V dopoldanskih delavnicah so sodelovali različni ustvarjalci pod mentorstvom učiteljev in povabljenih sodelavcev. Nastale so nove zgodbe o kralju Matjažu, ki so jih združili v knjižici. Pripravili so krajšo dramatizacijo in vse kar je povezano s predstavitvijo na popoldanski prireditvi.  Izdelali so podstavke za vročo posodo v obliki splavov. Iz testa za funšterc so pekli Matjaževe zlatnike. V šolski kuhinji so po preizkušenem receptu pekli piškote v obliki krone in jih pakirali v lične kartonaste skrinjice. Kartonasti zlatniki so predstavljali njegov denar, spravili so jih v hranilnike, ki so jih izdelali v ta namen.
Das maso so uporabili za izdelavo obeskov za ključe v obliki krone in za izdelavo svečnikov, na katere so postavili sveče, izdelane iz čebeljega voska. Izdelali so jih po navodilih čebelarja Milana Veterška. Iz kartonov, lego in lesenih kock so nastajali gradovi. Klekljarice, ki jih je pripeljala Zdenka Jordan, so šivale vrečke za sivko. Tako so nastale blazinice, ki so jih polagale na kartonasti prestol.

Po več kot treh ustvarjalnih urah se je več kot 220  učencev in nekaj njihovih staršev sodelovalo na teku podnebne solidarnosti po parku in ulici Sallaumines ter nazaj.

Popoldanska kulturna prireditev je še vedno imela enako rdečo nit kot dopoldanske dejavnosti, zato so predstavili kralja Matjaža in njegovo Alenčico, krajši tekst o tem, kako dober kralj je bil, Zupančičevo pesem, ki mu jo je posvetil. Ker se niso uspeli naučiti koroškega plesa, so povabili trboveljsko folklorno skupino, da jim ga predstavi. Bilo je ustvarjalno, veselo in zadovoljni, nasmejani obrazi so povedali o tem dnevu več kot bi izrečene besede.

Irena Vozelj