Danes naj vas ne presenetijo krajevne padavine ali odklopi elektrike – teh bo v Zagorju in Hrastniku veliko. Drugače pa se lahko danes udeležite Festivala Speculum Artium, zaključka Mlade olimpijade ali pa predstavitev knjig v Zagorju in Hrastniku. Pestro bo! Naredite si dan in naredite ga tistim, ki vas obdajajo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Četrtek, 21. september 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo v zahodni polovici Slovenije zmerno do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, ki bodo popoldne prehodno oslabele. Drugod bo deloma sončno. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 25 °C.

V petek bo v zahodni in osrednji Sloveniji zmerno do pretežno oblačno, predvsem na zahodu bodo občasne krajevne padavine. V vzhodnih krajih bo dokaj sončno vreme. Še bo pihal jugozahodnik, ob morju pa jugo. V noči na soboto se bodo padavine z nevihtami okrepile in se do jutra postopno razširile nad večji del države. V soboto bo pretežno oblačno in predvsem na vzhodu in jugu deževno.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija-Zagorje je urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranjevanja posledic ujme.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Sopota-Podkum-Zagorje je pri Šklendrovcu do 26. septembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranitve materiala za mrežami in sanacije lovilne mreže.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na naslovih Cesta Tončke Čeč , da bo zaradi vzdrževalnih del na oskrbovalnem cevovodu od 8.00 do 14.00 ure motena oskrba s pitno vodo. Uporabnikom priporočamo, da vodo po končanih delih pustijo nekaj časa teči iz pipe, preden jo uporabijo.

Občina Zagorje ob Savi obvešča porabnike pitne vode iz vodovodnih sistemov Lepiš in Šentgotard, da voda ni pitna zaradi kontaminacije vodnega vira in jo je potrebno do preklica v prehranske namene prekuhavati.

Če je voda motna, je potrebno pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To se doseže z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter. Ko voda zavre, naj burno vre še 3 minute. Tako pripravljeno vodo hranite v hladilniku, v isti posodi, kot ste jo prekuhali, uporabljate jo lahko 24 ur, izjemoma do 48 ur. Navodilo za prekuhavanje pitne vode je v celoti objavljeno na spletni strani NIJZ. Ukrep prekuhavanja pitne vode velja do preklica.


Električna energija

Za danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Spodnji log, izvod Studenci, od 9. do 14. ure iz TP Čreta, izvod Jesenovo (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 9. ure iz TP Izlake 2, izvod Narof 1, od 8. do 14. ure iz TP Breznik, izvod Razpotje, od 11. do 13. ure pa iz TP Okrogarjeva kolonija, izvod Podstrana (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Festival Speculum Artium 2023

Danes se od 9. pa do 20. ure lahko udeležite festivala Speculum Artium 2023. Ta bo že 15. leto zapored potekal v Delavskem domu v Trbovljah. Gre za preplet umetnosti, znanosti in sodobnih tehnologij v interaktivnih projektih, VR izkušnjah, koncertu, delavnicah in panelnih diskusijah.

Program za danes:

9:00 – Razstava – DDT in Knjižnica Toneta Seliškarja

10:00 – Delavnica o električno prevodnem tekstilu (Digi.Komp) in Projekt Fash: Predavanja in delavnice – Zasavski muzej Trbovlje

11:30 – Tiago Martins in Tomomi Watanabe: Na rob galaksije (performans) – kinodvorana

14:00 – Tehnološki park Ljubljana in Rajzefiber: Umetna inteligenca v turizmu, delavnica, kavarna DDT

16:00 – Digi.komp: delavnica: Oblikovanje virtualnih svetov

18:00 – Zeleni slon 7+ (animirani filmi za otroke) – kinodvorana

20:00 – Zaključek razstave


Mlada olimpijada 2023

Turnir v malem nogometu

Danes se Mlada olimpijada 2023 zaključuje. Na malem igrišču Rudar bo od 15. ure potekal turnir v malem nogometu.

 

 


ZLU

Praktično digitalno usposabljanje

Danes bo ob 12. uri v Medgeneracijskem centru Dol pri Hrastniku (Trg borcev NOB 3, Dol pri Hrastniku) potekala delavnica z naslovom Praktično digitalno usposabljanje. Delavnica je namenjena praktičnemu digitalnemu usposabljanju. To pomeni, da se vsaka delavnica prilagodi potrebam in znanju udeležencev. Vsebuje tematike, kot so: uporaba pametnih telefonov in računalnikov, digitalna fotografija in vse, kar spada zraven. Delavnice se bodo izvajale vsak četrtek v septembru (7., 14., 21. in 28.) ob 12. uri.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Danes ob 17. uri lahko v knjižnici Mileta Klopčiča prisluhnete urici pravljic, ki ji bo sledila tudi ustvarjalna delavnica.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Danes bo ob 18. uri potekal Domoznanski večer s kapitanom Jožetom Utenkarjem. Pogovor bo moderirala Ana Černuta Deželak. Jože Utenkar je leta 1954 v domačem Hrastniku v časopisu opazil oglas za vpis v prvi letnik pomorske šole v Piranu in se pri 14. letih odločil, da bo pomorščak. Diplomiral je na Višji pomorski šoli v Piranu in opravil izpit za kapitana dolge plovbe ter se zaposlil v podjetju Splošne plovbe Portorož.

