V soboto je Staša Lepej predstavila knjigo o pohodu prijateljstva z Goričkega do Pirana na sejmu Narava zdravje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Pot je Lepejeva s sopohodniki prvič prehodila pred leti, za podvig pa je bil seveda kriv Vlado Kreslin s svojo pesmijo. Z njim so navdušili mnoge, ki se odpravljajo po tej poti ne samo peš, ampak tudi s kolesom, rolkami in na druge načine.

Na predavanju v Ljubljani je bila avtorica posebej vesela pohodnikov, s katerimi so skupaj hodili po diagonali Slovenije, in tistih, ki so jih na tej poti srečevali. Udeleženci predavanja so ob tej priložnosti poskusili tudi vino prijateljstva, za katerega so pohodniki ročno obrali trto v vinogradu Petra Špilerja, enega izmed pohodnikov, ki so skupaj z Lepejevo prehodili celotno pot od Goričkega do morja.

Knjiga je opremljena s fotografijami, ki so nastale na pohodu, s pesmimi Vlada Kreslina in Ferija Lainščka, ki je pohodnike počakal na poti. Knjiga je svojevrstno ogledalo Slovenije, nekakšen album za tiste, ki so hodili po poti, jih na njej srečevali, in za vse, ki jo bodo brali.

O druženjih in popotnikih, ki so se odpravili na tokratno pot, Staša Lepej pravi: »Najbolj me veseli, da se združujemo ljudje različnih poklicev, različnih socialnih statusov in izobrazbenih nivojev in spolov. V skupini so na primer rudar, višji sodnik, vinogradnik, zdravnica, davčna svetovalka, šefica knjižnice, jaz kot notarka in se vsi med seboj razumemo in ni nobenih razlik. Med seboj se, ko hodimo drug ob drugem, pogovarjamo o različnih stvareh. Pomagamo eden drugemu prehoditi pot, pa tudi kasneje se družimo. Skupaj prehodimo še kakšno pot, gremo v hribe na enodnevne izlete, tudi kakšnega večdnevnega. Skupaj se odpravimo celo v kino, na potovanje, smo v stiku. Včasih se zamislim, kako so se ti ljudje dobili skupaj. Nobene variante ni, da bi se v normalnem življenju srečali, vendar nas te poti združujejo in odstranjujejo socialne pregrade.«

MP