Današnja nedelja bo v Zasavju bolj mirna. Razen v Tirni, kjer bodo tamkajšnji gasilci pripravili dan odprtih vrat s piknikom. V Trbovljah in Zagorju se lahko zvečer odpravite v kino. Naredite si dan in naredite ga drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 8. oktober 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo po nižinah sprva nekaj megle. Čez dan bo delno jasno, popoldne se bo oblačnost od severovzhoda povečala. Zapihal bo veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 28 °C.

V ponedeljek se bo delno razjasnilo, nekoliko hladneje bo. V torek in sredo bo povečini sončno z jutranjo meglo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na odseku ceste Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku je na Cesti 1. maja urejen promet izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve do 31. decembra 2023.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi poškodb na cestišču je do 22. oktobra delno zaprta cesta Podkrnica-Mošenik-Sava med Mošenikom 10 in priključkom Mošenik-Mars. Dostop je dovoljen za prebivalce Mošenika, dostavo in službe, ki opravljajo storitve na tem območju.

Zaradi izvedbe komunalnih vodov in modernizacije ceste velja na odseku od krožišča lokalne ceste do Eberlove ceste 6 v Zagorju popolna zapora ceste do 8. oktobra. Občasno bo promet sproščen čez odsek. Osebnim vozilom predlagajo obvoz preko Pečarjeve ulice, ceste Na bregu ali Eberlove ceste 9a. Za tovorna vozila priporočamo obvoz preko Pečarjeve ulice.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev oskrbe s pitno vodo v Zasavju.


Električna energija

Danes in jutri v Zasavju ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Zasavski šporhet

V Zasavju potekajo v teh dneh kulinarični dnevi zasavske kuhinje pod skupnim imenom Zasavski šporhet. Kje lahko poskusite zasavske jedi danes? V Galeriji in restavraciji Zasavski gurman na Dolu pri Hrastniku bodo pripravili prežgano juho s hrustljavimi koščki kruha, jetrno klobaso s kislo repo in ocvirki, pečena svinjska rebra s kislim zeljem, grenadirmarš, prečmuh in funšterc s sladkim prelivom in posipom. V gostilnici Mala malca v Trbovljah so vsak dan na voljo rudarske malice, v pizzerijii Dimnik v Trbovljah pa pice iz Aninega špajza. V gostilni Bigman na Kleku nad Trbovljami lahko naročite esih flajš, fižolovo juho z vaseršpocli, pohano bedro, pečena svinjska rebra, grincajg iz župe, grenadirmarš, hrjanu zous, solato in češpljevo pito.  Gostilna Račič ponuja jeternico s prilogo in kmečko pojedino (pečenica, krvavica, pečenka, kislo zelje, ajdovi žganci). V restavraciji K5 vas bodo postregli s srninim hrbtom s hruško, muškatnim pirejem in krumpantočem ter šmornom z malininim sorbetom. V restavraciji Milena na Dolu pri Hrastniku pa ponujajo krumpantoč,. Govejo juho z nudlci, govedino v omaki z zasavskimi zeliški in grenadirmaršom, zeleno solato ter funšterc z domačo šipkovo marmelado in kislo smetano.


PGD Tirna

Dan odprtih vrat

Prostovoljno gasilsko društvo Tirna pripravljan danes dan odprtih vrat. Ob 14. uri bodo se bo prireditev pričela na gasilskem poligonu v Tirni. Prikazali bodo pravilno rokovanje z gasilniki, tudi obiskovalci se bodo lahko preizkusili pri gašenju. Pokazali bodo vozni park PGD Tirna, nove garderobe za gasilce, prvi posredovalci bodo predstavili svoje delo in poučili obiskovalce, kako se pravilno oživlja. Za zaključek pa piknik za vse.


LWB Extra liga

Felix Zasavje – Radost Čakovec

Danes ob 16. uri bodo v dvorni Polaj igralke košarkarskega kluba Felix Zasavje odigrale tekmo LWB Extra lige z ekipo Radost iz Čakovca iz Hrvaške.


Delavski dom Trbovlje – kino

Dancing Queen

ob 20. uri

Norveška družinska drama, izvirni naslov Dancing Queen (2023), režija Aurora Gossé, scenarij Silje Holtet, igrajo Liv Elvira Kippersund Larsson, Cengiz Al, Viljar Knutsen Bjaadal …

Mina se noro zaljubi v slavnega plesalca in začne plesati. Ganljiv družinski plesni film o sledenju lastnim sanjam, o izvirnosti namesto popolnosti.

Je prvi dan novega šolskega leta in dvanajstletni Mini se življenje postavi na glavo. Na šolo je prišel novinec E.D.Win, eden najboljših hiphop plesalcev v državi. Med glavnim odmorom na dvorišču šole E.D.Win učence povabi v novo plesno skupino, ki gre po zmago na državno tekmovanje The Mjøsa challenge. Avdicija bo jutri. Mina se prijavi ter se s pomočjo iskrene in duhovite babice loti intenzivnega učenja plesa. Nauči pa se tudi preseči težke skrbi o lastni samopodobi in se začne zavedati, kaj pomeni verjeti vase.


Tačke na patrulji: Silni film

ob 18. uri

Ameriška sinhronizirana animirana pustolovščina, izvirni naslov PAW Patrol: The Mighty Movie (2023), režija Cal Brunker, scenarij Cal Brunker, Bob Barlen, Shane Morris

Znova se bomo potopili v animirani svet priljubljenih junakov na štirih tačkah z novimi dogodivščinami v animirani akcijski avanturi Tačke na patrulji: Silni film. Reševalni kužki tokrat dobijo supermoči in postanejo mogočni kužki, moči pa bodo morali obvarovati pred zlobneži.

Ko čarobni meteor strmoglavi na mesto Adventure City, da reševalnim kužkom supermoči in jih spremeni v mogočne kužke! Za najmanjšo članico ekipe Skye so njene nove moči uresničitev sanj. A stvari se obrnejo na slabše, ko glavni tekmec kužkov Humdinger pobegne iz zapora in se spoprijatelji z Victorio Vance, noro znanstvenico, ki je obsedena z meteorji, da bi ukradla supermoči in se spremenila v superzlobneža. Ker usoda mesta Adventure City visi na nitki, morajo mogočni kužki zaustaviti superzlobneže, preden bo prepozno. Skye pa se bo morala naučiti, da lahko tudi najmanjši kužek naredi največjo spremembo.


Delavski dom Zagorje – kino

Tačke na patrulji

ob 10.30

Vsebino si oglejte zgoraj.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus


 

Prejšnji članekGasilsko reševanje
Naslednji članekGasilsko posredovanje