Danes si lahko še zadnjič letos ogledate Festival Speculum Artium v DDT. V Zasavskem muzeju Trbovlje poteka delavnica ročne izdelave steklenih izdelkov in rokometni klub Zagorje danes praznuje 70. obletnico igranja rokometa v Zagorju. Naredite si dan in naredite ga tistim, ki vas obdajajo!

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Sobota, 23. september 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo oblačno in deževno. Popoldne bo zapihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 17, najvišje dnevne od 14 do 18°C.

V nedeljo in ponedeljek se bo na zahoda deloma jasnilo, predvsem na vzhodu bo občasno še deževalo. Oba dneva bo ponekod pihal severovzhodni veter, na Primorskem burja.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija-Zagorje je urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranjevanja posledic ujme.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Sopota-Podkum-Zagorje je pri Šklendrovcu do 26. septembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranitve materiala za mrežami in sanacije lovilne mreže.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Občina Zagorje ob Savi obvešča porabnike pitne vode iz vodovodnih sistemov Lepiš in Šentgotard, da voda ni pitna zaradi kontaminacije vodnega vira in jo je potrebno do preklica v prehranske namene prekuhavati.

Če je voda motna, je potrebno pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To se doseže z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter. Ko voda zavre, naj burno vre še 3 minute. Tako pripravljeno vodo hranite v hladilniku, v isti posodi, kot ste jo prekuhali, uporabljate jo lahko 24 ur, izjemoma do 48 ur. Navodilo za prekuhavanje pitne vode je v celoti objavljeno na spletni strani NIJZ. Ukrep prekuhavanja pitne vode velja do preklica.


Električna energija

Za danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Festival Speculum Artium 2023

Danes se od 9. pa do 18. ure lahko udeležite festivala Speculum Artium 2023. Ta bo že 15. leto zapored potekal v Delavskem domu v Trbovljah. Gre za preplet umetnosti, znanosti in sodobnih tehnologij v interaktivnih projektih, VR izkušnjah, koncertu, delavnicah in panelnih diskusijah.

Program za danes:

9:00 – Delavnica robotov (mali roboti), Kavarna DDT in odprtje razstave ENG

10:00 – Najlepši slovenski animirani filmi za otroke

11:00 – Predstava marionet: Zasavska Robotnica, kinodvorana

18:00 – Zaključek razstave


Zasavski muzej Trbovlje

Ročna izdelava steklenih izdelkov: obrtna ali industrijska proizvodnja?

V Zasavskem muzeju Trbovlje vas vabijo na brezplačne dogodke v sklopu tradicionalnega projekta Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine. Danes in v soboto 7. oktobra bo med 10. in 12. uro potekala delavnica z naslovom Ročna izdelava steklenih izdelkov: obrtna ali industrijska proizvodnja?

Prijave sprejemajo na info@muzejZMT.si in na tel. št. 030 203 105.


Rokometni klub Zagorje

Vabilo ob obeležitvi 70 let igranja rokometa v občini Zagorje

Danes od 9.30 dalje vabljeni v Športno dvorano Zagorje ob Savi na dogodek, ki ga organizira RK Zagorje. Ob 9.30 bo potekal rokometni turnir mlajših deklic v spomin Alešu Filipčiču. Ob 13.30 bo potekala predstavitev publikacije (zbornika) z naslovom 70 let rokometnega kluba Zagorje. Ob 14. uri pa bo potekal rokometni turnir veteranov v spomin Dragu Resniku.


McZoS

Dnevni center

V Mladinskem centru v Zagorju bodo danes pripravili dejavnost Hengamo v MC, dnevni center za mlade. Dogodek se odvija vsak petek, hengali pa bodo od 15. uri do 21. ure.

 


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.

 


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 9. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Sandi Kolenc – Koli

Na današnji dan je leta 2017 umrl pevec skupine The Drinkers Sandi Kolenc – Koli. Rodil se je 20. julija leta 1965 v Trbovljah. Sprva se je skupina imenovala Pivci, potem pa je prevladala internacionalizacija imena in postali so The Drinkers, saj je bil pogost motiv njihovih besedil alkohol. Leta 2003 je Koli zaradi operacije srca za nekaj časa prekinil sodelovanje s skupino. Na glasbene odre se je vrnil leta 2011. Koli je bil v mladosti odličen plavalec, tudi nosilec medalj iz državnih prvenstev, odlikoval pa se je tudi v vojni za Slovenijo. Predvsem pa je vedno rad povedal, da je ponosen Trbovc.


Peter Cestnik

Peter Cestnik je bil Maistrov borec. Rodil se je na Brnici (Dol pri Hrastniku). Po osnovni izobrazbi je bil učitelj. Kot mobiliziranec se je v prvi svetovni vojni boril na soški fronti. Po njej se je pridružil legiji borcev za severno mejo generala Rudolfa Maistra. Vodil je zasedbo današnjega Radelj ob Dravi (Marenburg). Med vojnama je služboval v Mariboru kot učitelj telovadbe na realki. Ukvarjal se je s telovadbo, sabljanjem, bil odličen pevec (tudi v zboru mariborske Opere). Med drugo vojno se je priključil partizanom. S strelstvom se je pričel ukvarjati že med vojnama. Po vojni je dosegal odlične rezultate, z jugoslovansko reprezentanco je leta 1949 v Argentini osvojil tudi srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu v streljanju z vojaško puško. Zadnje obdobje življenja je živel v Beogradu, bil zvezni trener za streljanje, funkcionar in publicist. V Beogradu je tudi umrl 23. septembra 1974.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan slovenskega športa

Šport je v naši naravi in to je prepoznala tudi država, ki je 18. junija 2020 na pobudo OKS-ZŠZ razglasila 23. september za dan slovenskega športa. Slovenci smo športni narod. To ne potrjujejo le številni uspehi naših vrhunskih športnikov, temveč predvsem polna šolska igrišča, zapolnjene gorske in hribovske koče ter polne športne dvorane in fitnes centri po celi državi. Redna telesna dejavnost je izjemnega pomena za zdravje, ki je skupaj z duševnim zdravjem najpomembnejša sestavina zdravega življenjskega sloga. Tega se Slovenci dobro zavedamo.


Mednarodni dan znakovnih jezikov

Na današnji dan obeležujemo mednarodni dan znakovnih jezikov. Na dan je bila leta 1951 ustanovljena Svetovna federacija gluhih. V Sloveniji praznujemo Dan slovenskega znakovnega jezika 14. novembra, ko je bil leta 2002 v uradnem listu objavljen Zakon o uporabi slovenskega znakovnega jezika, ki gluhim osebam daje pravico uporabljati slovenski znakovni jezik na vseh področjih javne sfere, kar uresničujejo s pomočjo tolmačev slovenskega znakovnega jezika.


Savus


 

Prejšnji članekStarci
Naslednji članekNa današnji dan: Peter Cestnik