Danes naj vas ne presenetijo oblaki ali občasne padavine. V Trbovljah še vedno poteka Speculum Artium, v Zagorju pa slavnostna akademija ob 100 letnici NK Zagorje.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Petek, 22. september 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo v zahodni in osrednji Sloveniji zmerno do pretežno oblačno, predvsem na zahodu in jugu bodo občasne krajevne padavine, ki se bodo pozno popoldne ali zvečer okrepile. V vzhodnih krajih bo dokaj sončno vreme. Še bo pihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 18, najvišje dnevne od 21 do 26, na severozahodu okoli 19 °C.

V noči na soboto bodo padavine z nevihtami postopno zajele vso državo. V soboto bo pretežno oblačno in deževno. V nedeljo se bo od zahoda deloma jasnilo, predvsem na vzhodu bo občasno še deževalo. Oba dneva bo pihal severovzhodni veter.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija-Zagorje je urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranjevanja posledic ujme.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Sopota-Podkum-Zagorje je pri Šklendrovcu do 26. septembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranitve materiala za mrežami in sanacije lovilne mreže.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Občina Zagorje ob Savi obvešča porabnike pitne vode iz vodovodnih sistemov Lepiš in Šentgotard, da voda ni pitna zaradi kontaminacije vodnega vira in jo je potrebno do preklica v prehranske namene prekuhavati.

Če je voda motna, je potrebno pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To se doseže z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter. Ko voda zavre, naj burno vre še 3 minute. Tako pripravljeno vodo hranite v hladilniku, v isti posodi, kot ste jo prekuhali, uporabljate jo lahko 24 ur, izjemoma do 48 ur. Navodilo za prekuhavanje pitne vode je v celoti objavljeno na spletni strani NIJZ. Ukrep prekuhavanja pitne vode velja do preklica.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Spodnji log, izvod Studenci, od 9. do 14. ure iz TP Čreta, izvod Jesenovo (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 9. ure iz TP Izlake 2, izvod Narof 1, od 8. do 14. ure iz TP Breznik, izvod Razpotje, od 11. do 13. ure pa iz TP Okrogarjeva kolonija, izvod Podstrana (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Festival Speculum Artium 2023

Danes se od 9. pa do 20. ure lahko udeležite festivala Speculum Artium 2023. Ta bo že 15. leto zapored potekal v Delavskem domu v Trbovljah. Gre za preplet umetnosti, znanosti in sodobnih tehnologij v interaktivnih projektih, VR izkušnjah, koncertu, delavnicah in panelnih diskusijah.

Program za danes:

9:00 – Razstava – Delavski dom Trbovlje in Knjižnica Toneta Seliškarja

10:00 – Tiago Martins in Tomomi Watanabe: Do roba galaksije (performans) – kino dvorana

11:00 – digi.komp: delavnica Oblikovanja virtualnih svetov, učilnica ZLU

16:00 – Evolucija izobraževanja: Trije pionirji poučevanja, panelna razprava, kavarna DDT

18:00 – Panelna razprava o projektih DDT, kavarna DDT

20:00 – Koncert: Compressorhead

20:00 – Razstava se zapre


Slavnostna akademija ob 100 letnici NK Zagorje

V sklopu 100 letnice nogometa v Zagorju bo danes 18.uri v Kulturnem centru Delavski dom Zagorje potekala slavnostna akademija. Dogodek bo v čast za pretekle in navdih za prihodnje generacije.

 


Hrustljava skušnjava Zagorje

Danes ob 19. uri se lahko udeležite koncerta in kasneje podružite z Vilijem Resnikom.

 


ZLU

Spletna kavarna

Vsak petek ob 9. uri se v spletni kavarni dobijo udeleženci različnih aktivnosti na Zasavski ljudski univerzi. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite prijetne družbe in obilice smeha. Udeležba je brezplačna, obvezne so predhodne prijave.


McZoS

Dnevni center

V Mladinskem centru v Zagorju bodo danes pripravili dejavnost Hengamo v MC, dnevni center za mlade. Dogodek se odvija vsak petek, hengali pa bodo od 15. uri do 21. ure.

 

Razstava: Nežine slike na platno

Do konca septembra bo v Mali Hali v Mladinskem centru Zagorje ob Savi potekala razstava likovnih del Neže Prašnikar. Vabljeni na ogled razstave od ponedeljka do četrtka med 8. in 16. uro ter ob petkih med 8. in 20. uro. Neža je junija letos na 7. likovnem natečaju Jaz, umetnik, ki se ga je v organizaciji OŠ Ivana Skvarče letos udeležilo 150 učencev, dosegla 2. mesto v svoji kategoriji.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051 649 350.


Galerija Medija

Razstava Anže Gallus Petelin

danes dogaja V Galeriji Medija v Vili Medea v Zagorju je na ogled razstava Anžeta Gallusa Petelina, vsestranskega umetnika, ki je prvobitno slikar in kipar, pa tudi umetniški fotograf, glasbenik, skratka umetnik. Petelinov likovni opus obsega preko 400 kreacij, 30 kiparskih del, preko 100 umetniških fotografij, več kot 1000 pesmi in 20 avtorskih skladb. Sodeloval je na številnih likovnih kolonijah doma in v tujini. Po končani diplomi je predaval in vodil ateljejsko delo na Arthouse – Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani od leta 2014 – 2019. Živi in ustvarja na Art Domačiji Pengallus. Njegova dela so razstavljena v mednarodnih privatnih zbirkah, sodeloval je na različnih samostojnih in skupinskih razstavah, za umetniško dejavnost je bil tudi nagrajen. Razstava bo na ogled do 15. oktobra.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Rezika Koritnik

Na današnji dan se je leta 1919 v Trbovljah rodila sopranistka in glasbena urednica na Radiu Slovenija Rezika Koritnik. Bila je solistka Trboveljskih slavčkov, po vojni pa je orala ledino s prvimi radijskimi posnetki narodnih pesmi in arij iz oper in operet. Sodelovala je tudi pri nastajanju prvega slovenskega mladinskega filma Kekec, v katerem je leta 1951 odpela Mojčino pesem. Umrla je 22. junija leta 2002.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan kronične mieolične levkemije

Danes je svetovni dan kronične mieloične levkemije (KML). Po vsem svetu ga obeležujemo s sloganom Danes skupaj, za svet brez KML. Kronična mieloična levkemija je po letu 2001 postala kronična bolezen, s katero lahko živimo praktično normalno življenje. Še vedno velja, da je ozdravljiva samo s presaditvijo krvotvornih matičnih celic, ki pa zaradi možnosti številnih zapletov niso več ustaljeni način zdravljenja v kroničnem obdobju bolezni. Neredno jemanje zdravil je ena resnejših preprek v smeri ozdravitve bolezni. Pomembno je upoštevati navodila za zdravljenje KML, ki jih je podal vaš hematolog.


Svetovni dan nosorogov

Mednarodna organizacija World Wildlife Fund je 22. september razglasila za svetovni dan nosorogov. Te v zadnjih letih ogroža val krivolova, zaradi katerega življenje izgubi veliko nosorogov.


Savus


 

Prejšnji članekLuna, ti si nekaj najlepšega
Naslednji članekNa današnji dan: Rezika Koritnik