Vreme naj bi bilo danes sončno. V Zasavju bo danes pestro. Potekale bodo aktivnosti za športne, kulinarične in kulturne navdušence. Za vsakega se bo nekaj našlo! Naredite si dan in naredite ga drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Sobota, 9. september 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo jasno. Zjutraj bo po nekaterih kotlinah kratkotrajna megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 14, najvišje dnevne od 24 do 28°C.

Jutri in ponedeljek se bo nadaljevalo jasno in čez dan precej toplo vreme. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija-Zagorje je urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranjevanja posledic ujme.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na cesti Hrastnik–most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Kulinarični festival – ZASAVSKI ŠPORHET

Danes ob 15. ure dalje se lahko odpravite do bivših rudarskih prostorov v Hrastniku in degustirate pravi zasavski funšterc.

 


Rudarska pohodna in učna pot

Rudarsko muzejsko in etnološko društvo Srečno Zagorje danes vabi na 7. pohod po rudarskih obeležjih v občini Zagorje ob Savi. Zbor pohodnikov bo na parkirišču v Evroparku ob 8.45 uri. Pohod bo po Rudarski pohodni in učni poti v dolžini 10 km in bo trajal 3 do 4 ure. Pohodniki naj bodo primerno pohodno opremljeni.

 


Državno prvenstvo v startu sankanja – 18. pokal Zagorske doline – trening v startu sankanja – memorial Aleša Pocieche

Danes ob 10. uri sankaško društvo Zagorska dolina in Občina Zagorje ob Savi organizirata Državno prvenstvo v startu sankanja. Dogodek bo potekal na sankaškem poligonu Kisovec.

 


Koncert »Večer pri Sv. Urhu«

Danes bo ob 19.30 pri Cerkvi sv. Urha na Ravnah v Ravenski vasi (občina Zagorje ob Savi) potekal koncertni večer. Matej Zupan bo igral flavto in Urška Križnik Zupan bo igrala harfo. Program bo vključeval Mozart, Debussy, Freidlin, Clarke, Piazzolla, Gojkošek in Godard.

 


McZoSDnevni center

V Mladinskem centru v Zagorju bodo danes pripravili dejavnost Hengamo v MC, dnevni center za mlade. Dogodek se odvija vsak petek in vsako drugo soboto v mesecu, hengali pa bodo od 15. uri do 21. ure.

 


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.

 


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Kino DDT

Barbie

ob 17.45 uri

Ameriška pustolovščina in komedija Barbie (2023). Režija: Greta Gerwig, scenarij: Noah Baumbach, Greta Gerwig; igrajo: Margot Robbie, Will Ferrell, Ryan Gosling

Živeti v Barbie deželi pomeni biti popolno bitje na popolnem mestu. Razen če imaš popolno eksistencialno krizo. Ali pa si Ken.


Zvok svobode

ob 20. uri

Ameriški biografski akcijski triler (2023). Režija: Alejandro Monteverde, scenarij: Rod Barr, Alejandro Monteverde; igrajo: Jim Caviezel, Bill Camp, Cristal Aparicio, Javier Godino, Mira Sorvino, Lucás Ávila, Yessica Borroto Perryman, Manny Perez …

Zvok svobode, ki temelji na neverjetni resnični zgodbi, prinaša razsvetljen vpogled v eno najtemnejših tematik današnjega časa.

Po tem, ko zvezni agent reši mladega fanta pred neusmiljeno trgovino z otroki, ugotovi, da je njegova sestrica še vedno v ujetništvu, kar ga popelje na nevarno misijo njenega reševanja. Čas se izteka, zato pusti svojo službo in odpotuje globoko v kolumbijsko džunglo, da bi deklico osvobodil usode, hujše od smrti.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva. Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Mednarodni dan ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom

Deveti september je mednarodni dan ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom, ki ga v Sloveniji obeležujemo od leta 2014. Alkohol škodljivo vpliva na razvoj in rast ploda ter pri še nerojenem otroku povzroča nepopravljive in trajne poškodbe. Izpostavljenost otrok alkoholu pred rojstvom je eden od vodilnih vzrokov za prirojene motnje in razvojne nepravilnosti, ki bi jih lahko povsem preprečili. Kažejo se lahko kot vrsta telesnih okvar ter duševnih, vedenjskih motenj in/ali učnih težav, poznanih pod skupnim imenom spekter fetalnih alkoholnih motenj (FASD). Ker v Sloveniji med mladimi ženskami narašča visoko tvegano pitje, je še toliko pomembnejše osveščanje širše javnosti glede grožnje, ki jo za še nerojenega otroka predstavlja izpostavljenost alkoholu.


Savus