Ponedeljek bo v Zasavju čisto zanimivo predpraznični. Na Dolu in v Hrastniku bodo danes pripravili komemoracije. Danes se pričenjajo jesenske počitnice in otroci bodo prav gotovo našli kaj zanimivega zase. Odprte so tudi zanimive razstave (npr. Kaznilnica v Foto galeriji f 2,8 v Zagorju), pa redne ponedeljkove dejavnosti so tudi na razpolago. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 30. oktober 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše v severozahodni Sloveniji. Pihal bo južni do jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 17, najvišje dnevne od 17 do 23 °C.

V noči na torek bodo padavine zajele večji del Slovenije. V torek bo spremenljivo oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami. Še bo pihal jugozahodnik. Zvečer bo dež ponehal. V sredo bo sončno in suho. Po nekaterih nižinah bo zjutraj megla.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi rekonstrukcije ceste in podpornega zidu je lokalna cesta Podgrad-Ravne (Valvazorjeva) na Izlakah do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča popolna zapora) na odseku od Valvazorjeva 3a do Šemnik 50.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Občina Hrastnik

Komemoraciji ob dnevu spomina na mrtve

Združenje borcev za vrednote NOB Hrastnik v sodelovanju z Občino Hrastnik vabi na komemoraciji v počastitev Dneva mrtvih. Komemoraciji bosta danes ob 15.30 uri pri spomeniku na Dolu in ob 16.30 uri pri centralnem spomeniku v Hrastniku. Na njej bodo sodelovali praporščaki, Steklarska godba Hrastnik, učenci OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik, govornika bosta predsednica Združenja NOB Hrastnik – Danijela Kovač in župan Marko Funkl, predstavniki veteranskih organizacij bodo položili sveče in venec k spomenikoma.


DPM Trbovlje

Jesenske počitnice

Danes bo Društvo prijateljev mladine Trbovlje pripravilo zanimivo počitniško druženje otrok. Od 9. do 13. ure bodo lahko udeleženci čarali, saj bo danes na vrsti prava Čira čara ustvarjalnica v prostorih DPM Trbovlje. Počitniške dejavnosti bodo nadaljevali v četrtek z likovno delavnico.


MC Hrastnik

Krompirjeve počitnice

V Hrastniku bodo danes v Mladinskem centru Hrastnik ob 10, uri v okviru Krompirjevih počitnic pripravili delavnico Radovedne sovice. V petek pa pripravljajo ob isti uri delavnico Pisane bučke iz papirja.

 


DPM Zagorje

Jesenske počitnice

»Jesenski čas je tu, in s tem tudi jesenske počitnice! Vabimo vas, da se nam pridružite na našem programu, polnem zabavnih in poučnih aktivnosti, ki ga pripravljamo v Društvu prijateljev mladine v sodelovanju z Zavodom za šport Zagorje,« so zapisali v DPM Zagorje. Dogajalo se bo v športni dvorani v Zagorju in Proletarcu. V četrtek in petek od 7. do 15. ure. Kaj? Vse živo.


Delavski dom Trbovlje

Izdelaj svojo mobilno igro

V Delavskem domu Trbovlje bodo danes ob 10. uri pripravili delavnico za mlade med 13. in 18. letom z naslovom Izdelaj svojo mobilno igro.

»Bi rad naredil svojo igro, pa ne veš, kje začeti? Pridruži se nam med jesenskimi počitnicami in svojo idejo spremeni v realnost. Kaj bomo počeli? Spoznali elemente, ki so potrebni za nastanek igre. Spoznali delo v okolju Unity, Visual Studio in GitHub. Razvili in izdelali svojo video igro. Kdaj in kje? V ponedeljek, 30. oktobra, v četrtek, 2. novembra, in v petek, 3. novembra od 10.00 do 13.00 v Delavskem domu Trbovlje,« so zapisali organizatorji.


VDC Zasavje – Sočutna točka

Slovensko društvo HOSPIC vabi tiste, ki potrebujejo podporo pri soočanju z umiranjem in minljivostjo ter v procesu žalovanja. Sočutna točka bo deluje vsak prvi delovni ponedeljek v mesecu v VDC Zasavje v Zagorju. Več si preberite na Brezplačno svetovanje v Zagorju.


English Corner MC ZoS

Vsak ponedeljek od 10. do 11. ure pripravljajo v MC ZoS English Corner (Angleški kotiček). »Ste bili kdaj na počitnicah v drugi državi in ste imeli težave pri naročanju kave? Potem je Angleški kotiček prava aktivnost za vaš prosti čas. Vsak ponedeljek boste imeli priložnost izboljšati svoje znanje angleščine. Tako bodo vaša nadaljnja potovanja lahkotnejša,« pravijo organizatorji.


