ponedeljek, 15 julija, 2024

Iz te kategorije

Deset let od smrti dr. Janeza Drnovška

Dr. Janez Drnovšek je bil samosvoj politik, s skrivnostnim nasmeškom je znal presenečati. Ni se vedno držal protokolarno vsakdanjih poti, pri sestavljanju vlade je skušal vedno iskati široko podporo včasih povsem različnih strankarskih opcij. Znal je povezovati, gledati v prihodnost in verjel je v dobro. Tako pri političnih odločitvah, kot pri razmišljanju o življenju in svetu. Včasih se je zdel zadržan, tisti, ki so delali z njim, pa znajo povedati, da je bil odločen človek, ki je znal udariti po mizi. Tako v slovenskem kot svetovnem prostoru je pustil pečat, ki ga bo težko izbrisati. In, kjerkoli je delal ali živel, vedno je ostal tudi Jano iz Zagorja oz. Zasavja.

Ob desetletnici smrti je družina pokojnega predsednika poklonila za dobrodelno dražbo nekaj predmetov iz njegove zapuščine. Denar bodo naložili v poseben Štipendijski sklad dr. Janeza Drnovška pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije. Dražba Mir in dobro je bila namenjena mladim za šolanje. Na njej so iztržili dobrih 7000 evrov. Prodajali so 15 predmetov, največ so iztržili za nalivna peresa in knjigo Zlate misli o življenju in zavedanju z Drnovškovim avtogramom. Na dražbi so ponudili še fotografije, karikature in priložnostno oštevilčeni pisemski ovojnici. Štipendijski sklad dr. Janeza Drnovška bo prvi razpis objavil konec šolskega leta, štipendije pa bodo namenili dijakom iz socialno manj vzpodbudnih okolij, predvsem za šolanje v deficitarnih poklicih. ZPMS bo poleg dražbe sklad polnila tudi z denarnimi donacijami podjetij.

Poleg dobrodelne dražbe in razstave so danes v Narodnem muzeju Slovenije pripravili še spominski simpozij, na katerem so sodelovali zgodovinarji, novinarji in predvsem sopotniki iz vseh obdobij njegovega delovanja.

V četrtek, 22. februarja, je na grob nekdanjega predsednika republike dr. Drnovška na pokopališču v Zagorju položil venec predsednik republike Borut Pahor, ki je bil tudi častni pokrovitelj razstave in spominskega simpozija.

Ob obletnici smrti bodo pripravili v mestnem parku v Zagorju, ki so ga poimenovali po pokojnem predsedniku, spominsko slovesnost tudi občina Zagorje in tamkajšnje kulturne skupine.

MP

Isti avtor