V Trbovljah so v Delavskem domu Trbovlje pripravili 21. septembra skupno tiskovno konferenco štirinajstega novomedijskega festivala Speculum Artium in novega izobraževalnega projekta digi.komp, ki ga sofinanciran Norveški finančni mehanizem v okviru programa Izobraževanje – krepitev človeških virov.

S projektom Dvig digitalnih kompetenc bodo poskrbeli za razvoj novih praks poučevanja in učenja za delo in življenje na področju digitalnih kompetenc ter izmenjavo znanj in dobrih praks med slovenskimi partnerji in norveškim partnerjem.

Na konferenci so predstavniki nosilca projekta Zasavska ljudska univerza ter projektnih partnerjev Zavod za kulturo delavski dom Trbovlje in Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje predstavili, kako bodo s pomočjo izobraževalnih delavnic pomagali spremeniti odnos prebivalcev Zasavja do tehnologije. Norveški partner Piksel Produksjoner ltd. se je predstavil s svojim predstavitvenim videom, njihov prispevek k projektu pa predstavlja serija delavnic, ki jih bodo izvedli v Sloveniji, ter prenos dobrih praks med slovenskimi in norveškim partnerjem.

Napovedane izobraževalne delavnice bodo kratke in konkretno “življenjsko” uporabne. Našteli so primere, kot je delavnica e-bralnikov in avdio knjig za varovance in zaposlene v DSO. Varovancem bodo prikazali tehnologijo, s katero se lahko po poslabšanju vida vrnejo v svet knjig; zaposleni pa pridobijo znanje, kako pomagati varovancem pri uporabi teh tehnologij.

Vsega skupaj je predvidenih 39 različnih delavnic, ki so namenjene izobraževalcem, nevladnim organizacijam, javni upravi, lokalni samoupravi ter tudi splošni zasavski javnosti. Projekt, ki se je začel 1. julija 2022, se bo zaključil 30. aprila 2024, vsi partnerji pa želijo, da predano znanje preživi projekt in se usidra v kulturo in življenje Zasavja.

Savus

Foto: digi.komp


 

Prejšnji članekZagorski gasilci uživali v madžarski Baji
Naslednji članekStrelski vikend ob 60-letnici SD Kisovec