Današnji petek  četrtek prinaša v Trbovlje Štilčke, v Zagorje pa glasbeno parado. Sicer pa – petek kot petek. Dober začetek. Lepega vikenda. Naredite si dan in naredite ga drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 13. oktober 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo precej jasno, dopoldne se bo ponekod po nižinah zadrževala megla. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 26 °C.

Danes bo na severu delno jasno, drugod bo dopoldne po nižinah precej nizke oblačnosti, popoldne pa se bo delno zjasnilo. Na zahodu bodo popoldne in zvečer padavine, ki se bodo nadaljevale v noči na soboto. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, najvišje dnevne od 21 do 25 °C.

Jutri lahko na zahodu dežuje, drugod bo razmeroma sončno. Ponoči se bo pooblačilo. V nedeljo bo oblačno s padavinami, ohladilo se bo, meja sneženja se bo v noči na ponedeljek spustila do okoli 1500 m nad morjem.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na cesti Latkova vas-Trbovlje je do 20. oktobra pri Gabrskem v Trbovljah urejen izmenično enosmerni promet zaradi popravila zidov in kašt.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na odseku ceste Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku je na Cesti 1. maja urejen promet izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve do 31. decembra 2023.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi poškodb na cestišču je do 22. oktobra delno zaprta cesta Podkrnica-Mošenik-Sava med Mošenikom 10 in priključkom Mošenik-Mars. Dostop je dovoljen za prebivalce Mošenika, dostavo in službe, ki opravljajo storitve na tem območju.

Zaradi rekonstrukcije ceste in podpornega zidu je lokalna cesta Podgrad-Ravne (Valvazorjeva) na Izlakah do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča popolna zapora) na odseku od Valvazorjeva 3a do Šemnik 50.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih odklopov vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Gozdnik, Pongrac, Pongrac 2, od 8. do 14. ure iz TP Kal, izvod šola Kal, od 11 do 13 ure iz TP Studenci, izvod Žrebljev hrib (nadzorništvo Hrastnik) in od 8. do 12. ure iz TP Orehovica 2, izvod Rozina (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje

Štilčki

Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje danes ob 19.30 uri v Domu Svobode v Trbovljah pripravljajo premiero letošnjih Štilčkov. Prva ponovitev bo jutri, naslednji dve predstavi naslednji petek in soboto. Vse ob 19.30 uri.

Letos bodo trboveljski kulturniki torej prvič v zgodovini zaigrali Štilčke v oktobru. Rdeča nit predstave bo – Pošta, nameščena na Mestni promenadi 11, 1420 Trbovlje. Pod drobnogled bodo postavili različne zanimive zasavske dogodke.


MC ZoS

Ne fušam pod tušam

»Vsi ljubitelji glasbe in petja. Danes ob 19. uri vabljeni na prijeten večer ob evergreen uspešnicah, kjer se bomo družili ob glasbi in petju v sproščeni atmosferi v Mladinskem centru Zagorje. Naša želja je, da se tovrstna druženja odvijejo enkrat mesečno. Dogodek je namenjen vsem ljubiteljem glasbe, vsem, ki cenijo dobro družbo in se radi prepustijo čarom petja. Spomnimo se, da kdor poje, zlo ne misli. Petje ima čarobno moč odpiranja srca, sprostitve, omehčanja duše in ustvarjanja lepote v življenju. Dean Holc, priznana glasbena legenda, bo vodil večer, z vami pel in igral in poskrbel za nepozabno izkušnjo. Pridružite se nam, ne glede na generacijo, mladi in mladi po srcu, saj je petje univerzalni jezik, ki združuje vse. Vabimo vas na skupno glasbeno popotovanje,« vabijo iz MC ZoS.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051 649 350.


MC ZoS

Dnevni center

V Mladinskem centru v Zagorju bo danes odprt dnevni center za mlade. Vsak petek lahko počnete marsikaj v prostorih centra od 15. uri do 21. ure.


