Današnji petek prinaša v Zasavje kar nekaj zanimivih prireditev in dogodkov: komemoracijo v Šentlambertu, Jesenski misli, razstavo Kalejdoskop, Alzheimer cafe, Gala ples in film Šepet metulja v Zagorju ter Pub kviz v Hrastniku. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 27. oktober 2023


Vreme

danes dogaja Danes zjutraj in dopoldne bo še oblačno in deževno. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter. Sredi dneva bo dež od zahoda ponehal. Popoldne se bo delno razjasnilo. Jutranje temperature bodo od 9 do 15, najvišje dnevne od 12 do 16 °C.

V soboto in nedeljo bo spremenljivo oblačno, predvsem na zahodu bodo nastajale krajevne plohe. Pihal bo jugozahodni veter.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi rekonstrukcije ceste in podpornega zidu je lokalna cesta Podgrad-Ravne (Valvazorjeva) na Izlakah do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča popolna zapora) na odseku od Valvazorjeva 3a do Šemnik 50.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Komemoracija

Danes ob 9.30 uri bodo pripravili komemoracijo v spomin na žrtve obeh svetovnih vojn pred osrednjim spomenikom v Šentlambertu.


Delavski dom Zagorje

Jesenske misli

V KC Delavski dom Zagorje bo danes ob 17. uri JSKD, Območna enota Zagorje, pripravil 20. območno srečanje literatov Zasavja 2023 z naslovom Jesenske misli. Na srečanju sodelujejo: Peter Gole, Laura Husar, Albin Potisek (Hrastnik), Edvard Franc Gabrič, Luka Višnikar (Trbovlje), Vlado Garantini, Damjana Hribar Mihelčič, Viktor Kotar, Maks Marinčič, Eva Pelemiš, Vida Sladič, Marija Uranič, Stanislava Vidmar (Zagorje), Bojan Rozina (Kisovec), Anica Klančnik, Desanka Kreča (Izlake), Marjetka Mlakar Agrež, Jože Ocepek (Litija), Magda Groznik, Andrej Hostnik, Jelka Jantol (Šmartno pri Litiji), Nevenka Jeras (Vače), Manja Golec (Trzin) in Mira Marinko (Rimske Toplice).


Delavski dom Zagorje

Kalejdoskop

V avli Delavskega doma Zagorje je skupina Liki danes postavila na ogled skupinsko razstavo ob 15. obletnici delovanja z naslovom Kalejdoskop. Razstavljajo: Vida Vodišek, Berta Juvan, Jana Boršnar, Lidija Ojsteršek, Magdi Grošelj, Elvira Brodar, Marinka Juvan, Ksenija Prašnikar, Luna Fras, Tinkara Baš, Lea Šteharnik, Eva Ocepek, Veronika Nikler, Lana Keršnik in Sara Tratnik. Razstava bo na ogled do 15. novembra.


Alzheimer cafe v DU Zagorje

Spominčica pripravlja danes ob 10. uri v sejni sobi Društva upokojencev Zagorje v Ulici talcev izobraževalni pogovor o stresu, tihem ubijalcu. Stres ima lahko hude in škodljive posledice ne le za zdravje naših možganov, pač pa tudi za zdravje na splošno. O tem, kaj se dogaja v možganih, ko smo izpostavljeni stresu in kako sta povezana stres in demenca, bo spregovoril zdravnik, specialist nevrologije Bernard Meglič.

Stresnih situacij ne moremo odpraviti, lahko pa izboljšamo svoj odziv nanje. Kako nam pri tem lahko pomagajo tehnike sproščanja bo v izkustveni delavnici predstavila medicinska sestra Gabriela Hostnik.


Mladinski center Hrastnik

Pub kviz

Danes ob 21. uri bodo v Mladinskem centru Hrastnik odprli drugo sezono čedalje bolj popularnega kviza Pub kviz. Po nekajmesečni možganski pavzi bodo imeli udeleženci ponovno priložnost, da pokažejo svoje splošno (ne)znanje v hrupnem in (ne)resnem, tokrat hallowen pub kvizu. Kviz bo kot ponavadi sestavljen iz številnih vprašanj z različnih področij. Zmagovalna ekipa bo nagrajena! Tokrat si lahko ekipe tako kot februarja na pustnem kvizu že s svojimi kostumi izborijo dodatne točke. Ekipe, ki bodo prišle oblečene v grozljive kostume bodo prejele kar 10 točk na vsakega člana ekipe, ki bo oblečen v maškaro, a največ 30 točk na ekipo. Predlagamo, da v masko vložite vsaj nekaj truda, saj samo ‘bradavica na nosu’ ne bo dovolj.