Številni Slovenci so se odločili za poklic pomorščaka in pustili del življenja na ladjah nacionalnega pomorskega podjetja. Ko so stopili nanje, so si za vedno v srce zapisali ime ladje in znak Triglava na dimniku. Zgodovino podjetja in vseh njegovih ladij je Jože Utenkar zbral v knjigi Triglav po svetovnih morjih. Vabljeni na morsko obarvan domoznanski večer.


McZoS

Plesni tečaj

Danes v Mc ZoS ob 18.30 poteka plesni tečaj. Prijavite se lahko preko maila info@mczos.si ali na telefonski številki 040 699 097.

 


MC ZoS

Razstava: Nežine slike na platno

Do konca septembra bo v Mali Hali v Mladinskem centru Zagorje ob Savi potekala razstava likovnih del Neže Prašnikar. Vabljeni na ogled razstave od ponedeljka do četrtka med 8. in 16. uro ter ob petkih med 8. in 20. uro. Neža je junija letos na 7. likovnem natečaju Jaz, umetnik, ki se ga je v organizaciji OŠ Ivana Skvarče letos udeležilo 150 učencev, dosegla 2. mesto v svoji kategoriji.


Galerija Medija

Razstava Anže Gallus Petelin

V Galeriji Medija v Vili Medea v Zagorju je na ogled razstava Anžeta Gallusa Petelina, vsestranskega umetnika, ki je prvobitno slikar in kipar, pa tudi umetniški fotograf, glasbenik, skratka umetnik. Petelinov likovni opus obsega preko 400 kreacij, 30 kiparskih del, preko 100 umetniških fotografij, več kot 1000 pesmi in 20 avtorskih skladb. Sodeloval je na številnih likovnih kolonijah doma in v tujini. Po končani diplomi je predaval in vodil ateljejsko delo na Arthouse – Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani od leta 2014 – 2019. Živi in ustvarja na Art Domačiji Pengallus. Njegova dela so razstavljena v mednarodnih privatnih zbirkah, sodeloval je na različnih samostojnih in skupinskih razstavah, za umetniško dejavnost je bil tudi nagrajen. Razstava bo na ogled do 15. oktobra.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Galerija f 2,8

Ples je življenje

Poletna razstava  v foto galeriji f 2,8 v Zagorju je namenjena sladokuscem, ki cenijo tako ples kot portret v aktu in polaktu. Fotografije je ustvaril Janez Kukec Mezek, dolgoletni član in tajnik Foto kluba Ljubljana. Pretežno vse razstavljene fotografije so v črno beli izvedbi z izjemo ene, ki izstopa tako vsebinsko kot tudi barvno. Pogled, ki ga je Janez Kukec Mezek namenil obiskovalcem, pa je triptih, ki je prisoten v vsakem okvirju. Fotografije privlačijo z gibom in z zamrznjeno pozo. Danes je galerija odprta od 17. do 19. ure.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan miru

Generalna skupščina je že leta 1981 določila, da se bo svetovni dan miru praznovalo na dan začetka njenega septembrskega zasedanja. Leta 2001 so s soglasjem vseh držav članic v generalni skupščini za svetovni dan miru določili 21. september. Ta dan kliče k 24 urni prekinitvi aktualnih oboroženih spopadov.


Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni

Mesec september je svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni, medtem ko svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležujemo na današnji dan, 21. septembra. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence. Več kot 60 % vseh bolnikov z demenco, večinoma starejših, ima namreč Alzheimerjevo bolezen. Zanjo zboli od 5 do 10 % vseh starejših od 65 let. Le 10 % bolnikov je ob pojavu bolezenskih znakov mlajših od 65 let. Kljub temu visoka starost še ne pomeni, da bo oseba zbolela za Alzheimerjevo boleznijo. V Sloveniji imamo društvo Spominčica, ki osebam z demenco, njihovim svojcem in skrbnikom zagotavlja strokovno in učinkovito pomoč.


Savus


 

 

Prejšnji članekNominacije za Sovretovo nagrado
Naslednji članekPomagali so Meliti in družini