj je zapel vrsto avtorskih pesmi s pripovedno vsebino. Seveda vsebujejo polno hudomušnih, včasih tudi pikrih elementov, človeku pa dajo tudi misliti.

Posrečen je bil tudi zaključek večera. Navdušeni obiskovalci so kar obsedeli, čeprav se je Dimek že zahvalil za obisk. Ker pa je otrok »visoke dunajske šole«, pa še mehkega srca povrhu, je sledil podaljšek. Tudi nizka prodajna cena za knjigo s podpisom je mnoge razveselila.

Fanči Moljk

Prejšnji članekAvtomobili niso varni
Naslednji članekŠef jih je poslal med ljudi