Današnji petek bo poln prireditev. V Zagorju otvoritev razstave zagorski likovnikov Oktobrski salon in Discover France!, v Trbovljah Štilčki, Ljudski večer vokalne skupine Plavica, rap koncert TadejeBA, Večer družabnih iger, pa še kup običajnih petkovih dejavnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 20. oktober 2023

Vreme

Danes bo na vzhodu delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, drugod bo pretežno oblačno. Predvsem v zahodni polovici Slovenije bo občasno deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 27 °C.

Zvečer se bo dež na zahodu okrepil in ponoči prehodno razširil nad večji del Slovenije. Vmes bodo tudi posamezne nevihte. Jutri bo v zahodni in osrednji Sloveniji spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bo še deževalo. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, najvišje dnevne od 16 do 22 °C. V nedeljo bo na zahodu in jugu še padla kakšna kaplja dežja, drugod se bo delno razjasnilo. V ponedeljek bo povečini sončno. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost.


Zapore cest

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na cesti Latkova vas-Trbovlje je do 20. oktobra pri Gabrskem v Trbovljah urejen izmenično enosmerni promet zaradi popravila zidov in kašt.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi poškodb na cestišču je do 22. oktobra delno zaprta cesta Podkrnica-Mošenik-Sava med Mošenikom 10 in priključkom Mošenik-Mars. Dostop je dovoljen za prebivalce Mošenika, dostavo in službe, ki opravljajo storitve na tem območju.

Zaradi rekonstrukcije ceste in podpornega zidu je lokalna cesta Podgrad-Ravne (Valvazorjeva) na Izlakah do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča popolna zapora) na odseku od Valvazorjeva 3a do Šemnik 50.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes  bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9.30 do 11. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Završje, Završje 2 (nadzorništvo Trbovlje), od 8.30 do 11. ure iz TP Izlake, izvod Keramiško naselje, od 12. do 14. ure iz TP Ržiše, Žaga, Jesenovo, Rove, Rove 2 (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Galerija Medija Zagorje

Oktobrski salon

V Zagorju bodo danes ob 18. uri v galeriji Medija v Vili Medea odprli zanimivo razstavo zagorskih likovnikov, ki so jo poimenovali Oktobrski salon. Na njej se bodo predstavili ustvarjalci iz različnih likovnih področij iz zagorske doline.

V galeriji Medija bodo na ogled dela slikarjev Nikolaja Beera, Jureta Crnkoviča, Lili Hribovšek,  Milana Razborška, Sama Šilesa, kiparjev Borisa Bee in Saše Šilesa, animatorja Dušana Kastelica in fotografa Vukašina Šobota.


Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje

Štilčki

Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje danes ob 19.30 uri v Domu Svobode v Trbovljah pripravlja predstavo letošnjih Štilčkov. Ponovitev bo še jutri. Vse ob 19.30 uri.

Letos bodo trboveljski kulturniki torej prvič v zgodovini zaigrali Štilčke v oktobru. Rdeča nit predstave bo – Pošta, nameščena na Mestni promenadi 11, 1420 Trbovlje. Pod drobnogled bodo postavili različne zanimive zasavske dogodke.


Vokalna skupina Plavica

Ljudski večer

Vokalna skupina Plavica pripravlja danes ob 18. uri v Mladinskem centru v Trbovljah (ZMŠT) ljudski večer pesmi, plesov in jedi slovenskih pokrajin. Poleg članic skupine Plavica bodo sodelovali še člani Folklorne skupine Trbovlje in Turističnega društva Trbovlje.


DKD Svoboda Dobrna

Koncert TadejaBA

V domu DKD Svoboda Dobrna na Ribniku v Trbovljah bodo nocoj ob 19. uri pripravili rap koncert, večer ritma in poezije Nekje je treba začeti. Predstavila se bo TadejaBA.


MC ZoS

Discover France!

