Današnji četrtek bo v Zasavju pester in zanimiv. V Trbovljah bodo obeležili 50 let Karate kluba Trbovlje, zvečer pa bo še filmska predstava slovenskega filma Šepet metulja, po predstavi pa še pogovor z ustvarjalci filma. Ne pozabite na cepljenje, če se cepite. V Hrastniku predstavitev knjige Deklica z gumbom, v Zagorju lutkovna predstava Kroki in prijatelji. Pa še cel kup rednih četrtkovih dejavnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 19. oktober 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo pretežno oblačno. Predvsem v zahodni, južni in osrednji Sloveniji bodo krajevne padavine. Vmes bodo tudi posamezne nevihte in nalivi. Zapihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 21 °C.

Jutri bo na vzhodu spremenljivo oblačno s sončnimi obdobji, drugod bo povečini pretežno oblačno. Občasne krajevne padavine bodo sprva možne predvsem v zahodni polovici Slovenije, zvečer pa se bodo okrepile in razširile proti vzhodu. Vmes bodo tudi nevihte. V soboto bodo predvsem v zahodni polovici Slovenije občasne krajevne padavine, na vzhodu pa bo več sonca. V nedeljo kaže na deloma sončno vreme, več oblakov bo na zahodu.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na cesti Latkova vas-Trbovlje je do 20. oktobra pri Gabrskem v Trbovljah urejen izmenično enosmerni promet zaradi popravila zidov in kašt.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na odseku ceste Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku je na Cesti 1. maja urejen promet izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve do 31. decembra 2023.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi poškodb na cestišču je do 22. oktobra delno zaprta cesta Podkrnica-Mošenik-Sava med Mošenikom 10 in priključkom Mošenik-Mars. Dostop je dovoljen za prebivalce Mošenika, dostavo in službe, ki opravljajo storitve na tem območju.

Zaradi rekonstrukcije ceste in podpornega zidu je lokalna cesta Podgrad-Ravne (Valvazorjeva) na Izlakah do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča popolna zapora) na odseku od Valvazorjeva 3a do Šemnik 50.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes  bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 12. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Trg Franca Fakina, izvod Kobac (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri  bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9.30 do 11. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Završje, Završje 2 (nadzorništvo Trbovlje), od 8.30 do 11. ure iz TP Izlake, izvod Keramiško naselje, od 12. do 14. ure iz TP Ržiše, Žaga, Jesenovo, Rove, Rove 2 (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Delavski dom Trbovlje

Karate klub Trbovlje – 50 let

Karate klub Trbovlje bo danes ob 18. uri v Delavskem domu Trbovlje pripravil prireditev ob 50 letnici karateja v Trbovljah. V klubu so pripravili program z različnimi aktivnostmi. »Ponosni smo na naših petdeset let uspešnega delovanja,« so zapisali v vabilu v Karate klubu Trbovlje, ki se ponaša z veliko uspehi na domačih in tujih tatamijih.


Zdravstveni dom Trbovlje

Cepljenje

Danes bo cepljenje v ZD Trbovlje za vso odraslo populacijo proti sezonski gripi, covidu – 19 (cepivo Pfizer, BioNTech Comirnaty Omicron XBB. 1.5.) ali obojemu hkrati potekalo od 8. do 12. in 14. do 18. ure za vse paciente v prostorih ambulante družinske medicine Štendler. Cepljenje je brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Predhodno naročanje ni potrebno. Cepljenje se še posebej priporoča kroničnim bolnikom, osebam starim nad 65 let in vsem, ki se želijo zaščititi. Za otroke cepljenje poteka v otroško šolskem dispanzerju po predhodnem dogovoru.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Predstavitev knjige Deklica z gumbom

V Knjižnici Antona Sovreta bodo pripravili predstavitev knjige Deklica z gumbom Romana Kukoviča iz Trbovelj. Kukovič je avtor romanov Internetna čokolada, Tartinijev ključ (mladinski roman), Za soncem vedno pride dež, Škržati z Lavande, Modro bela rdeča nasprotja z zvezdo (zbirka novel), Sence minljivosti (zbirka novel), Alah pod Sveto Trojico, Tisti njihovi srebrni glasovi. Njegovo zadnje delo je roman Deklica z gumbom. Temelji na resničnih dogodkih, ki jih je avtor opisal tako, da se ni opredeljeval med dobrim in zlom, ampak jih je nanizal brez nalaganja krivde enem in drugim. V romanu tudi ne najdemo obtoževanj ali ideološke obremenjenosti. Preprosto gre za delo, katerega opisi govorijo sami zase.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Kroki in prijatelji

Na mladinskem oddelku Knjižnice Mileta Klopčiča Zagorje bodo danes ob 17.30 uri pripravili lutkovno predstavo Gledališča FRU FRU Kroki in prijatelji.

Kroki je krokodilček, ki živi v hišici na robu gozda. Tam ga radi obiščejo prijatelji: zajec Tine, veverica Zdenka, merjasec ter sova Urša. Danes pa je prav poseben dan – Krokijev  rojstni dan in Kroki zaman čaka svoje prijatelje. So morda pozabili nanj? Pripovedi o Krokiju se dotikajo najrazličnejših tem: prijateljstva, sočutja, občutljivosti, drugačnosti ter odnosov do stvari in narave.


