Program NE-ODVISEN, katerega vodja je Bojan Kodelja, širom Slovenije v obliki predavanj, ki trajajo približno dve uri, osvetljuje zasvojenost, ki je v naši družbi vse prevečkrat obravnavana kot tabu tema. To pomeni, da se o različnih oblikah v družbi ne razpravlja, čeprav bi bilo to nujno potrebno. Sinoči je Kodelja k razmišljanju in pogovoru pozval Trboveljčane. V gledališki dvorani Delavskega doma je s pomočjo izjav strokovnjakov in izsekov posnetkov in videoiger prikazal nevarnost, ki jo v družbi predstavlja odvisnost. Na sistematičen način je predstavil devet področij, pri katerih je nevarnost zasvojitve še posebej prisotna: alkoholizem, tobak, nasilje, adrenalin, internetno podzemlje, družabna omrežja, računalniške igre in subliminalna sporočila.
Omenil je različne napačne pristope, ki jih ubirajo društva za ozaveščanje o odvisnosti. »Ženska je prišla v razred in rekla: ‘Vi ste zdaj deveti razred, šli boste v svet. Ko boste vzeli extasy, ne pozabite zraven popiti veliko vode,« je zgrožen povedal Kodelja.

Predvsem pa je potolažil tiste, ki menijo, da je trenutna generacija mladih še posebej podvržena raznolikim negativnim vplivom družbe. »To ni izgubljena generacija,« prepričuje Kodelja, »to je generacija, ki si upa.« In prav pogum je potreben, da lahko družba vsaj poskusi izkoreniniti problem odvisnosti.

MD