Današnja sobota bo spet bogata z dogodki. Pohod po poti Srečno po celem Zasavju, Štilčki v Trbovljah, gasilski dan odprtih vrat v Zagorju, party v Podvinah, piknik na Kleku … Naredite si dan in naredite ga drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 14. oktober 2023


Vreme

Danes bo v zahodni, občasno tudi v osrednji Sloveniji, zmerno do pretežno oblačno. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, najvišje dnevne 20 do 26 °C.

V nedeljo bo oblačno s padavinami. Hladilo se bo, meja sneženja se bo proti večeru spustila pod 1500 m nadmorske višine. V noči na ponedeljek bodo padavine ponehale. V ponedeljek dopoldne bo delno jasno, nato se bo pooblačilo. Razmeroma hladno bo.


Zapore cest

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na cesti Latkova vas-Trbovlje je do 20. oktobra pri Gabrskem v Trbovljah urejen izmenično enosmerni promet zaradi popravila zidov in kašt.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na odseku ceste Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku je na Cesti 1. maja urejen promet izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve do 31. decembra 2023.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi poškodb na cestišču je do 22. oktobra delno zaprta cesta Podkrnica-Mošenik-Sava med Mošenikom 10 in priključkom Mošenik-Mars. Dostop je dovoljen za prebivalce Mošenika, dostavo in službe, ki opravljajo storitve na tem območju.

Zaradi rekonstrukcije ceste in podpornega zidu je lokalna cesta Podgrad-Ravne (Valvazorjeva) na Izlakah do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča popolna zapora) na odseku od Valvazorjeva 3a do Šemnik 50.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih odklopov vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Po poti Srečno

Po poti Srečno iz Laškega skozi Hrastnik in Trbovlje do Zagorja ob Savi se bodo danes odpravili dobro pripravljeni pohodniki. Pot je dolga skoraj 30 kilometrov, vendar so organizatorji (občine Laško, Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi) prepričani, da se bodo pohodniki nanjo podali s knapovsko trdoživostjo, dobro kondicijo in močno voljo.

Štart skoraj 30 km dolge poti bo ob 7.30 pred železniško postajo v Laškem (zraven mestne kolesarnice), vmesni štarti pa med 9.00 in 9.30  v Hrastniku na Breznem in med 12.00 in 12.30 v Trbovljah na Ojstrem. Pohodnike bodo na poti spremljali lokalni vodnik, na več točkah pa jih bodo pričakali domačini z lokalno kulinariko in rudarskim pozdravom srečno. Pohod se bo zaključil v Zagorju ob Savi v Pristanu, kjer bo pohodnike pričakal topel obrok in avtobus za povratni prevoz na relaciji Zagorje ob Savi, Trbovlje, Hrastnik, Dol pri Hrastniku, Rimske Toplice in Laško, ki bo izpred parkirnega prostora Spar v Zagorju odpeljal ob 17.30.


PGD Zagorje

Dan odprtih vrat

PGD Zagorje – mesto pripravlja danes med 9. in 16. uro dan odprtih vrat pred gasilskim domom v centru Zagorja. Predstavili bodo vozila društva, predstavila se bo gasilska mladina. Obiskovalci se bodo lahko spoznali z uporabo izolirnega dihalnega aparata, gasilci bodo prikazali tehnično reševanje, prvo pomoč in še marsikaj drugega, Na prireditvi bodo sodelovali tudi policisti Policijske postaje Zagorje s predstavitvijo opreme in promocijo poklica policista.


Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje

Štilčki

Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje danes ob 19.30 uri v Domu Svobode v Trbovljah pripravljajo drugo predstavo letošnjih Štilčkov. Naslednji dve predstavi bosta naslednji petek in soboto. Vse ob 19.30 uri.

Letos so trboveljski gledališčniki prvič v zgodovini pripravili predstave Štilčkov v oktobru. Rdeča nit predstave je – Pošta, nameščena na Mestni promenadi 11, 1420 Trbovlje. Pod drobnogled bodo postavili različne zanimive zasavske dogodke.


Klukhena

Party za zaključek sezone

Moto klub Klukhena prireja danes od 18. ure n aprej Party za zaključek sezone. Obiskovalce bo zabavala skupina Simply akustično iz Zrenjanina. Pripravili bodo pijačo dobrodošlice, večerjo in srečolov. In kje se bo dogajalo? V Podvinah v klubskih prostorih Klukhene. »Pridite v miru ali ostanite doma,« so še zapisali v vabilu.


Pokrov dom

Kostanjev piknik

Terapevtski zavod Pokrov dom danes ob 10. uri pripravlja na Kleku nad Trbovljami kostanjev piknik. Obiskovalce čaka kostanj, delavnica (tema: halowen), lahko bodo jahali konje.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča je v oktobru na ogled razstava ob 100-letnici Nogometnega kluba Zagorje.

V knjižnici v Kisovcu je oktobra na ogleda razstava likovnih del tečajnikov slikarske šole Lili Hribovšek 2022723.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je do petka, 14. oktobra, na ogled razstava utrinkov Erasmus+ projektov Vrtca Hrastnik, ki so se že zaključili ali pa še trajajo.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan standardizacije

Vsako leto 14. oktobra obeležujemo svetovni dan standardizacije, da počastimo prizadevanja tisočih strokovnjakov po vsem svetu, ki sodelujejo pri pripravi standardov. Od več kot 22.000 mednarodnih standardov ima ISO več kot 200 standardov povezanih z energetsko učinkovitostjo in obnovljivimi viri energije, veliko več pa jih je še v pripravi.


Svetovni dan paliativne in hospic oskrbe

Svetovni dan paliativne in hospic oskrbe praznujemo vsako leto na drugo soboto v oktobru po vsem svetu.  Vsako leto ima drugačno geslo, vendar pa nas vedno opominja, da paliativna oskrba pomembno izboljša kakovost življenja bolnikov z neozdravljivo boleznijo in da mora biti kot temeljna pravica dostopna za vse.

Pri Slovenskem združenju paliativne in hospic oskrbe (SZPHO) si ves čas prizadevajo za prepoznavanje vloge paliativne oskrbe (med bolniki, svojci, zdravstvenimi delavci) in širitev paliativne mreže po Sloveniji. Le tako bo lahko v prihodnosti omogočena enakovredna dostopnost do paliativne oskrbe za vse.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekOPN Prapretno 3
Naslednji članekPrijava škode