Galerija Medija Zagorje

Oktobrski salon

V Zagorju je v galeriji Medija v Vili Medea na ogled zanimiva razstava zagorskih likovnikov, ki so jo poimenovali Oktobrski salon. Na njej se predstaviljajo ustvarjalci iz različnih likovnih področij iz zagorske doline. V galeriji Medija so na ogled dela slikarjev Nikolaja Beera, Jureta Crnkoviča, Lili Hribovšek,  Milana Razborška, Sama Šilesa, kiparjev Borisa Bee in Saše Šilesa, animatorja Dušana Kastelica in fotografa Vukašina Šobota.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Foto galerija f 2,8 Zagorje

Kaznilnica

V Foto galeriji f 2,8 na Kopališki v Zagorju je na ogled razstava fotografa Branimirja Ritonje s pomenljivim naslovom Kaznilnica. Ritonja živi in ustvarja v Mariboru. Bil je dolgoletni predsednik Fotokluba Maribor ter soustvarjalec foto galerije Stolp in njen umetniški vodja od leta 1996 do 2023. Je prejemnik številnih nagrad in priznanj. V dolgoletni fotografski karieri se lahko pohvali z več kot dvajsetimi samostojnimi razstavami ter številnimi skupinskimi, zadnja večja je bila na Majskem salonu letos v Trbovljah.

Danes je galerija odprta od 17. do 19. ure.


Delavski dom Zagorje

Kalejdoskop

V avli Delavskega doma Zagorje je skupina Liki danes postavila na ogled skupinsko razstavo ob 15. obletnici delovanja z naslovom Kalejdoskop. Razstavljajo: Vida Vodišek, Berta Juvan, Jana Boršnar, Lidija Ojsteršek, Magdi Grošelj, Elvira Brodar, Marinka Juvan, Ksenija Prašnikar, Luna Fras, Tinkara Baš, Lea Šteharnik, Eva Ocepek, Veronika Nikler, Lana Keršnik in Sara Tratnik. Razstava bo na ogled do 15. novembra.


Zasavske knjižnice

Ob ponedeljkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. V Zagorju je Knjižnica Mileta Klopčiča odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča je v oktobru na ogled razstava ob 100-letnici Nogometnega kluba Zagorje.

V knjižnici v Kisovcu je oktobra na ogleda razstava likovnih del tečajnikov slikarske šole Lili Hribovšek.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Trbovlje – kino

Tačke na patrulji: Silni film

ob 10. uri

Ameriška sinhronizirana animirana pustolovščina, izvirni naslov PAW Patrol: The Mighty Movie (2023), režija Cal Brunker, scenarij Cal Brunker, Bob Barlen, Shane Morris

Znova se bomo potopili v animirani svet priljubljenih junakov na štirih tačkah z novimi dogodivščinami v animirani akcijski avanturi Tačke na patrulji: Silni film. Reševalni kužki tokrat dobijo supermoči in postanejo mogočni kužki, moči pa bodo morali obvarovati pred zlobneži.

Ko čarobni meteor strmoglavi na mesto Adventure City, da reševalnim kužkom supermoči in jih spremeni v mogočne kužke! Za najmanjšo članico ekipe Skye so njene nove moči uresničitev sanj. A stvari se obrnejo na slabše, ko glavni tekmec kužkov Humdinger pobegne iz zapora in se spoprijatelji z Victorio Vance, noro znanstvenico, ki je obsedena z meteorji, da bi ukradla supermoči in se spremenila v superzlobneža. Ker usoda mesta Adventure City visi na nitki, morajo mogočni kužki zaustaviti superzlobneže, preden bo prepozno. Skye pa se bo morala naučiti, da lahko tudi najmanjši kužek naredi največjo spremembo.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Valentin Osredkar

Na današnji dan je leta 1970 v Ljubljani umrl inovator Valentin Osredkar. Rodil se je 23. marca leta 1896 v Irigu v Slavoniji. Njegova družina se je pred prvo svetovno vojno preselila v Nemčijo. Med vojno je bil vojak na ruski fronti, bil je ujet, po vojni pa se je ustalil v Trbovljah. Za svoje inovacije je prejel evropske nagrade in tudi najvišjo slovensko nagrado za iznajdbe sklada Borisa Kidriča.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekKupček praha sredi pekla
Naslednji članekJesenske počitnice