Danes ob 18. uri se lahko v MC ZoS pridružite potovanju v osrčje Francije, ki ga bo vodila prostovoljka Juliette. Na programu: degustacija francoskih specialitet, običaji, zgodovina, najboljši kraji za obisk in več! Želite novo jezikovno znanje? Ob koncu dogodka boste lahko naročili pijačo in vprašali za pot v francoščini!


ZMŠT

Večer družabnih iger

Danes od 19. ure naprej bodo pripravili v prostorih Zavoda za mladino in šport Večer družabnih iger. Organizatorji vabijo vse, ki ne vedo, kam bi se dali v petek zvečer in imajo radi družabne igre in sproščeno petkovo druženje v klub ZMŠT.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051 649 350.


MC ZoS

Dnevni center

V Mladinskem centru v Zagorju bo danes odprt dnevni center za mlade. Vsak petek lahko počnete marsikaj v prostorih centra od 15. uri do 21. ure.


ZLU

Spletna kavarna

Vsak petek ob 9. uri se v spletni kavarni dobijo udeleženci različnih aktivnosti na Zasavski ljudski univerzi. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite prijetne družbe in obilice smeha. Udeležba je brezplačna, obvezne so predhodne prijave.


Hočijeva galerija Hrastnik

Razstava Rado Kališnik

V Hočijevi galeriji v Hrastniku (Delavski dom) je do 23. oktobra vsak delovni dan od 17. do 19. ure odprta razstava unikatnih steklenih izdelkov, ki jih je ustvaril steklarski mojster in kipar Rado Kališnik. Pri ustvarjanju vleče iz stekla to, kar mu narekuje umetniški um, s pridom pa uporablja spretnosti in tehnologijo, ki jo do potankosti pozna. Z vročo stekleno maso s prefinjeno kompozicijo vgrajuje barve, ki še posebej oplemenitijo njegovo oblikovanje in kiparstvo. V svojem umetniškem delu ne zapada v nikakršno in nikogaršnjo maniro. Ostaja v svojem vrtu, ustvarjeni,  z lastno močjo, kjer s svojo čisto, svojsko prvinskostjo oblikuje unikate, ki nimajo ponovitev.


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča je v oktobru na ogled razstava ob 100-letnici Nogometnega kluba Zagorje.

V knjižnici v Kisovcu je oktobra na ogleda razstava likovnih del tečajnikov slikarske šole Lili Hribovšek 2022723.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je do petka, 14. oktobra, na ogled razstava utrinkov Erasmus+ projektov Vrtca Hrastnik, ki so se že zaključili ali pa še trajajo.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno… črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Ko čipka sreča slamnik

V Zasavskem muzeju Trbovlje je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale. Predstavile so izdelke, ki povezujejo dolgo tradicijo klekljarstva na Slovenskem, ki je bila leta 2018 vpisana na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Tomo Pitamic

Na današnji dan je leta 1976 v Zagrebu umrl pediater in specialist za srčne bolezni Tomo Pitamic. Po mamini strani je bil vnuk znanega zasavskega zdravnika Toma Zarnika. Svojo kariero je ustvaril v Sarajevu in v Zagrebu, kjer je med drugim vodil tudi kardiološki oddelek kliničnega centra na Šalati. Rodil se je 28. oktobra leta 1921 v Trbovljah.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mednarodni dan statistik

Svetovni dan statistik je razglasila Generalna skupščina Združenih narodov, pri čemer je bil dan prvič mednarodno zaznamovan 20. oktobra 2010. Svetovni dan izpostavlja pomembnost statistike pri oblikovanju vsake družbe.


Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se sooča čedalje več ljudi. Dan je že od leta 1996 namenjen osveščanju oz. informiranju o tej bolezni, spoznavanju tveganj, ki so povezana z zdravjem kosti. Te se pri osteoporozi veliko hitreje zlomijo, pa čeprav nismo izpostavljeni posebnim obremenitvam.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekPodrti stolp
Naslednji članekNa današnji dan: Tomo Pitamic