Današnji četrtek bo v Zasavju bogat z dogodki. V Retju bodo gasilci prikazali gašenje sončne elektrarne, v Zagorju bo raztural Tadej Toš,  v Hrastniku bodo ustvarjali otroci. Poleg tega se obeta še obilo rednih četrtkovih dejavnosti. Naredite si dan in naredite ga drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 12. oktober 2023


Vreme

Danes bo precej jasno, dopoldne se bo ponekod po nižinah zadrževala megla. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 26 °C.

Jutri bo na severu delno jasno, drugod bo dopoldne po nižinah precej nizke oblačnosti, popoldne pa se bo delno zjasnilo. Na zahodu bodo popoldne in zvečer padavine, ki se bodo nadaljevale v noči na soboto. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, najvišje dnevne od 21 do 25 °C. V soboto lahko na zahodu dežuje, drugod bo razmeroma sončno. Ponoči se bo pooblačilo. V nedeljo bo oblačno s padavinami, ohladilo se bo, meja sneženja se bo v noči na ponedeljek spustila do okoli 1500 m nad morjem.


Zapore cest

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na cesti Latkova vas-Trbovlje je do 20. oktobra pri Gabrskem v Trbovljah urejen izmenično enosmerni promet zaradi popravila zidov in kašt.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na odseku ceste Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku je na Cesti 1. maja urejen promet izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve do 31. decembra 2023.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi poškodb na cestišču je do 22. oktobra delno zaprta cesta Podkrnica-Mošenik-Sava med Mošenikom 10 in priključkom Mošenik-Mars. Dostop je dovoljen za prebivalce Mošenika, dostavo in službe, ki opravljajo storitve na tem območju.

Zaradi rekonstrukcije ceste in podpornega zidu je lokalna cesta Podgrad-Ravne (Valvazorjeva) na Izlakah do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča popolna zapora) na odseku od Valvazorjeva 3a do Šemnik 50.

Zaradi del na kanalizacijskem omrežju in zagotavljanja večje varnosti v prometu je do 12. oktobra zaprta ulica na območju Srednje šole Zagorje.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih odklopov vode.


Električna energija

Danes  bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 16. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Črpališče Retje in Retje (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 15. ure iz TP Ključevica 2 (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 11. ure pa iz TP Ožbolt, izvod Ožbolt (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Gozdnik, Pongrac, Pongrac 2, od 8. do 14. ure iz TP Kal, izvod šola Kal, od 11 do 13 ure iz TP Studenci, izvod Žrebljev hrib (nadzorništvo Hrastnik) in od 8. do 12. ure iz TP Orehovica 2, izvod Rozina (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Gasilska vaja na SE Prapretno

Skupina HSE – Energetska družba Trbovlje v oktobru – mesecu požarne varnosti – skupaj z lokalnimi gasilskimi društvi (PGD Trbovlje – mesto, PGD Hrastnik in PGD Prapretno ) pripravlja danes prikazno gasilsko vajo na lokaciji sončne elektrarne Prapretno. Vsi, ki zanimata postopek in način gašenja tovrstnih proizvodnih objektov, vabljeni danes ob 17. uri na lokacijo SE Prapretno (Retje nad Hrastnikom).


Delavski dom Zagorje

Tadej Toš: Abrahmm

V Kulturnem centru Delavski dom Zagorje se danes ob 19.30 uri prične letošnja gledališka sezona s stand up komedijo Tadeja Toša Abrahmm. Predstava bo za imetnike abonentskih vstopnic in izven. »Ne zamudite stand up šova v prostem slogu, ki prinaša humor v mnoge odtenke sivine. Odkrijte smešno stran staranja v predstavi, ki duhovito razkriva boj človeka s časom. Smeh je eliksir mladosti. Pridite in se nasmejte življenju, preden bo prepozno!« so zapisali v vabilu organizatorji.


Knjižnica Antona Sovreta

Jesenska ustvarjalnica

V Knjižnici Antona Sovreta bodo danes ob 17.30 uri pripravili Jesenska ustvarjalnico s semeni, plodovi in cvetovi. »Prihaja jesen in čas za ustvarjanje s semeni, plodovi in cvetovi. Na narisane podlage bodo otroci lepili različne naravne materiale in ustvarili zanimive slike. Z vami bo ustvarjala Miri Štaut,« so zapisali v knjižnici v vabilu na ustvarjalnico.