Individualna svetovalnica ZMŠT

Varen, anonimen, zaupen prostor. Pomoč, podpora in svetovanje. Ob četrtkih od 12. do 17. ure in po dogovoru do 28. decembra za mlade, vključene v lokalne in mednarodne aktivnosti Zavoda za mladino in šport Trbovlje Individualna svetovalnica z uni. dipl. soc. ped. Tjašo Golob.

Psihološki in socialni izzivi, čustveni in vedenjski izzivi, samopodoba in identiteta, motivacija, smisel, cilji, zahtevna življenjska obdobja, soočanje s spremembami, težave s socialno vključenostjo, težave na področju odnosov, zadovoljevanje potreb, obvladovanje stresnega odziva telesa, šolski izzivi in karierno usmerjanje, osebnostna rast … in vse ostalo človeško.


RekreAktivna odbojka MC ZoS

MC ZoS organizira vsak četrtek od začetka oktobra do konca maja med 19.30 in 21.30 uro v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja RekreAktivno odbojko. »V MC ZOS že vrsto let nudimo prostor za rekreativno odbojko vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!« so zapisali organizatorji.


Plesni tečaj MC ZoS

Plesni tečaj poteka v septembru in oktobru enkrat tedensko in vsak četrtek med 18.30 in 20. uro do vključno 26. oktobra. Plesni tečaj je bil eden izmed izglasovanih predlogov v projektu #sampuvej, kar pomeni, da ga financira Mladinski center Zagorje, tako da je udeležba na tečaju brezplačna.


Hočijeva galerija Hrastnik

Razstava Rado Kališnik

V Hočijevi galeriji v Hrastniku (Delavski dom) je do 23. oktobra vsak delovni dan od 17. do 19. ure odprta razstava unikatnih steklenih izdelkov, ki jih je ustvaril steklarski mojster in kipar Rado Kališnik. Pri ustvarjanju vleče iz stekla to, kar mu narekuje umetniški um, s pridom pa uporablja spretnosti in tehnologijo, ki jo do potankosti pozna. Z vročo stekleno maso s prefinjeno kompozicijo vgrajuje barve, ki še posebej oplemenitijo njegovo oblikovanje in kiparstvo. V svojem umetniškem delu ne zapada v nikakršno in nikogaršnjo maniro. Ostaja v svojem vrtu, ustvarjeni,  z lastno močjo, kjer s svojo čisto, svojsko prvinskostjo oblikuje unikate, ki nimajo ponovitev.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.V Knjižnici Mileta Klopčiča je v oktobru na ogled razstava ob 100-letnici Nogometnega kluba Zagorje.

V knjižnici v Kisovcu je oktobra na ogleda razstava likovnih del tečajnikov slikarske šole Lili Hribovšek.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Ko čipka sreča slamnik

V Zasavskem muzeju Trbovlje je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale. Predstavile so izdelke, ki povezujejo dolgo tradicijo klekljarstva na Slovenskem, ki je bila leta 2018 vpisana na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje

Šepet metulja

ob 18. uri

Projekciji bo sledil še pogovor s filmsko ekipo.

Slovenska najstniška romantična drama (2023), režija in scenarij Alen Pavšar, igrajo Ali Ogrizek, Ana Praznik, Brane Završan, Mitja Ritlop, Lara Kolar, Elyes Samba, Jože Doberšek, Tarek Rashid, Urška Majcen, Tina Gorenjak, Ranko Babič…

Najstnik Jan je navdušen nad mehatroniko. Je avtist, vendar izredno nadarjen za programiranje in zamišljanje tehnoloških rešitev. Na novi srednji šoli se pridruži razredu, ki tekmuje za podelitev štipendije v mednarodnem podjetju. Razviti morajo novo programsko opremo za sodobni prezračevalni sistem s pogonom na umetno inteligenco. V skupini je tudi Tara, edino dekle, ki si prav tako želi zmage. Razred vodi neizprosni učitelj Frenk, ki ne odobrava posebnih potreb učencev in hodi po robu z drugačnimi metodami praktičnega pouka. Jan kljub vsem oviram učitelja in sošolcev dokaže, da zmore. S pomočjo ambiciozne svetovalne delavke Zarje počasi napreduje v šoli, pod okrilje pa ga vzame tudi ambiciozni direktor podjetja.

Film je nastajal na Šolskem centru Celje in s profesionalci so sodelovali tudi dijaki. Iz šolskega vsakdana in spoznanj pri delu z avtističnimi otroki sta izhajala tudi režiser in scenaristka, saj imata oba dolgoletne izkušnje dela v šolstvu in v svetovalnem delu. S prvoosebno izkušnjo avtizma pa je prepričljiv tudi Ali Ogrizek v glavni vlogi mladega Jana.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Nande Razboršek
Naslednji članekUmrla je Franja Šprogar