Danes je čas za ajmoht. Pa ne doma. V Zagorju. Sicer pa, sobota kot sobota. Le vreme bo služilo, izkoristite ga. Preživite vsaj nekaj časa v naravi. Naredite si dan in naredite ga drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Sobota, 30. septembra 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo sprva zmerno do pretežno oblačno, predvsem na severu lahko pade kakšna kaplja dežja. Popoldne bo sončno. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 25 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo povečini sončno z jutranjo meglo po nižinah. Toplo bo. Tudi v torek bo sončno in zelo toplo. Čez dan bo zapihal jugozahodni veter.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija-Zagorje je urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranjevanja posledic ujme.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na odseku ceste Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku je na Cesti 1. maja urejen promet izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve do 31. decembra 2023.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi poškodb na cestišču je do 22. oktobra delno zaprta cesta Podkrnica-Mošenik-Sava med Mošenikom 10 in priključkom Mošenik-Mars). Dostop je dovoljen za prebivalce Mošenika, dostavo in službe, ki opravljajo storitve na tem območju.


Preskrba z vodo

Občina Zagorje ob Savi obvešča porabnike pitne vode iz vodovodnih sistemov Lepiš in Šentgotard, da voda ni pitna zaradi kontaminacije vodnega vira in jo je potrebno do preklica v prehranske namene prekuhavati.

Če je voda motna, je potrebno pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To se doseže z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter. Ko voda zavre, naj burno vre še 3 minute. Tako pripravljeno vodo hranite v hladilniku, v isti posodi, kot ste jo prekuhali, uporabljate jo lahko 24 ur, izjemoma do 48 ur. Navodilo za prekuhavanje pitne vode je v celoti objavljeno na spletni strani NIJZ. Ukrep prekuhavanja pitne vode velja do preklica.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Ravenska vas, Ravenska vas 2, Selo 2 (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih odklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Ajmohtijada

V sklopu zasavskega kulinaričnega festivala Zasavski šporhet bo v soboto, 30. septembra, v Pristanu v Zagorju (nasproti Spara) od 9. ure dalje potekala 3. Svetovna ahmohtijada, ki jo organizirata Turistično društvo dediščine in tradicije Podkum in Občina Zagorje ob Savi.

Ajmoht bodo kuhala prijavljena zasavska društva, ocenjevala jih bo strokovna komisija, ki jo bodo sestavljali: Janez Zajc, priznan kuharski mojster iz Cerkelj na Gorenjskem, ki tudi sicer po Sloveniji ocenjuje različna kulinarična tekmovanja, ter domačina Janez Drnovšek in Silvo Laznik, ki imata bogate izkušnje s področja gostinstva in kulinarike.

Po končanem kuhanju bodo razglasili najboljše, za zabavo bo skrbel glasbenik Miran Rus.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Janko Orožen

Na današnji dan je leta 1989 v Celju umrl zgodovinar, učitelj, arhivar ter častni občan Občin Hrastnik in Celje Janko Orožen. Rodil se je 10. decembra leta 1891 v Turjah v občini Hrastnik. V prvi svetovni vojni se je boril na vzhodni in soški fronti. Kot prostovoljec se je priključil t.i. češki legiji, s katero je odšel na solunsko fronto. Po končani vojni se je aktivno vključil v boj za slovensko severno mejo. Med drugo svetovno vojno so ga najprej zaprli, potem pa izgnali v Srbijo, kjer je učil otroke slovenskih izgnancev. Po veliki povodnji Savinje, ki je poškodovala precej dragocenega arhivskega gradiva, se je posvetil urejanju celjskega mestnega arhiva.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mednarodni dan prevajalcev

Mednarodni dan prevajalcev/tolmačev se praznuje vsako leto 30. septembra na praznik sv. Jeromeja, ki je prevedel Biblijo in se ga šteje kot zaščitnika prevajalcev. Mednarodna zveza prevajalcev (FIT) promovira praznovanje dneva od leta 1953, ko je bila ustanovljena. Leta 1991 je FIT pričela z idejo o praznovanju mednarodnega dneva prevajanja kot izraz solidarnosti svetovne skupnosti prevajalcev in njihovih prizadevanjih za priznanje prevajalcev kot poklica v različnih državah. V dobi globalizacije poklic prevajalca postaja vse bolj pomemben. Generalna skupščina ZN je 24. maja 2017 sprejela resolucijo, s katero je 30. september razglasila za mednarodni dan prevajalcev. Z resolucijo priznava vlogo strokovnega prevajanja kot povezovalni element med državami.


Svetovni dan pomorstva

Svetovni dan pomorstva obeležujemo 30. septembra. Njegov namen je opozoriti na vlogo in pomen, ki ga ima pomorstvo in z njim povezane dejavnosti v svetovni globalni ekonomiji. Mednarodna pomorska organizacija (IMO) v okviru osrednje teme postavlja v ospredje pomorščake, kot jedro pomorske prihodnosti. Tudi Evropska agencija za pomorsko varnost (EMSA) poudarja, da si pomorščaki zaslužijo vso pohvalo, da so ne glede na pandemijo Covid-19 skrbeli, da se pomorski promet odvija, kljub temu, da so bili pri tem sami izpostavljeni številnim preprekam in postavljeni pred številne izzive.


Savus


 

Prejšnji članekZupančič v Ribnici
Naslednji članekBodočnost september 2023