Današnja sreda prinaša v Hrastniku otvoritev zanimive foto razstave Spregledane Mankice Kranjec, na Izlakah sprejem za Tilna Zajca, v Zagorju delavnico o twitterju z Andrejem Brtoncljem  in Sredino srečanje z Danico Kurent. Sicer pa se bo danes odvilo tudi več običajnih sredinih dogajanj. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 8. november 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo pretežno jasno, po kotlinah v notranjosti bo zjutraj in del dopoldneva megleno. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 7, najvišje dnevne od 8 do 14 °C.

V četrtek se bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije pooblačilo, drugod bo še večinoma sončno. Krepil se bo jugozahodni veter. V noči na petek bo na zahodu začelo deževati, v petek pa se bo dež razširil nad večji del Slovenije.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Lokalna cesta Podgrad-Ravne (od Valvasorjeva 3a do Šemnik 50) v občini Zagorje je do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča zapora) za ves promet zaradi rekonstrukcije zidu in ceste. Obvoz poteka preko cest iz Vidrge in Spodnjega Šemnika.

Zaradi modernizacije lokalne ceste Kotredež-Mohor oz. Sušnik-Zgonc bo lokalna cesta do 27. novembra občasno popolnoma zaprta (občasni intervali za spuščanje prometa) od Rove 4 d do Rove 18 a.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes  bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Šklendrovec 2, Šklendrovec spodnji, Šklendrovec žaga, Klenovik (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri  bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Dol center (nadzorništvo Hrastnik), od 11. do 14. ure iz TP Terezija, izvod Posetje – Kolonija 1. maja 30, 32 (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Foto klub Hrastnik

Razstava Spregledane

Foto klub Hrastnik pripravlja danes ob 18. uri otvoritev razstave Spregledane in krajši pogovor z avtorico Mankico Kranjec v Hočijevi galeriji Hrastnik. Fotografska serija Spregledane v ospredje postavlja delavke in jim daje glas. Na piedestal postavlja ženske, ki skrbijo, da se naš svet v mirnem času ne ustavi, v času krize pa se ne zlomi. To so medicinske sestre, dostavljalke hrane, trgovke, učiteljice, poštarke, policistke, gasilke, čistilke, delavke v proizvodnji, šoferke in mnoge druge, ki v času različnih kriz skrbijo, da življenje nemoteno teče naprej. Te delavke so temelj naše družbe in so junakinje našega vsakdana. In čeprav so nadvse pomemben del naše družbene ureditve, pa niso vedno tudi spoštovane in opažene. Ta nevidna delovna sila, ki je pogosto spregledana, skrbi, da sistem ne razpade, ko ga drugi potrebujemo. Ogled razstave bo možen vsak delovni dan od otvoritve do 17. novembra med 17. in 19. uro.


Pon Do Kwan Izlake

Sprejem Tilna Zajca

Na Izlakah bodo danes ponosni. Domači Pon Do Kwan klub pripravlja sprejem po uspehu na olimpijskih igrah Combat Games za najboljšega borca v svetovnem merilu Tilna Zajca. Sprejem bo danes ob 18. uri v telovadnici OŠ Izlake. Hkrati pa bo to tudi povzetek/zaključek njegove bogate in uspešne kariere. Vljudno vabljeni vsi njegovi podporniki.


ZLU

Twitter oziroma X – kaj je to?

ZLU na Cankarjevem trgu v Zagorju dane ob 10. uri pripravlja delavnico, ki jo bo vodil Andrej Brtoncelj. Delavnica je namenjena raziskovanju in razumevanju družbenega medija Twitter oziroma omrežja X. Udeleženci bodo spoznali osnovne koncepte uporabe te platforme, kako ustvarjati vsebino, slediti trendom ter izkoristiti to orodje za učinkovito komunikacijo in povečanje dosega. Delavnica bo prilagojena potrebam in željam udeležencev.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Zrcalce

Tudi v novembru bodo vsako sredo ob 17. uri v pravljični sobi Tončka Knjigoljuba v Knjižnici Toneta Seliškarja pripravljali knjižna pravljična druženja za najmlajše. Danes bodo pripravili za mlade knjigoljube pripravili pravljično urico s pravljico Zrcalce.

