Wilmer Armando Depablos je pred tem trboveljsko dolino obiskal že dvakrat, prvič letošnjega aprila na slovesnosti ob dnevu upora proti okupatorju in drugič septembra ob koncertu Nosil bom rdečo zvezdo. Tokrat so organizatorji gostu in njegovi ekipi pripravili pester celodnevni urnik.

S predsednico ZB NOB Trbovlje Marijo Govejšek sta izmenjala pozdrave in oba izrazila željo po sodelovanju na različnih področjih. ZB Trbovlje je najmočnejša nevladna organizacija v regiji, ki v svoj program vključuje kulturne, družbeno-politične, športne, turistične in okoljske projekte, svoje dejavnosti pa vse bolj podpisuje z aktivnim medgeneracijskim dialogom.

Goste je sprejel tudi Mitja Adamlje, vodja programa v Mladinskem centru Trbovlje. Center je vodilna mladinska organizacija v občini in vsaj 75 odstotkov svojega programa nameni mednarodnem sodelovanju, zato sta srečanje obe strani namenili iskanju priložnosti za prihodnja sodelovanja.

Glavna točka dopoldnevnega dela obiska je bil ogled rudnika. Tehnični direktor RTH Urban Berger, vodja rudniškega sindikata Toni Lisec in Aleš Laznik so predstavnikom venezuelske ambasade in trboveljskim borcem predstavili zgodovino in delo podjetja RTH d.o.o. ter jih odpeljali na ogled jaška od vhoda Retje do vhoda Ajnzer. Rudarji so z ambasadorjem tudi izmenjali izkušnje iz sindikalnega dela.

Depablosa z ekipo je v prostorih Občine Trbovlje sprejela županja Jasna Gabrič. Oba sogovornika sta se strinjala, da je vključevanje državljank in državljanov v strukturirane demokratične sisteme odločanja eden poglavitnih izzivov tako lokalne kot državne in mednarodne politike. Gostje so si pod vodstvom direktorja Delavskega doma Trbovlje Zorana Pozniča ogledali kulturni dom, kustos Bogdan Šteh pa je predstavil virtualni muzej rudarstva 4.dritl.

Obisk venezuelskega ambasadorja Wilmerja Armanda Depablosa v Trbovljah je sklenil pogovorni večer v prireditvenem prostoru muzeja 4.dritl, kjer je Depablos v pogovoru s podpredsednikom ZB NOB Trbovlje Primožem Siterjem obiskovalcem predstavil venezuelsko revolucijo Huga Chaveza in dosežke socializma 21.stoletja, ki ga je revolucija prinesla Venezuelkam in Venezuelcem. »Chavez je v času svojega predsednikovanja v južnoameriški državi uspel udejanjiti socialno in politično revolucijo, z izzivi gospodarske revolucije pa se danes uspešno sooča aktualni venezuelski predsednik Nicolas Maduro!« je ob zaključku obiska o domovini povedal Depablos.

Venezuelska ambasada in trboveljsko borčevsko združenje so se zavezali k tovariškem sodelovanju v prihodnosti z različnimi projekti in programi.

ZT

Prejšnji članekSladkorna bolezen in prehranska dopolnila
Naslednji članekV primeru jedrske nesreče