Končno en vikend, ko lahko zapišemo, da se dogaja tudi v Zasavju. V Trbovljah in na Kumu si lahko ogledate razstavo del Janeza Kneza. V Zagorju bodo v vrtu tete Johance pripravili prireditev Dobre misli tete Johance za otroke. Razen, če ne bo dežja. Vabimo vas v kino v Trbovlje in Zagorje in trboveljski muzej. Na današnji dan se je rodil slikar Milan Rijavec in umrl gledališčnik Fedor Gradišnik.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Sobota, 5. junij 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju dopoldne pretežno jasno, popoldne pa predvsem v severnih krajih spremenljivo oblačno z nekaj nevihtami. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 29 °C.

V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno bodo krajevne padavine, predvsem plohe in nevihte, ki bodo pogostejše popoldne in zvečer. V ponedeljek bo še nestanovitno, v torek pa bo spet več sončnega vremena.

Zapore cest

Na cesti Trbovlje-Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni predvidenih motenj pri oskrbi z vodo.

Električna energija

Danes in jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih izklopov električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure in v planinskem domu na Kumu.

Dobre misli tete Johance

V Zagorju v vrtu tete Johance v Evroparku bodo danes ob 15. uri članice Društva za zdravilne rastline Zasavje pripravile druženje z otroki. Otrokom bodo na voljo otroške ustvarjalne delavnice, otroški srečolov, predstavile pa bodo tudi novo knjigo za otroke. Če bo vreme slabo, bodo prireditev prestavili na 19. junij ob isti uri.

Obetavna mladenka

V kinu v Delavskem domu Trbovlje bodo danes ob 18. uri vrteli film Obetavna mladenka režiserja Emeralda Fennella. Igrajo: Carey Mulligan, Laverne Cox, Bo Burnham, Alison Brie, Connie Britton, Jennifer Coolidge, Max Greenfield, Christopher Mintz-Plasse, Chris Lowell, Sam Richardson, Molly Shannon, Clancy Brown. Vsebina: vsi so se strinjali, da je Cassie obetavna mlada ženska … dokler ni skrivnostni dogodek nenadoma spremenil njeno prihodnost. A v njenem življenju ni prav nič tako, kot se zdi na prvi pogled: je pretkano pametna, nadležno zvita in ponoči živi skrivno dvojno življenje.

Usekano

V kinu v Delavskem domu Zagorje bodo danes ob 19. uri vrteli ameriško komično grozljivko Usekano režiserja Christopherja Landona. Igrajo: Vince Vaughn, Kathryn Newton, Celeste O’Connor, Misha Osherovich, Uriah Shelton, Dana Drori, Katie Finneran, Alan Ruck. Kratka vsebina: sedemnajstletna Millie skuša le preživeti krvoločne razrede srednje šole. Potem pa postane najnovejša tarča Mesarja, zloglasnega serijskega morilca v mestu. Ko se zaradi mističnega starodavnega bodala Mesar in Millie prebudita v telesih drug drugega, Millie izve, da ima natanko 24 ur časa, da svoje telo dobi nazaj, preden bi menjava teles postala trajna.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 9. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Če veste še za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Na današnji dan

Na današnji dan leta 1922 se je v Bruni vasi pri Mokronogu rodil slikar Milan Rijavec. Mladost je preživel na Dolenjskem, v Ljubljani končal nižjo gimnazijo, potem pa vpisal učiteljišče, bil v partizanih, po vojni pa diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Kot likovni pedagog je delal na gimnaziji v Trbovljah. Bil je eden od soustanoviteljev slikarske kolonije Izlake – Zagorje leta 1964. Po upokojitvi se je popolnoma posvetil slikanju (glavno orodje njegovega izražanja so bili akvareli) in se leta 1971 preselil v Ljubljano. Umrl je leta 2018.

Leta 1972 je na današnji dan v Celju umrl gledališčnik Fedor Gradišnik. Rodil se je 20. januarja 1890 v Hrastniku. Širši slovenski javnosti je znan predvsem kot gledališki igralec, režiser in organizator. Po osnovni izobrazbi pa je bil farmacevt, saj je leta 1913 diplomiral na praški univerzi iz farmacije. Uveljavil je umetniško gledališče, kot režiser je bil zvest dramskemu besedilu. Izkazal se je tudi kot igralec, po 2. svetovni vojni pa kot organizator poklicnega gledališča v Celju, ki ga je dolgo vodil.

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanih mednarodni dni.

Savus