Današnja sreda prinaša v Zasavje odprtje dveh zanimivih razstav. V Hrastniku bodo odprli razstavo steklarskega mojstra Rada Kališnika, v Trbovljah pa razstavo zasavskih klekljaric. Na Bogenšperku bodo počastili Valvasorja. Sicer pa je v Zasavju na ogled kar nekaj zanimivih razstav v razstavnih prostorih zasavskih kulturnih ustanov. Naredite si dan in naredite ga drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 11. oktober 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo pretežno jasno. Zjutraj in del dopoldneva bo po nižinah megla. Jutranje temperature bodo od 7 do 12, ob morju 15, najvišje dnevne od 22 do 26 °C.

V četrtek in petek bo precej jasno z nekaj jutranje megle. Ponekod bo pihal jugozahodni veter.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na cesti Latkova vas-Trbovlje je do 20. oktobra pri Gabrskem v Trbovljah urejen izmenično enosmerni promet zaradi popravila zidov in kašt.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na odseku ceste Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku je na Cesti 1. maja urejen promet izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve do 31. decembra 2023.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi poškodb na cestišču je do 22. oktobra delno zaprta cesta Podkrnica-Mošenik-Sava med Mošenikom 10 in priključkom Mošenik-Mars. Dostop je dovoljen za prebivalce Mošenika, dostavo in službe, ki opravljajo storitve na tem območju.

Zaradi rekonstrukcije ceste in podpornega zidu je lokalna cesta Podgrad-Ravne (Valvazorjeva) na Izlakah do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča popolna zapora) na odseku od Valvazorjeva 3a do Šemnik 50.

Zaradi del na kanalizacijskem omrežju in zagotavljanja večje varnosti v prometu je do 12. oktobra zaprta ulica na območju Srednje šole Zagorje.

 


 

Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na naslovih Ulica španskih borcev (od 18 do 25) in Dom in vrt (od 20 do 33), da bo zaradi vzdrževalnih del na oskrbovalnem cevovodu danes predvidoma od 8.30 do 12. ure motena oskrba s pitno vodo. Uporabnikom priporočajo, da vodo po končanih delih pustijo nekaj časa teči iz pipe, preden jo uporabijo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Šola Log, izvod Stolpiči na naslovu Log 15a (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri  bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 16. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Črpališče Retje in Retje (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 15. ure iz TP Ključevica 2 (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 11. ure pa iz TP Ožbolt, izvod Ožbolt (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Hočijeva galerija Hrastnik

Razstava Rado Kališnik

Danes ob 18. uri bodo v Hočijevi galeriji v Hrastniku (Delavski dom) odprli razstavo unikatnih steklenih izdelkov, ki jih je ustvaril steklarski mojster in kipar Rado Kališnik. Pri ustvarjanju vleče iz stekla to, kar mu narekuje umetniški um, s pridom pa uporablja spretnosti in tehnologijo, ki jo do potankosti pozna. Z vročo stekleno maso s prefinjeno kompozicijo vgrajuje barve, ki še posebej oplemenitijo njegovo oblikovanje in kiparstvo. V svojem umetniškem delu ne zapada v nikakršno in nikogaršnjo maniro. Ostaja v svojem vrtu, ustvarjeni,  z lastno močjo, kjer s svojo čisto, svojsko prvinskostjo oblikuje unikate, ki nimajo ponovitev. Razstava bo odprta do 23. oktobra vsak delovni dan od 17. do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Ko čipka sreča slamnik

V Zasavskem muzeju Trbovlje bodo danes ob 17. uri odprli razstavo Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale. Predstavile bodo izdelke, ki povezujejo dolgo tradicijo klekljarstva na Slovenskem, ki je bila leta 2018 vpisana na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.


Grad Bogenšperk

Poklon Valvasorju

Ob 330. obletnici smrti Janeza Vajkarda Valvasorja vabita Društvo slovenskih pisateljev in Javni zavod Bogenšperk na literarno-glasbeni dogodek Poklon Valvasorju, ki bo danes ob 18. uri na gradu Bogenšperk. V čast njegovemu duhu raziskovanja in popisovanja spomina bodo nastopili Sebastijan Pregelj, Tanja Tuma in Dušan Šarotar, njihovo branje iz zgodovinskih romanov pa bo spremljala glasbena zasedba Grunt, ki ohranja živ spomin na posoško staroverstvo. Dogodek bo uvedla dramatičarka in literarna producentka Neja Repe.


Galerija Medija

Razstava Anže Gallus Petelin

danes dogaja V Galeriji Medija v Vili Medea v Zagorju je na ogled razstava Anžeta Gallusa Petelina, vsestranskega umetnika, ki je prvobitno slikar in kipar, pa tudi umetniški fotograf, glasbenik, skratka umetnik. Petelinov likovni opus obsega preko 400 kreacij, 30 kiparskih del, preko 100 umetniških fotografij, več kot 1000 pesmi in 20 avtorskih skladb. Sodeloval je na številnih likovnih kolonijah doma in v tujini. Po končani diplomi je predaval in vodil ateljejsko delo na Arthouse – Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani od leta 2014 – 2019. Živi in ustvarja na Art Domačiji Pengallus. Njegova dela so razstavljena v mednarodnih privatnih zbirkah, sodeloval je na različnih samostojnih in skupinskih razstavah, za umetniško dejavnost je bil tudi nagrajen. Razstava bo na ogled do 15. oktobra.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča je v oktobru na ogled razstava ob 100-letnici Nogometnega kluba Zagorje.

V knjižnici v Kisovcu je oktobra na ogleda razstava likovnih del tečajnikov slikarske šole Lili Hribovšek.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je do petka, 14. oktobra, na ogled razstava utrinkov Erasmus+ projektov Vrtca Hrastnik, ki so se že zaključili ali pa še trajajo.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan boja proti bolečini

Vsako leto 11. oktobra obeležujemo svetovni dan boja proti bolečini. Spomni nas na to, kako pomembno je lajšati bolečino, saj to precej izboljša kakovost življenja. Bolečina je izjemno zapletena. Povzročajo jo različni dejavniki, na njeno doživljanje in trajanje pa močno vplivata tudi okolje in duševno stanje človeka, ki ga boli. Med vsemi vrstami bolečine največkrat potožimo zaradi glavobola. Velikokrat nam ga povzročajo preštevilne obveznosti, ki se jih zaradi kljuvajoče bolečine v glavi še toliko težje lotimo.


Savus


 

Prejšnji članekPrirojeno, izgubljeno, pridobljeno?
Naslednji članekTadej Toš v Zagorju