Procesi avtomatizacije, digitalizacije in robotizacije (so)oblikujejo prihodnost podjetij. Narekujejo nadgradnjo znanja zaposlenih in odpirajo delovna mesta novim profilom. Tudi v Steklarni Hrastnik. Zato smo obiskali drugega največjega zaposlovalca v Zasavju – da vam predstavimo in približamo poklice ter delovna mesta, ki že krojijo industrijo 4.0.

V hrastniški Steklarni posodabljajo proizvodnjo z najnovejšimi avtomatiziranimi rešitvami procesne industrije, hkrati pa vse poslovne procese postavljajo na skupni imenovalec – industrija 4.0. To pa pomeni potrebo po novih profilih.

Ključni postajajo elektro in strojni inženirji, mehatroniki, informatiki ter strokovnjaki za delo z bazami podatkov. Ti visoko usposobljeni kadri bodo eden izmed ključnih faktorjev pri doseganju zastavljenih ciljev in ambiciozne strategije.

Zanimiv poklic operaterja kontrolnih linij nam je predstavil Nenad Marinović.

Zakaj si se odločil za delo v Steklarni?

Pot v Steklarno me je zanesla slučajno. Prijatelj mi je povedal, da v Steklarni iščejo nov mlad kader. Sam sem iskal nove izzive in se odločil, da se prijavim na prosto delovno mesto in se preizkusim v vlogi operaterja kontrolnih linij.

Kaj je tisto, zaradi česa uživaš pri svojem delu?

Sem ljubitelj novih tehnologij in se rad učim novih stvari, zato so tehnični delovni izzivi ravno pravi zame.

Kaj obsega tvoje delo?

Skrbim za urejen proces avtomatskega transporta, kontrole izdelkov in paletizacije izdelkov. Poleg tega odpravljam morebitne zastoje med procesom, izvajam nastavitve avtomatskih kontrolnih strojev in naprav, izvajam menjave ter opravljam vzdrževalna dela na transportnih linijah in avtomatskih kontrolnih sistemih.

Kaj potrebujem, da delo opravljam odlično?

Za odlično delo je pomembno dobro sodelovanje vseh – brez ekipnega dela ni nič. Znanje in vztrajnost ter vzdržljivost pa tudi zelo ”prav pridejo”.

Kaj bi svetovali nekomu, ki se odloči postati operater v steklarski branži?

Pomembno je, da osebi zelo hitro ”dela miselni proces”. Seveda tudi, da se potrudi čim bolj spoznati delovanje kontrolnih linij in razumeti, zakaj včasih pride do tehničnih izzivov, da se lahko ti čimprej odpravijo. Če znaš hitro urediti zadeve, te sodelavci takoj vzamejo za svojega in radi delajo s teboj.

Kaj te pri tvojem delu navdušuje in motivira?

Ko rešim kakšen izziv na liniji in omogočim, da delo hitro steče naprej.

Ključne kompetence za moje delovno mesto so …

Kompleksnost razmišljanja, motivacija in sposobnost dela v ekipi, sodelovanje.

Več informacij o odprtih delovnih mestih najdete na spletni strani Steklarne Hrastnik.

PR objava

Prejšnji članekObnova promenade na Sallauminesu
Naslednji članekStrelsko tekmovanje častnikov