Današnji torek bo suh, pravijo vremenoslovci. V Zasavju se lahko danes cepite v trboveljskem Zdravstvenem domu, v zagorski knjižnici spoznate Bangladeš, sicer pa vas čakajo vse običajne torkove dejavnosti. Morda vas tokrat opozorimo le na razstavo steklarskega mojstra Rada Kališnika v Hočijevi galeriji v Hrastniku. Naredite si dan in naredite ga drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 17. oktober 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Po nižinah bo zjutraj megleno. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 3, najvišje dnevne od 10 do 13 °C.

Jutri bo pretežno oblačno. Zjutraj po nekaterih nižinah megleno. Popoldne in zvečer bo ponekod na zahodu rahlo deževalo. V četrtek bo oblačno. Predvsem v zahodni, južni in osrednji Sloveniji bo deževalo, vmes bodo tudi posamezne nevihte. Pihal bo jugozahodni veter, spet bo topleje.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na cesti Latkova vas-Trbovlje je do 20. oktobra pri Gabrskem v Trbovljah urejen izmenično enosmerni promet zaradi popravila zidov in kašt.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na odseku ceste Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku je na Cesti 1. maja urejen promet izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve do 31. decembra 2023.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi poškodb na cestišču je do 22. oktobra delno zaprta cesta Podkrnica-Mošenik-Sava med Mošenikom 10 in priključkom Mošenik-Mars. Dostop je dovoljen za prebivalce Mošenika, dostavo in službe, ki opravljajo storitve na tem območju.

Zaradi rekonstrukcije ceste in podpornega zidu je lokalna cesta Podgrad-Ravne (Valvazorjeva) na Izlakah do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča popolna zapora) na odseku od Valvazorjeva 3a do Šemnik 50.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih odklopov vode.


Električna energija

Danes  bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Prevek, Koprivnik, Sladič, Stranski vrh (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri  bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Katarina, Zgornje Svine (nadzorništvo Hrastnik), od 9. do 12. ure iz TP Keršičev hrib, izvod banka, Wallas (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 9. ure iz TP Suhi potok, izvod Okrog (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Zdravstveni dom Trbovlje

Cepljenje

V tem tednu bo cepljenje v ZD Trbovlje za vso odraslo populacijo proti sezonski gripi, covidu – 19 (cepivo Pfizer, BioNTech Comirnaty Omicron XBB. 1.5.) ali obojemu hkrati potekalo v naslednjih danes od 8. do 12. in 14. do 18. ure za vse paciente v prostorih ambulante družinske medicine 3. V četrtek bo cepljenje potekalo od 8. do 12. in od 14. do 18. ure za vse paciente v prostorih ambulante družinske medicine Štendler. Cepljenje je brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Predhodno naročanje ni potrebno. Cepljenje se še posebej priporoča kroničnim bolnikom, osebam starim nad 65 let in vsem, ki se želijo zaščititi. Za otroke cepljenje poteka v otroško šolskem dispanzerju po predhodnem dogovoru.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Bangladeš – potopisno predavanje

V prostorih mladinskega oddelka Knjižnice Mileta Klopčiča Zagorje bodo danes ob 18. uri pripravili potopisno predavanje Zorana Furmana o Bangladešu. »Bangladeš, ena najrevnejših dežel na svetu, se bojuje s prenaseljenostjo in revščino. Bangladeš so ljudje, ki so me očarali s svojo prijaznostjo, radovednostjo in poštenostjo. Dhaka, glavno mesto, kjer je že sprehod ob reki posebno doživetje, potem obisk obalnega mesta Coxs Bazzar. Sledi ogled hribovja ob meji z Burmo, kjer te vsake oči pozdravijo s širokim nasmehom. Za konec bangladeške dogodivščine pa še Srimangal, kjer so številne plantaže čaja in zanimiv nacionalni park. Sledi postanek v Darjelingu,« je predavanje napovedal Furman.


Deutsche Kaffeezeit MC ZoS

Vsak torek od 10. do 11. ure v Mladinskem centru Zagorje ob Savi poteka Deutsche Kaffeezeit. »To je čas, ko se skupaj zabavamo, pijemo kavo in klepetamo v nemškem jeziku. Osveži in razvijaj svoje znanje nemškega jezika na neformalen način brez stresa. Sliši se dobro, kajne?,« pravijo v ZoS.


RekreAktivna košarka MC ZoS

MC ZoS vsak torek od začetka oktobra do konca maja med 20.30 in 21.30 v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja organizira uro košarke. V MC ZoS že vrsto let nudijo prostor za rekreativne športe vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!


Hočijeva galerija Hrastnik

Razstava Rado Kališnik

V Hočijevi galeriji v Hrastniku (Delavski dom) je do 23. oktobra vsak delovni dan od 17. do 19. ure odprta razstava unikatnih steklenih izdelkov, ki jih je ustvaril steklarski mojster in kipar Rado Kališnik. Pri ustvarjanju vleče iz stekla to, kar mu narekuje umetniški um, s pridom pa uporablja spretnosti in tehnologijo, ki jo do potankosti pozna. Z vročo stekleno maso s prefinjeno kompozicijo vgrajuje barve, ki še posebej oplemenitijo njegovo oblikovanje in kiparstvo. V svojem umetniškem delu ne zapada v nikakršno in nikogaršnjo maniro. Ostaja v svojem vrtu, ustvarjeni,  z lastno močjo, kjer s svojo čisto, svojsko prvinskostjo oblikuje unikate, ki nimajo ponovitev.


Galerija Medija

Razstava Anže Gallus Petelin

danes dogaja V Galeriji Medija v Vili Medea v Zagorju je na ogled razstava Anžeta Gallusa Petelina, vsestranskega umetnika, ki je prvobitno slikar in kipar, pa tudi umetniški fotograf, glasbenik, skratka umetnik. Petelinov likovni opus obsega preko 400 kreacij, 30 kiparskih del, preko 100 umetniških fotografij, več kot 1000 pesmi in 20 avtorskih skladb. Sodeloval je na številnih likovnih kolonijah doma in v tujini. Po končani diplomi je predaval in vodil ateljejsko delo na Arthouse – Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani od leta 2014 – 2019. Živi in ustvarja na Art Domačiji Pengallus. Njegova dela so razstavljena v mednarodnih privatnih zbirkah, sodeloval je na različnih samostojnih in skupinskih razstavah, za umetniško dejavnost je bil tudi nagrajen. Razstava bo na ogled do 15. oktobra.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Zasavske knjižnice

Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča je v oktobru na ogled razstava ob 100-letnici Nogometnega kluba Zagorje.

V knjižnici v Kisovcu je oktobra na ogleda razstava likovnih del tečajnikov slikarske šole Lili Hribovšek.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mednarodni dan boja proti revščini

Generalna skupščina je leta 1992 določila 17. oktober za svetovni dan boja proti revščini. S tem dnem želi skupščina povečati zavedanje o pomembnosti zmanjševanja revščine v vseh državah, še posebej pa v državah v razvoju.


Svetovni dan travme

Danes obeležujemo svetovni dan travme. Travma je čustveno intenziven dogodek, ki presega naše sposobnosti spoprijemanja z njim. Ob dogodku občutimo ogrožajoča se čustva strahu, nemoči, groze in izgube kontrole. Občutek varnosti je porušen.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekOpazi me
Naslednji članekAlpe Adria slalom 2023