Individualna svetovalnica ZMŠT

Varen, anonimen, zaupen prostor. Pomoč, podpora in svetovanje. Ob četrtkih od 12. do 17. ure in po dogovoru do 28. decembra za mlade, vključene v lokalne in mednarodne aktivnosti Zavoda za mladino in šport Trbovlje Individualna svetovalnica z uni. dipl. soc. ped. Tjašo Golob.

Psihološki in socialni izzivi, čustveni in vedenjski izzivi, samopodoba in identiteta, motivacija, smisel, cilji, zahtevna življenjska obdobja, soočanje s spremembami, težave s socialno vključenostjo, težave na področju odnosov, zadovoljevanje potreb, obvladovanje stresnega odziva telesa, šolski izzivi in karierno usmerjanje, osebnostna rast … in vse ostalo človeško.


RekreAktivna odbojka MC ZoS

MC ZoS organizira vsak četrtek od začetka oktobra do konca maja med 19.30 in 21.30 uro v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja RekreAktivno odbojko. »V MC ZOS že vrsto let nudimo prostor za rekreativno odbojko vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!« so zapisali organizatorji.


Plesni tečaj MC ZoS

Plesni tečaj poteka v septembru in oktobru enkrat tedensko in vsak četrtek med 18.30 in 20. uro do vključno 26. oktobra. Plesni tečaj je bil eden izmed izglasovanih predlogov v projektu #sampuvej, kar pomeni, da ga financira Mladinski center Zagorje, tako da je udeležba na tečaju brezplačna.


Galerija Medija

Razstava Anže Gallus Petelin

V Galeriji Medija v Vili Medea v Zagorju je na ogled razstava Anžeta Gallusa Petelina, vsestranskega umetnika, ki je prvobitno slikar in kipar, pa tudi umetniški fotograf, glasbenik, skratka umetnik. Petelinov likovni opus obsega preko 400 kreacij, 30 kiparskih del, preko 100 umetniških fotografij, več kot 1000 pesmi in 20 avtorskih skladb. Sodeloval je na številnih likovnih kolonijah doma in v tujini. Po končani diplomi je predaval in vodil ateljejsko delo na Arthouse – Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani od leta 2014 – 2019. Živi in ustvarja na Art Domačiji Pengallus. Njegova dela so razstavljena v mednarodnih privatnih zbirkah, sodeloval je na različnih samostojnih in skupinskih razstavah, za umetniško dejavnost je bil tudi nagrajen. Razstava bo na ogled do 15. oktobra.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča je v oktobru na ogled razstava ob 100-letnici Nogometnega kluba Zagorje.

V knjižnici v Kisovcu je oktobra na ogleda razstava likovnih del tečajnikov slikarske šole Lili Hribovšek 2022723.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je do petka, 14. oktobra, na ogled razstava utrinkov Erasmus+ projektov Vrtca Hrastnik, ki so se že zaključili ali pa še trajajo.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Martina Orožen

Na današnji dan se je leta 1931 v Turju v občini Hrastnik rodila slavistka Martina Orožen. Druga svetovna vojna je njeno življenje zaznamovala s smrtjo očeta Martina, ki so ga kot talca ustrelili leta 1942 v Mariboru. Po diplomi je postala asistentka za staro cerkveno slovanščino oziroma od leta 1960 za zgodovinsko slovnico in dialektologijo slovenskega jezika. Je izkušena slovenska poznavalka in razlagalka diahronih jezikovnih vprašanj iz zgodovinske slovnice slovenskega jezika. Prejela je zlato odličje Univerze v Ljubljani in nagrado Ustanove patra Stanislava Škrabca. Leta 2011 je prejela tudi naziv častna občanka občine Hrastnik.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan revmatskih bolezni

Danes, 12. oktobra, obeležujemo svetovni dan revmatskih bolezni. Namen dneva je ozaveščati o različnih oblikah revmatskih bolezni, predvsem o ankilozirajočem spondilitisu. V Sloveniji je za vnetno revmatično boleznijo obolelih med 40.000 in 60.000 ljudi. Revmatične bolezni povzročajo kronične bolečine, vnetja, okorelost in izgubo funkcije sklepov. Nezdravljena bolezen poleg nenehnih bolečin lahko tudi trajno uniči sklepe, kar vodi v invalidnost. Nekatere revmatične bolezni povzročajo oslepitev, druge lahko trajno okvarijo ledvica, pljuča, možgane, živce …


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekEvtimova v Sovretovem kabinetu
Naslednji članekNa današnji dan: Jože Žibret