ZLU

Spletna kavarna

Vsak petek ob 9. uri se v spletni kavarni dobijo udeleženci različnih aktivnosti na Zasavski ljudski univerzi. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite prijetne družbe in obilice smeha. Udeležba je brezplačna, obvezne so predhodne prijave.


Hočijeva galerija Hrastnik

Razstava Rado Kališnik

V Hočijevi galeriji v Hrastniku (Delavski dom) je do 23. oktobra vsak delovni dan od 17. do 19. ure odprta razstava unikatnih steklenih izdelkov, ki jih je ustvaril steklarski mojster in kipar Rado Kališnik. Pri ustvarjanju vleče iz stekla to, kar mu narekuje umetniški um, s pridom pa uporablja spretnosti in tehnologijo, ki jo do potankosti pozna. Z vročo stekleno maso s prefinjeno kompozicijo vgrajuje barve, ki še posebej oplemenitijo njegovo oblikovanje in kiparstvo. V svojem umetniškem delu ne zapada v nikakršno in nikogaršnjo maniro. Ostaja v svojem vrtu, ustvarjeni,  z lastno močjo, kjer s svojo čisto, svojsko prvinskostjo oblikuje unikate, ki nimajo ponovitev.


Galerija Medija

Razstava Anže Gallus Petelin

V Galeriji Medija v Vili Medea v Zagorju je na ogled razstava Anžeta Gallusa Petelina, vsestranskega umetnika, ki je prvobitno slikar in kipar, pa tudi umetniški fotograf, glasbenik, skratka umetnik. Petelinov likovni opus obsega preko 400 kreacij, 30 kiparskih del, preko 100 umetniških fotografij, več kot 1000 pesmi in 20 avtorskih skladb. Sodeloval je na številnih likovnih kolonijah doma in v tujini. Po končani diplomi je predaval in vodil ateljejsko delo na Arthouse – Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani od leta 2014 – 2019. Živi in ustvarja na Art Domačiji Pengallus. Njegova dela so razstavljena v mednarodnih privatnih zbirkah, sodeloval je na različnih samostojnih in skupinskih razstavah, za umetniško dejavnost je bil tudi nagrajen. Razstava bo na ogled do 15. oktobra.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča je v oktobru na ogled razstava ob 100-letnici Nogometnega kluba Zagorje.

V knjižnici v Kisovcu je oktobra na ogleda razstava likovnih del tečajnikov slikarske šole Lili Hribovšek 2022723.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je do petka, 14. oktobra, na ogled razstava utrinkov Erasmus+ projektov Vrtca Hrastnik, ki so se že zaključili ali pa še trajajo.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno… črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan tromboze

Danes obeležujemo svetovni dan tromboze. Krvni strdki oziroma tromboza predstavljajo vodilni vzrok srčno-žilnih smrti (srčnega infarkta in možganske kapi). Gre sicer za tiho, vendar življenjsko nevarno motnjo. Svetovne raziskave kažejo, da je razumevanje globoke venske tromboze in pljučne embolije v javnosti precej slabše od poznavanja drugih bolezni, denimo srčnega infarkta, možganske kapi, raka dojk, raka prostate ali AIDS-a.


Mednarodni dan brez modrčka

Na današnji dan, 13. oktober, obeležujemo Mednarodni dan brez modrčka. Ta dan je namenjen podpori kampanje boja proti raku dojk in spada v rožnati oktober, ki poteka s tem namenom. Cel mesec oktober je posvečen ozaveščanju o raku dojk. Ženske lahko veliko naredijo same z zdravim življenjskim slogom, s samopregledovanjem in udeležbo na presejalnih programih. Prav tako morajo biti ženske pozorne na morebitne zdravstvene težave. Pri pregledu dojk bodite pozorni na spremembo kože ali por na dojki, občutljivost bradavic izven časa menstruacije, jamice, otekanje na eni strani, sesedanje bradavice, izcedek.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekPoštarji prinašajo Štilčke
Naslednji članekPokloni čas in knjigo