Države po vsem svetu 14. junija obeležujejo svetovni dan krvodajalstva. Med njimi je tudi Slovenija. S praznikom želijo osveščati javnost o pomembnosti varne krvi in krvnih pripravkov, namenjen pa je tudi zahvali vsem krvodajalcem.
Večkrat letno krvodajalske akcije organizirajo tudi v Zasavju. V Zagorju ob Savi trikrat letno pripravijo dvodnevno akcijo, ponavadi v februarju, juniju in oktobru. Oktobra krvodajalci dajejo kri v zagorskem Delavskem domu, februarja in junija pa v Srednji šolo Zagorje.

Hrastničani se na krvodajalske akcije večinoma vozijo v Splošno bolnišnico Trbovlje. Od konca avgusta bodo akcije organizirali ob petkih dopoldan. Enkrat letno izredno krvodajalsko akcijo pripravijo tudi v Hrastniku, letošnja bo predvidoma novembra.

OZRK Trbovlje zagotavlja krvodajalce Centru za transfuzijsko dejavnost Trbovlje. Odvzeme pripravljajo enkrat tedensko zjutraj, prav tako v prostorih Splošne bolnišnice Trbovlje.

Vsako leto krvodajalsko akcijo pripravijo tudi motoristi. Lani je bila takšna akcija v Hrastniku, letos v Zagorju, drugo leto pa se bodo odpeljali v Trbovlje.

Lani je v Zagorju kri po podatkih RKS – OZ Zagorje darovalo preko 1000 krvodajalcev, letos pa se jih je akcij do sedaj udeležilo skoraj več kot 400. V organizaciji hrastniškega Rdečega križa je po njihovih besedah lani kri darovalo 390 ljudi, letos pa okrog 80. Na RKS – OZ Trbovlje so povedali, da je bilo lani udeležencev krvodajalskih akcij nekaj manj kot 300, letos pa jih je zaenkrat kri darovalo okrog 340. Večina krvodajalcev je povratnikov, med tistimi, ki kri darujejo prvič, pa se jih dosti še vrne, sporočajo na RKS – OZ Trbovlje, Zagorje in Hrastnik.

Zasavje ima tako kar lepo število krvodajalcev, med njimi so tudi taki, ki so kri dali že več kot stokrat. V Zagorju je takšen na primer Ivan Marinovič, ki ima za seboj 134 odvzemov krvi (in ki ga je za dolgoletno krvodajalstvo odlikoval predsednik Borut Pahor), v Trbovljah Vladimir Vnuk, ki je kri daroval 117-krat, v Hrastniku pa Miroslav Funkelj, ki je kri daroval 128-krat.

»To je ena najpomembnejših stvari,« o krvodajalstvu meni Metka Podpečan, predsednica RKS – OZ Zagorje ob Savi, »kri je namreč edina tekočina, ki je ne moremo narediti v laboratoriju, je pa to najpomembnejša življenjska tekočina. Ko daruješ kri, dejansko daruješ del sebe in tega nihče ne more nadomestiti.«

Zasavski krvodajalci za datume akcij in morebitne posebnosti izvedo preko sistema SMS obveščanja, ki ga izvajajo v vseh treh občinah.

Martina Drobne

Prejšnji članekIvan Marinovič, krvodajalec z odliko
Naslednji članekPovečujejo promet in naložbe