Današnja sreda je državni praznik dan spomina na mrtve. Dan lahko izkoristimo za obisk grobov tistih, ki so v našem spominu in jih imamo radi, čeprav so odšli. Ali pa za obisk tistih, ki jih imamo radi in nam lepšajo naše dni. Danes bo vreme prizaneslo z dežjem. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 1. november 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo povečini sončno, po nižinah bo zjutraj in deloma dopoldne marsikje megleno. Popoldne se bo od jugozahoda oblačnost povečala. Jutranje temperature bodo od 3 do 10, najvišje dnevne od 11 do 16 °C.

V noči na četrtek bodo rahle padavine prehodno zajelo vso Slovenijo in do jutra na vzhodu že ponehale. V četrtek čez dan bo v vzhodnih krajih dokaj sončno, na zahodu pa povečini oblačno z rahlim dežjem. Spet bo pihal jugozahodni veter. Zvečer se bodo padavine na zahodu okrepile, v noči na petek zajele vso Slovenijo ter v petek čez dan postopno oslabele in ponehale. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1500 m.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Lokalna cesta Podgrad-Ravne (od Valvasorjeva 3a do Šemnik 50) v občini Zagorje je do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča zapora) za ves promet zaradi rekonstrukcije zidu in ceste. Obvoz poteka preko cest iz Vidrge in Spodnjega Šemnika.

Zaradi modernizacije lokalne ceste Kotredež-Mohor oz. Sušnik-Zgonc bo lokalna cesta do 27. novembra občasno popolnoma zaprta (občasni intervali za spuščanje prometa) od Rove 4 d do Rove 18 a.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Josip Brinar

Na današnji dan se je leta 1874 v Studencih v Hrastniku rodil pisec prvih slovenskih učbenikov, domoljub, pisatelj za mladino, pisec znanstvenih spisov  in izjemen pedagog ter ravnatelj Josip Brinar. V pedagoških revijah je objavljal članke o mladinski književnosti, eksperimentalni in socialni pedagogiki. Pripravil je vrsto osnovnošolskih učbenikov. Umrl je 11. marca leta 1959.


Karel Gorjup

Na današnji dan se je leta 1920 v Trbovljah rodil organizator dela, gledališki režiser, igralec in dirigent Karel Gorjup. Odraščal je v rudarski koloniji z dvema bratoma in sestro. Najprej se je zaposlil v rudniških delavnicah v Strojni tovarni Trbovlje, kasneje pa je delal v Litostroju in Metaliji. Že v meščanski šoli je pisal pesmi, jih objavljal v tovarniških glasilih, objavljene so tudi v zbirki Slovenske rudarske pesmi. Pisal je tudi tekste za dramske uprizoritve in veseloigre. Dolga leta je delal v kulturnem društvu Svoboda Dobrna kot mentor, režiser, dirigent mladinskega pevskega zbora, igralec v igrah in kot dolgoletni predsednik društva. Upokojil se je leta 1979. Umrl je 12. aprila leta 2002 v Trbovljah.


Josip Čerin

Na današnji dan je leta 1951 v Ljubljani umrl muzikolog, dirigent in organist Josip Čerin. Rodil se je 29. marca leta 1867 v Komendi. Mladost je preživel v Zagorju, kjer je bil njegov oče Jožef učitelj. Zagorskemu Sokolu je podaril koračnico Za dom in rod in v posvetilo napisal, da je vedno ostal Zagorjan. Bil je dirigent dunajske in ljubljanske opere. Zaslovel je kot kapelnik vojaških godb na Dunaju, v Budimpešti in Pragi. Po koncu prve svetovne vojne je v Ljubljani osnoval vojaško godbo, ki se je hitro razvila v simfonični orkester. Bil je med najbolj zaslužnimi za razmah godb po Sloveniji, saj je spodbujal njihovo nastajanje in jim strokovno svetoval.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan spomina na mrtve

Prvi november je dan, ko se spominjamo vseh umrlih. Praznik je sekularna različica krščanskega praznika vsi sveti. Na ta dan se ljudje množično odpravljamo na pokopališča na grobove naših bližnjih in jim prižgemo sveče ter prinesemo šopke rož in vence. Po državi pa za umrle potekajo razne žalne slovesnosti in verski obredi. V zadnjih letih namesto svečk na grob ljudje polagajo tudi zastavice (Manj svečk za manj grobov), kamenčke in druge predmete v spomin na umrle.


Svetovni dan veganstva

Svetovni dan veganstva vsako leto praznujemo 1. novembra. Mesec oktober bi moral biti usmerjen v zavedanje veganskega življenjskega sloga. Ljudje, ki namerno nočejo jesti živalske hrane, se imenujejo vegani in se nagibajo k valu življenja v popolni harmoniji z naravo in svetom.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekSlovesnost 50 let karateja v Trbovljah
Naslednji članekDanes dogaja