Procesi avtomatizacije, digitalizacije in robotizacije (so)oblikujejo prihodnost podjetij. Narekujejo nadgradnjo znanja zaposlenih in odpirajo delovna mesta novim profilom. Tudi v Steklarni Hrastnik. Obiskali smo drugega največjega zaposlovalca v Zasavju, da vam predstavimo in približamo poklice ter delovna mesta, ki krojijo industrijo 4.0.

Zanimiv poklic strojnika nam je predstavil Domen Selič.

Zakaj si se odločil za delo v Steklarni?

Vse se je začelo z redno obvezno prakso, ki sem jo opravljal na področju informatike. To me je v tistem času veselilo. Čez počitnice sem opravljal počitniško delo v proizvodnji Steklarne na kontroli izdelkov. Radovednost me je gnala, da sem današnjega izmenskega vodjo vprašal, če bi mi lahko pokazal, kako v resnici nastajajo stekleni izdelki. Bil sem osupel in navdušen! Tako se je vse začelo. Opustil sem študij informatike in čez mesec dni sem bil že redno zaposlen. Sodobno delo ter izdelava vrhunske steklene embalaže je izjemno zanimivo, prav nič dolgočasno, vedno kreativno.

Kaj je tisto, zaradi česa uživaš pri svojem delu?

Pri delu me najbolj veselijo vsakodnevni izzivi pri sami proizvodnji. Predvsem pa delo z dobro ekipo, ki jo tvori naša izmena.

Kaj obsega moje delo?

Moje delo je skrb za upravljanje in nadzor steklarskih strojev – in seveda posledično za proizvodnjo steklenih izdelkov, po katerih naša steklarna slovi v svetu. Poleg spada tudi vzdrževanje proizvodnih normativov ter pomoč pri izvajanju menjav in še kaj.

Kaj potrebuješ, da delo odlično opravljaš?

Delo v steklarni je ekipno delo. Brez odlične ekipe strojnikov, tehnologov ter vodje, ki zna motivirati ekipo in priskočiti tudi na pomoč, ko je potrebno, ni izdelkov. Znanje ter volja do dela in učenja pa so osnove.

Kaj bi svetovali nekomu, ki se odloči postati strojnik v steklarski branži?

Da se sodelavcem, ki imajo znanje, »prilepi« na hrbet in srka informacije ter postavlja čim več vprašanj glede delovanja stroja in odpravljanja napak.

Kaj te pri tvojem delu navdušuje in motivira?

Ko na analizi steklenice opaziš napako in jo odpraviš. Vsak, še tako majhen uspeh, je motivacija v stilu »če je šlo tole, bo šlo vse«.

Več informacij o odprtih delovnih mestih najdete na spletni strani  www.hrastnik1860.com/sl/kariera

PR objava

Foto: Domen Selič


 

Prejšnji članekObisk prijateljev iz Raške
Naslednji članekDanes dogaja