Fiat denar kot sistem kontrole/Bitcoin

V prejšnjih člankih smo si ogledali najpomembnejše funkcije denarja (hranilo vrednosti, medij za izmenjavo in merilo vrednosti), nikjer pa nismo govorili o zelo pomembni četrti zahtevani lastnosti, ki je za vladajočo strukturo verjetno najpomembnejša in o kateri ne govori skoraj nobena knjiga, ki je uvrščena kot obvezno čtivo na ekonomski fakulteti. Dandanes je to verjetno tudi najpomembnejša funkcija denarja, predvsem za tiste, ki so bližje izvoru denarja in imajo zaradi tega priviligiran položaj.

Četrta lastnost denarja

Težko je reči kako dolgo človek že pozna denar, toda denar kot ga poznamo danes, je bistveno drugačen od denarja, ki ima dobre prve tri bazične lastnosti. Leta 1971 je Nixon to »začasno« spremenil, ko je določil, da $ ni več podprt z vrednostjo zlata. Takrat je denar dobil to četrto lastnost in $ je postal tudi sistem nadzora, kar je povsem jasno danes, ko je zadeva resnično eskalirala.

Denar se uporablja kot politično orodje, kot kontrola, to pa  seveda vodi k popolnemu finančnemu nadzoru prebivalstva. Kar se je začelo v ZDA 50 let nazaj, se je postopoma preneslo na vse države sveta, na vse finančne storitve in na vse banke, ki obstajajo. Nixon je vse finančne institucije po vsem svetu enoznačno spremenil v vozlišča za kaznovanje in nadzor.

S tem, ko je denar z leti po tem vse bolj dobival vlogo kontrole, pa so ostale tri pomembne lastnosti denarja začele vse bolj izgubljati na vrednosti. Denar je s tem postal navadno sranje, saj je funkcija medija za menjavo podrejena izvršilni funkciji nadzora.

Nadzor sistemsko odvzame in pokvari bistvene lastnosti denarja in ga spremeni v orodje, ob katerem se nam resnično obrača želodec. Hranilo vrednosti, ki je zame najpomembnejša lastnost čvrstega denarja pa sploh trpi ob tem, saj je za večji nadzor in širitev javnih struktur in birokracije potrebno v ekonomijo sproščati ogromne količine denarja, kar se z eksponentno hitrostjo dogaja v zadnjih 12 letih po ekonomski krizi leta 2009. Zaradi tega je naš denar vse manj vreden in ne opravlja več svoje osnovne funkcije in povzroča hudo razslojevanje in neenakost med ljudmi.

Dodatna četrta lastnost kontrole in nadzora spodkoplje osnovne lastnosti denarja vse do trenutka, ko ta popolnoma izgubi funkcijo medija za izmenjavo.

Takšna usoda je doletela vse vrste fiat denarja do sedaj in tudi z $ in € ne bo drugače, temu pa smo bližjem kot si lahko predstavljamo. Kar vprašajte starejšega prebivalca Turčije, ki je imel na računu za recimo 100.000 € v turških lirah, ta valuta pa je izgubila približno 20% vrednosti proti € samo v enem dnevu, par dni nazaj, 22. marca, ko je Erdogan odpustil šefa turške centralne banke, ker je ta njemu navkljub zvišal obrestno mero.

Upokojenec je v enem dnevu izgubil petino prihrankov svojega življenja, življenje za nas pa teče naprej, kot da se ne bi nič zgodilo. In ja, fiat valute so rak rana današnje družbe iz enostavnega razloga, saj € ni več hranilo vrednosti. S časom brutalno izgublja nakupno vrednost. Ekonomski sistem je v najhujši krizi doslej in razmere nas bodo pripeljale do velikih sprememb, ki so nujno potrebne.

Peter Golob

Naslednjič: Sistem denarja, ki ima mrežno strukturo.

Prejšnji članekKopa velikanka na Dolah
Naslednji članekDanes dogaja