V torek zvečer so v galeriji Medija v Zagorju odprli razstavo z naslovom De profundis fotografa Vukašina Šobota. Šobot se je predstavil s črno belimi fotografijami portretirancev, ki jih povezuje omamnost cigaretnega dima.

»Poznamo vrsto imenitnih in izjemnih mislecev, avtorjev, umetnikov, ki jim je in jim tudi danes cigaretni dim ustvarja občutje, v katerem lahko razdimijo in očistijo svoje misli, izostrijo in fokusirajo svoje ustvarjalne vizije ter intelektualne in umetniške presežke. Teh je tudi na Vukašinovih fotografijah cela vrsta, njihova dela in razmišljanja pa bogatijo naš čas,« je v spremni besedi zapisal umetnostni zgodovinar Lado Jakša. Na razstavljenih fotografijah spoznamo bolj ali manj znanje slovenske (pisatelj Feri Lainšček, igralec Jure Ivanušič) in zasavske obraze (pisatelj Roman Rozina, novinar in politik Aleš Gulič Leko, novinarka Karmen Štrancar Rajevec, direktor Radia Kum Aktual Simon Prelesnik, motorist Rutka). Nekateri portretiranci so se otvoritve razstave tudi udeležili.

Šobot je na otvoritvi povedal, da se je odločil za kvadratne fotografije, saj je ta format najbolje poudaril kompozicijo razstavljenih del. »Na fotografijah so portretiranci največkrat postavljeni centralno, cigaretni dim pa seva in puhti levo in desno od njih, včasih pa je usmerjen tudi naravnost v gledalca ali pa je v fototrenutku ujet znotraj telesa kadilca,« je še zapisal Jakša.

Vukašin Šobot se z reportažno fotografijo ukvarja od leta 2000, kot fotoreporter sodeluje z različnimi domačimi in tujini agencijami. Leta 2016 je kot fotograf sodeloval na Slikarski koloniji Izlake Zagorje, leto kasneje pa je kot prvi povabljeni fotograf sodeloval tudi na slikarski koloniji Art Kum. Na otvoritvi razstave se je poleg tistim, ki ga podpirajo na njegovi umetniški poti, med njimi ima glavno vlogo žena Tina M. Šobot (tudi odlična fotografinja), zahvalil tudi portretirancem, o katerih je Lado Jakša zapisal: »Neposrednost in pripravljenost portretirancev, da se fotografsko izpostavijo in prepustijo radovednosti fotografove optike, je pomemben element avtorjeve senzibilnosti, ki preveva te portrete. S kompozicijo si ne dela problemov in jo prepusti kar spontanemu poziranju upodobljenih kadilcev, ki povedo svojo zgodbo, pokažejo svojo trenutno razpoloženje in obenem možnost navdiha, ki mu včasih lahko pomaga tudi cigaretni dim.«

Razstavo 23 portretov je odprl slikar Milan Razboršek iz Delavskega doma Zagorje ob Savi, ki skrbi za Galerijo Medija. Za glasbeni presežek večera pa je z violino poskrbela kar Šobotova hči Eva Liza Šobot.

Marko Planinc

Foto: Tina M. Šobot in MP