Deveti avgust je praznik Občine Zagorje ob Savi. Občina svoj praznik obeležuje na obletnico napade Revirske partizanske čete na orožniško postajo leta 1941.

Cilj napada je bil komunikacijsko izolirati napadeno orožniško postajo. Kot je zapisano v Zborniku dokumentov in podatkov o narodnoosvobodilni vojni jugoslovanskih narodov iz leta 1952, so partizani v noči z 8. na 9. avgust napadli žandarmerijsko postajo v Zagorju. Napadli so z granatami in puškami. Borba naj bi trajala pol ure, nato so se partizani brez žrtev umaknili, okupatorji pa so imeli več ranjenih in mrtvih. V isti noči so partizani uničili cesto med Trbovljami in Zagorjem ter telefonsko in telegrafsko omrežje.

Ob občinskem prazniku na predlog Odbora za odlikovanja Občine Zagorje ob Savi župan tistim, ki so s svojim delom pomembno prispevali k razvoju in ugledu občine, podeli občinska priznanja. To so naziv častnega občana, zlata in srebrna plaketa, spominsko priznanje, plaketa in priznanje dr. Slavka Gruma ter priznanje občan leta. Ob prazniku vsako leto pripravijo tudi Zagorsko noč.

V čast prazniku Zagorja ob Savi je v Zagorju tudi ulica, ki se imenuje cesta 9. avgusta.

Savus

Foto: arhiv Savus