Danes bo v VDC Zagorje potekala okrogla miza, v Hrastniku pa se lahko udeležite digitalnega usposabljanja in branja pravljice Trije prašički. Naredite si dan in naredite ga vsem okoli sebe!

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Četrtek, 14. september 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno. Čez dan bodo v večjem delu Slovenije nastale plohe in nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 20 do 27 °C.

Jutri bo sprva pretežno oblačno, čez dan se bo oblačnost trgala. Le ponekod bodo nastale posamezne plohe. V soboto bo deloma sončno in večinoma suho vreme.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija-Zagorje je urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranjevanja posledic ujme.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na cesti Hrastnik–most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje odjemalce na naslovih Trg revolucije (19, 19a, 21a, 23, 27 in 27a) obvešča, da bo zaradi vzdrževalnih del na oskrbovalnem cevovodu danes predvidoma od 7.30 do 12. ure motena oskrba s pitno vodo. Uporabnikom priporočajo, da vodo po končanih delih pustijo nekaj časa teči iz pipe, preden jo uporabijo.

Komunala Trbovlje odjemalce na naslovih Majcenova cesta (od 20 do 28) obvešča, da bo zaradi vzdrževalnih del na oskrbovalnem cevovodu danes predvidoma od 7.30 do 13. ure motena oskrba s pitno vodo. Uporabnikom priporočajo, da vodo po končanih delih pustijo nekaj časa teči iz pipe, preden jo uporabijo.

Za jutri ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Čreta, izvod Jesenovo (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Čreta, izvod Jesenovo (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP zgornje Izlake, izvod zgornje Izlake (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Tirna 2, izvod zgornje vikendi desno (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.VDC Zasavje

Danes ob 13. uri v VDC (enota Zagorje) potekal uradna otrovitev sončne elektrarne s toplotno črpalko in okrogla miza. Pogovor po tekel na temo kako vključiti več uporabnikov VDC Zasavje v občasne delovne aktivnosti v različnih delovnih organizacijah po Zasavju.


ZLU

Praktično digitalno usposabljanje

Danes bo ob 12. uri v medgeneracijskem centru Dol pri Hrastniku (Trg borcev NOB 3, Dol pri Hrastniku) potekala delavnica z naslovom Praktično digitalno usposabljanje. Delavnica je namenjena praktičnemu digitalnemu usposabljanju. To pomeni, da se vsaka delavnica prilagodi potrebam in znanju udeležencev. Vsebuje tematike, kot so: uporaba pametnih telefonov in računalnikov, digitalna fotografija in vse, kar spada zraven.

Delavnice se bodo izvajale vsak četrtek v septembru (7., 14., 21. in 28.) ob 12. uri.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Danes se lahko ob 17.30 udeležite skupnega branja pravljice Trije prašički.

Trije prašički si zgradijo tri hišice: eno iz slame, eno iz lesa, eno iz opeke. Toda ko jih napade hudobni volk, spoznajo, da je moč predvsem v slogi.


McZoS

Razstava: Nežine slike na platno

Do konca meseca septembra bo v Mali Hali, v Mladinskem centru Zagorje ob Savi potekala razstava likovnih del Neže Prašnikar. Vabljeni na ogled razstave od ponedeljka do četrtka med 8. in 16. uro ter ob petkih med 8. in 20. uro.

Neža je junija letos na 7. likovnem natečaju Jaz, umetnik, ki se ga je v organizaciji OŠ Ivana Skvarče letos udeležilo 150 učencev, dosegla 2. mesto v svoji kategoriji.


Kulturni center Delavski dom Zagorje

Razstava tečajnikov Šole risanja in slikanja 2022/23

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje poteka razstava del tečajnikov Šole risanja 2022/23 Društva Ars vizija. Razstava bo odprta do 20. septembra.

 


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.

 


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.

 


Kino DDT

Anatomija padca

ob 18. uri

Kriminalna drama triler v izvirnem naslovo Anatomie d’une chute (2023). Režija: Justine Trietscenarij: Arthue Harari, Justine Triet; igrajo: Sandra Hüller, Swann Arlaud, Samuel Theis…

Uspešna nemška pisateljica Sandra, njen francoski mož Samuel in njun enajstletni sin Daniel živijo odmaknjeno življenje v odročnem kraju v francoskih Alpah. Nekega dne pa Samuela najdejo mrtvega v snegu pod njihovo hišo. Je šlo za samomor? Ali pa ga je morda ubila žena? Dobitnik letošnje zlate palme!


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva. Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Slovenski dan inkontinence

Danes, 14. septembra, je slovenski dan inkontinence oziroma nenadzorovanega uhajanja urina, ki je skupek zdravstvenih, higienskih in posledično socialnih težav. Pesti velik odstotek populacije. V tem času številna društva opozorijo na težave nenadzorovanega uhajanja vode, ki pesti tako moške kot ženske v vseh starostnih obdobjih.


Savus