 


ZLU

Sredina srečanja

Sredina srečanja: odkrivamo in uporabljamo svojo notranjo moč, ob 17. uri

Zasavska ljudska univerza pripravlja vsako sredo ob 17. uri Sredina srečanja v svojih prostorih na Cankarjevem trgu v Zagorju ob Savi. Srečanja vodi Danica Kurent. V tedenskih srečanjih se posvečajo določenim temam iz izbranih knjig (npr. za začetek Štirje dogovori Don Miguela Rui), se o njih pogovarjali in skušali modrosti prenesti v prakso. Ob osrednji temi udeleženci spoznavajo enostavne in učinkovite metode in tehnike, ki jih zlahka vključijo v vsakdan ter tako učinkovito poskrbijo za zdravje in dobro počutje ter se lažje soočajo z izzivi in jih uspešno rešujejo.


Galerija Medija Zagorje

Oktobrski salon

V Zagorju je v galeriji Medija v Vili Medea na ogled zanimiva razstava zagorskih likovnikov, ki so jo poimenovali Oktobrski salon. Na njej se predstaviljajo ustvarjalci iz različnih likovnih področij iz zagorske doline. V galeriji Medija so na ogled dela slikarjev Nikolaja Beera, Jureta Crnkoviča, Lili Hribovšek,  Milana Razborška, Sama Šilesa, kiparjev Borisa Bee in Saše Šilesa, animatorja Dušana Kastelica in fotografa Vukašina Šobota. Razstava bo na ogled do 20. novembra.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Delavski dom Zagorje

Kalejdoskop

V avli Delavskega doma Zagorje je skupina Liki danes postavila na ogled skupinsko razstavo ob 15. obletnici delovanja z naslovom Kalejdoskop. Razstavljajo: Vida Vodišek, Berta Juvan, Jana Boršnar, Lidija Ojsteršek, Magdi Grošelj, Elvira Brodar, Marinka Juvan, Ksenija Prašnikar, Luna Fras, Tinkara Baš, Lea Šteharnik, Eva Ocepek, Veronika Nikler, Lana Keršnik in Sara Tratnik. Razstava bo na ogled do 15. novembra.


Foto klub Hrastnik

Krst ratraka – februar 2023

V vitrini Foto klub Hrastnik pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Krst ratraka – februar 20223. Avtorica foto reportaže je Maja Rozman.


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v novembru na ogled razstava viteških oklepov Martina Oblaka s Svibnega pri Radečah. V njegovi zbirki si lahko ogledate replike keltskega orožja, sablje, meče in celo viteške oklepe, pa tudi precej drugih kovaških izdelkov. Razstavo sta postavila Martin Oblak ml. in Irena Orešnik.

V knjižnici v Kisovcu je novembra na ogled razstava Moja poletna foto zgodba članice skupine Liki.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevke. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Jože Volfand

Na današnji dan se je leta 1944 v Hrastniku rodil novinar, urednik, družbenopolitični delavec, kulturnik, podjetnik in založnik Jože Volfand. Leta 1971 je prevzel mesto glavnega urednika na Novem tedniku in Radiu Celje. Opravljal je vrsto visokih predstavniških funkcij v takratni socialistični Jugoslaviji (kinematografija, kultura,). potem pa odšel v novinarske vode. Na nacionalni televiziji je vodil prve oddaje v živo, leta 1980 pa se je zaposlil pri osrednjem slovenskem dnevniku Delo – najprej kot urednik kulturne redakcije, nato odgovorni urednik, pomočnik glavnega urednika in urejevalec mnenjske, komentatorske strani. V tem obdobju je bil med drugim predsednik skupščine jugoslovanskega filmskega festivala v Pulju. Po odhodu z Dela je ohranil status samostojnega novinarja in postal podjetnik – lastnik in direktor podjetja Fit media v Celju.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekPlešasta pevka gre na Jesenice
Naslednji članekTrboveljčanom šest medalj v Banja Luki