Dan slovenskih lekarn je praznik, ki ga praznujemo vsako leto 26. septembra. Takrat je god sv. Kozme in Damjana, ki sta zavetnika zdravnikov in lekarnarjev. Letos praznujemo že 19. dan slovenskih lekarn. Tokrat smo namenili pozornost prehrani v različnih življenjskih obdobjih.

V informativni knjižici Prehrana in zdravila, ki jo delimo v Zasavskih lekarnah, je obravnavana prehrana dojenčkov, otrok, mladostnikov, odraslih, starostnikov, športnikov in nosečnic. Podrobneje so opisane tudi vrste klinične prehrane in medsebojno delovanje hrane in zdravil. Z izbranimi temami želimo še dodatno prispevati k varnejši in pravilnejši uporabi zdravil in drugih izdelkov, dosegljivih v lekarni, seznaniti o pomenu prehrane, opozoriti na razlike v potrebah po hranilih glede na starostne skupine in svetovati, na katero hrano je potrebno biti pozoren v primeru jemanja določenih zdravil. Pogosto so interakcije hrane z zdravili neopazne. Nekatera hrana bodisi zmanjša bodisi poveča učinek zdravila. Zato imajo naši uporabniki na voljo storitev »pregled uporabe zdravil«, na katero se naročijo v lekarni in med katero se lahko podrobneje pogovorijo s farmacevtom o svoji terapiji.

Naše prehranjevalne potrebe se v različnih življenjskih obdobjih razlikujejo, kar pomeni, da prilagoditev prehrane glede na spol, starost in dnevno dejavnost zelo pripomore k ohranjanju zdravja. Zatorej jejmo uravnoteženo, ob terapiji z zdravili pa upoštevajmo farmacevtov nasvet o njihovi pravilni uporabi.

Farmacevti v lekarni vam pri načrtovanju prehrane lahko:

  • pojasnimo medsebojno delovanje hrane in določenih zdravilnih učinkovin ter svetujemo glede jemanja zdravil (s hrano ali na tešče …),
  • svetujemo o primernosti souporabe določenih prehranskih dopolnil (pri bolnikih, ki imajo veliko drugih zdravil),
  • ponudimo varno prehransko dopolnilo znanega izvora, ki ne vsebuje prepovedanih substanc,
  • pojasnimo, kako lahko določena zdravilna učinkovina vpliva na pridobivanje telesne mase ali hujšanje,
  • pomagamo izbrati najprimernejše prehransko dopolnilo za nosečnice, doječe mame, športnike in osebe, ki so na različnih dietah ,
  • svetujemo o primerni mlečni formuli za dojenčke,
  • svetujemo najprimernejši peroralni prehranski dodatek za bolnike (v obliki prahov, napitkov, gelov).

Prenovljena prehranska piramida:

Povzeto po knjižici Prehrana in zdravila: o pravilni in varni uporabi zdravil.

Lepo vabljeni v Zasavske lekarne, kjer bomo knjižico delili našim obiskovalcem.

Sabina Drobnič, direktorica Zasavskih lekarn Trbovlje


 

Prejšnji članekTrboveljski reševalci na tekmovanju
Naslednji članekZupančič v Ribnici