Ob 30-letnici smrti akademskega slikarja Rika Debenjaka so 7. februarja v Galeriji Medija v Zagorju odprli razstavo njegovih slik in grafik.
Debenjak se je rodil 8. februarja 1908 v Kanalu ob Soči. Po šolanju je nekaj časa bival v Parizu, leta 1939 pa se je vrnil v Ljubljano, kjer ga je h grafiki pritegnil Božidar Jakac. Bil je član skupin Nezavisni, Xylon in Grupa 69. Bil je eden vodilnih predstavnikov ljubljanske grafične šole in je sodeloval na vseh pomembnejših razstavah grafike doma in v sosednjih državah, kasneje tudi v tujini. Prejel je številne nagrade, med njimi Levstikovo nagrado za ilustracijo, nagrado Jakopičevega paviljona, Prešernovo nagrado za življenjsko delo, Jakopičevo nagrado ter dunajsko nagrado Gottfried von Herder.

Leta 1977 so v njegovem rojstnem kraju odprli galerijo z njegovim imenom, za katero je daroval 56 grafičnih listov iz različnih obdobij in sliko Moja mati iz leta 1939. Debenjak je umrl 16. decembra 1987 v Ljubljani.

Na otvoritvi njegovih del v Galeriji Medija ga je zbranim predstavila umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Tatjana Pregl Kobe. Za glasbeni program je poskrbela Glasbena šola Zagorje.

Razstava bo na ogled do 7. marca.

ZT

Prejšnji članekPodelili plakete dr. Slavka Gruma
Naslednji članekGoga se predstavlja z razstavo