Današnja sreda prinaša nekaj zanimivosti tudi v Zasavje. V Trbovljah se bodo sestali občinski svetniki, v knjižnici Trbovlje bo predstavitev nove knjige Eve Mahkovic, ZMŠT pa pričenja z novim projektom. Vabljeni ste tudi v ZLU na sredina srečanja in najmlajši  na pravljično urico. Ogledate si lahko tudi vse razstave, odprte v mesecu novembru. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 15. november 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo precej jasno, sprva po nekaterih nižinah megleno. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 18 °C.

V četrtek bo sprva precej jasno, popoldne bo občasno več oblačnosti. Po nekaterih nižinah bo jutro megleno. Nekoliko hladneje bo. V noči na petek se bo od zahoda spet pooblačilo. Dopoldne bodo manjše padavine zajele večji del Slovenije in zvečer povsod ponehale.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Lokalna cesta Podgrad-Ravne (od Valvasorjeva 3a do Šemnik 50) v občini Zagorje je do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča zapora) za ves promet zaradi rekonstrukcije zidu in ceste. Obvoz poteka preko cest iz Vidrge in Spodnjega Šemnika.

Zaradi modernizacije lokalne ceste Kotredež-Mohor oz. Sušnik-Zgonc bo lokalna cesta do 27. novembra občasno popolnoma zaprta (občasni intervali za spuščanje prometa) od Rove 4 d do Rove 18 a.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na območju vodovoda Čeče, da bo zaradi vzdrževalnih del na oskrbovanem cevovodu danes predvidoma od 8. do 14.30 ure motena oskrba s pitno vodo. Uporabnikom priporočamo, da vodo po končanih delih pustijo nekaj časa teči iz pipe, preden jo uporabijo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Tabor, izvod Zaloka (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 13. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP  Razbor (nadzorništvo Zagorje) in od 8. do 14. ure TP Kal, izvod 3. šola Kal (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Občina Trbovlje

Seja občinskega sveta

Danes ob 18. uri se bodo v sejni dvorani Občine Trbovlje sestali svetniki na sedmi redni seji Občinskega sveta Občine Trbovlje. Med drugim bodo razpravljali o programu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, strategiji razvoja ZD Trbovlje, o ustanovitvi javnega zavoda ZLU ter o predlogih komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Toxic

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje bodo nocoj ob 19. uri pripravili pogovor s pisateljico Evo Mahkovic. Pogovor bo vodil Vid Šteh. Ena najtežje pričakovanih knjig letošnjega leta avtorice Eve Mahkovic je nastajala v obliki zapiskov v beležnici na telefonu avtorice. Toxic je odsev notranjega dogajanja avtorice, saj v njem sicira vse, kar jo je sestavilo in oblikovalo v osebo, kakršna je danes.


Zavod za mladino in šport Trbovlje

Začne se z mano!

Zavod za mladino in šport Trbovlje vas danes ob 16. uri vabi na dogodek projekta Začne se z mano!, kjer boste imeli priložnost spoznati projektne partnerje ter tematiko projekta. S projektom želimo opolnomočiti mlade z manj priložnostmi.


MC Zagorje

S smetmi za ljudi

V Mladinskem centru Zagorje bodo nocoj ob 18. uri predstavili umetniška dela iz recikliranih smeti. V MC Zagorje so se skupaj z učenci šole Ivana Skvarče iz Zagorja ob Savi soočili s tem problemom. Rezultat so umetniška dela iz recikliranih smeti in odpadkov.

Kaj  pomeni dom? Dom ni samo družina ali stanovanje, v katerem živimo. Dom je ves planet. Skrbimo, da je stanovanje čisto in varno. Žal pa pozabljamo, skrbeti za celoten planet. Poleg tega za seboj puščamo veliko plastike.


ZLU

Sredina srečanja

Zasavska ljudska univerza pripravlja vsako sredo ob 17. uri Sredina srečanja v svojih prostorih na Cankarjevem trgu v Zagorju ob Savi. Srečanja vodi Danica Kurent. V tedenskih srečanjih se posvečajo določenim temam iz izbranih knjig (npr. za začetek Štirje dogovori Don Miguela Rui), se o njih pogovarjali in skušali modrosti prenesti v prakso. Ob osrednji temi udeleženci spoznavajo enostavne in učinkovite metode in tehnike, ki jih zlahka vključijo v vsakdan ter tako učinkovito poskrbijo za zdravje in dobro počutje ter se lažje soočajo z izzivi in jih uspešno rešujejo.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Kako je krtek klatil luno

V novembru bodo vsako sredo ob 17. uri v pravljični sobi Tončka Knjigoljuba v Knjižnici Toneta Seliškarja pripravljali knjižna pravljična druženja za najmlajše. Danes bodo za mlade knjigoljube pripravili pravljično urico s pravljico Kako je krtek klatil luno.


Galerija Medija Zagorje

Oktobrski salon

V Zagorju je v galeriji Medija v Vili Medea na ogled zanimiva razstava zagorskih likovnikov, ki so jo poimenovali Oktobrski salon. Na njej se predstaviljajo ustvarjalci iz različnih likovnih področij iz zagorske doline. V galeriji Medija so na ogled dela slikarjev Nikolaja Beera, Jureta Crnkoviča, Lili Hribovšek,  Milana Razborška, Sama Šilesa, kiparjev Borisa Bee in Saše Šilesa, animatorja Dušana Kastelica in fotografa Vukašina Šobota. Razstava bo na ogled do 20. novembra.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Delavski dom Zagorje

Kalejdoskop

V avli Delavskega doma Zagorje je skupina Liki danes postavila na ogled skupinsko razstavo ob 15. obletnici delovanja z naslovom Kalejdoskop. Razstavljajo: Vida Vodišek, Berta Juvan, Jana Boršnar, Lidija Ojsteršek, Magdi Grošelj, Elvira Brodar, Marinka Juvan, Ksenija Prašnikar, Luna Fras, Tinkara Baš, Lea Šteharnik, Eva Ocepek, Veronika Nikler, Lana Keršnik in Sara Tratnik. Razstava bo na ogled do 15. novembra.


Foto klub Hrastnik

Krst ratraka – februar 2023

V vitrini Foto klub Hrastnik pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Krst ratraka – februar 20223. Avtorica foto reportaže je Maja Rozman.


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v novembru na ogled razstava viteških oklepov Martina Oblaka s Svibnega pri Radečah. V njegovi zbirki si lahko ogledate replike keltskega orožja, sablje, meče in celo viteške oklepe, pa tudi precej drugih kovaških izdelkov. Razstavo sta postavila Martin Oblak ml. in Irena Orešnik.

V knjižnici v Kisovcu je novembra na ogled razstava Moja poletna foto zgodba članice skupine Liki.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevke. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Danes v našem koledarju ni zapisanih svetovnih dni.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Anica Kužnik
Naslednji članekBeseda ples glasba 2023