Mladinski center Zagorje

Gala ples

Danes ob 20. uri se v veliki dvorani Mladinskega centra v Zagorju ob Savi obeta sproščen in nepozaben večer. V MC ZoS pripravljajo posebno plesno doživetje: »Gala ples, na katerem boste v spremstvu dobre glasbe lahko zazibali svoje boke. To je priložnost, da iz omar izvlečete svojo najljubšo obleko. Morda tisto, ki ste jo nosili na valeti in maturantskem plesu ali pa tisto, ki že dolgo časa čaka na tisti poseben trenutek. Ugvantaj se! Zakaj pa ne?« pravijo organizatorji. Negotove plesne korake bo podprl plesni učitelj Žiga Repovž, ki bo na plesišču pomagal, da bodo plesalci ujeli svoj ritem in zablesteli v polnem sijaju.


Gasilski dom Čeče

Noč čarovnic

Danes ob 17.30 uri bodo v Čečah pred Gasilskim domom Čeče pripravili straaaašno zabavo za noč čarovnic. Prireditev pripravlja Prosvetno društvo Čeče. Na njej bodo rezali buče, ustvarjali in rajali, poslikali obraze in napolnili trebuščke.

 


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051 649 350.


MC ZoS

Dnevni center

V Mladinskem centru v Zagorju bo danes odprt dnevni center za mlade. Vsak petek lahko počnete marsikaj v prostorih centra od 15. uri do 21. ure.


ZLU

Spletna kavarna

Vsak petek ob 9. uri se v spletni kavarni dobijo udeleženci različnih aktivnosti na Zasavski ljudski univerzi. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite prijetne družbe in obilice smeha. Udeležba je brezplačna, obvezne so predhodne prijave.


Galerija Medija Zagorje

Oktobrski salon

V Zagorju je v galeriji Medija v Vili Medea na ogled zanimiva razstava zagorskih likovnikov, ki so jo poimenovali Oktobrski salon. Na njej se predstaviljajo ustvarjalci iz različnih likovnih področij iz zagorske doline. V galeriji Medija so na ogled dela slikarjev Nikolaja Beera, Jureta Crnkoviča, Lili Hribovšek,  Milana Razborška, Sama Šilesa, kiparjev Borisa Bee in Saše Šilesa, animatorja Dušana Kastelica in fotografa Vukašina Šobota.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča je v oktobru na ogled razstava ob 100-letnici Nogometnega kluba Zagorje.

V knjižnici v Kisovcu je oktobra na ogleda razstava likovnih del tečajnikov slikarske šole Lili Hribovšek.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno… črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevke. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Zagorje – kino

Šepet metulja

ob 19. uri

Slovenska najstniška romantična drama (2023), režija in scenarij Alen Pavšar, igrajo Ali Ogrizek, Ana Praznik, Brane Završan, Mitja Ritlop, Lara Kolar, Elyes Samba, Jože Doberšek, Tarek Rashid, Urška Majcen, Tina Gorenjak, Ranko Babič…

Najstnik Jan je navdušen nad mehatroniko. Je avtist, vendar izredno nadarjen za programiranje in zamišljanje tehnoloških rešitev. Na novi srednji šoli se pridruži razredu, ki tekmuje za podelitev štipendije v mednarodnem podjetju. Razviti morajo novo programsko opremo za sodobni prezračevalni sistem s pogonom na umetno inteligenco. V skupini je tudi Tara, edino dekle, ki si prav tako želi zmage. Razred vodi neizprosni učitelj Frenk, ki ne odobrava posebnih potreb učencev in hodi po robu z drugačnimi metodami praktičnega pouka. Jan kljub vsem oviram učitelja in sošolcev dokaže, da zmore. S pomočjo ambiciozne svetovalne delavke Zarje počasi napreduje v šoli, pod okrilje pa ga vzame tudi ambiciozni direktor podjetja.

Film je nastajal na Šolskem centru Celje in s profesionalci so sodelovali tudi dijaki. Iz šolskega vsakdana in spoznanj pri delu z avtističnimi otroki sta izhajala tudi režiser in scenaristka, saj imata oba dolgoletne izkušnje dela v šolstvu in v svetovalnem delu. S prvoosebno izkušnjo avtizma pa je prepričljiv tudi Ali Ogrizek v glavni vlogi mladega Jana.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Leopold Hočevar

Na današnji dan je leta 1986 v Trbovljah umrl slikar Leopold Hočevar Hoči. Rodil se je 7. avgusta leta 1940 v Hrastniku, kjer je preživel mladost, potem je življenje povezal s Trbovljami, svojo umetniško ustvarjanje pa z industrijsko krajino Zasavja. Je slikar, katerega dela so v slovenski umetnostni zgodovini zapisana kot umetnost posebnega. S svojim pristopom do industrijske krajine je prižgal luč drugačnemu pogledu nanjo. Od leta 2023 je po Hočevarju poimenovana galerija v Delavskem domu v Hrastniku.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan delovne terapije

Danes, 27. oktobra, obeležujemo svetovni dan delovne terapije. Ta dan je glas svetovnega združenja 92 nacionalnih združenj delovnih terapevtov širom sveta (WFOT) in ob enem priložnost ozaveščanja javnosti o strokovnih dosežkih na področju delovanja delovnih terapevtov in promoviranja stroke v lokalni skupnosti, na ravni države in izven njenih meja.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekPenzionist
Naslednji članekNa današnji dan: Leopold Hočevar