Osrednja knjižnica Celje izvaja območne naloge za enajst splošnih knjižnic, kamor sodi tudi Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik. Hrastniška knjižnica je zaradi ohranitve lokalne pisne kulturne dediščine prihodnjim rodovom celjski knjižnici predlagala digitalizacijo različnih časopisov in publikacij, ki so dostopne preko Digitalne knjižnice Slovenije (www.dlib.si).

Pred tremi leti je bila opravljena digitalizacija 355 številk Glasila delavcev Steklarne Hrastnik – Steklarja, ki je prvič izšel 3. 7. 1959. Želja ob izidu prve številke je bila, da bi pripomogel k večjim proizvodnim uspehom, k boljši kulturni dejavnosti in bolj razgibanemu političnemu delu in delu sindikata v podjetju. Glasilo izhaja še danes, od prve številke je preteklo že več kot šest desetletij.

Naslednje je bilo digitalizirano občinsko glasilo Naš barometer, ki je izhajal je med leti 1984 in 1990, prva številka je izšla 2. julija 1984. V njej so zapisali da je Naš barometer » … tu in se vam predstavlja, pripravljen na vse tople besede, kritike; pripravljen, da vas sprejme in da sprejmete vi njega; pripravljen, da ga skupno oblikujemo in usposobimo za našega novega občana. Občana s pomembno nalogo s področja obveščanja, ki mora zagotoviti, da se bomo z njegovo pomočjo bolje spoznali med seboj, lažje razumeli, se zbližali in tako našo zavest še popolneje osredotočili k našim temeljnim interesom in k vsem pomembnim vprašanjem …«

Letos je bila opravljena digitalizacija Letopisa Občine Hrastnik avtorja Marka Planinca, ki zajema obdobje med leti 1999 in 2013. Digitalno preteklost, oddaljeno le klik stran, dopolnjuje časopis Zasavc, ki je prvič izšel 22. 5. 1991, zadnjič pa 31. 3. 2014.

V prihodnje je načrtovana še digitalizacija zgodovinske knjige Janka Orožna Zgodovina Trbovelj, Hrastnika in Dola, ki je izšla 1958. Zgodovinar Janko Orožen je ob zgodovini Celja  po drugi svetovni vojni proučeval tudi zgodovino zasavskih krajev. Knjiga je poleg Zgodovine Zagorja ob Savi dve desetletji kasneje temeljni vir za poznavanje preteklosti zasavskih krajev.

Člane in uporabnike pa vabimo tudi k obisku portala Kamra (www.kamra.si), kjer najdejo različne digitalne zbirke s hrastniškimi tematikami in k obisku portala Obrazi slovenskih pokrajin, kjer najdejo 44 biografskih gesel znanih Hrastničanov.

Ana Černuta Deželak

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekTrčili vozili
Naslednji članekOglejte si OŠ Toneta Okrogarja