četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Današnji četrtek bo bolj mirne narave. Kakšnih posebnih prireditev v Zasavju danes ni predvidenih. Lahko sodelujete na dveh delavnicah, ki jih organizira ZLU ali pa se odpravite v trboveljski kino. Vsekakor pa za danes velja – naredite si dan in naredite ga tistim, ki vas obdajajo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Četrtek, 7. september 2023


Vreme

danes dogajaDanes bo večinoma jasno. Čez dan bo pihal vzhodni veter, najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 13, najvišje dnevne od 22 do 27°C.

Jutri in v soboto se bo nadaljevalo sončno vreme, ponekod bo še pihal vzhodni veter.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija-Zagorje je urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranjevanja posledic ujme.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na cesti Hrastnik–most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje odjemalce na naslovih Bevško (od 63 do 67  in 75) obvešča, da bo zaradi vzdrževalnih del na oskrbovalnem cevovodu danes predvidoma od 7.30 do 12. ure motena oskrba s pitno vodo. Uporabnikom priporočajo, da vodo po končanih delih pustijo nekaj časa teči iz pipe, preden jo uporabijo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Log, izvod 1. Prapretno (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Čreta 2, izvod 1. Maček (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 13. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Prečna, izvod Čolniše (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Čreta 2, izvod 2. Dornik (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Ravenska vas, izvod 3. Ravenska vas (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Zasavska ljudska univerza

Vse aktivnosti so za udeležence brezplačne, obvezne so le predhodne prijave.  Prijavite se lahko prek spletnega obrazca, ki ga najdete na spletni strani ZLU. Za več informacij lahko pokličite na telefonsko številko 03 56 55 131 oz. 031 617 335 (Nika Bukovšek) ali nam pišite na nika.bukovsek@zlu.si.

Twitter oziroma X – kaj je to?

Danes ob 10. uri na ZLU (Cankarjev trg 4, Zagorje) potekala delavnica z naslovom Twitter oziroma X – kaj je to? Delavnica je namenjena raziskovanju in razumevanju družbenega medija Twitter oziroma omrežja X. Udeleženci bodo spoznali osnovne koncepte uporabe te platforme, kako ustvarjati vsebino, slediti trendom ter izkoristiti to orodje za učinkovito komunikacijo in povečanje dosega. Delavnico bo izvajal Andrej Brtoncelj.

Praktično digitalno usposabljanje

Danes bo ob 12. uri v medgeneracijskem centru Dol pri Hrastniku (Trg borcev NOB 3, Dol pri Hrastniku) potekala delavnica z naslovom Praktično digitalno usposabljanje. Delavnica je namenjena praktičnemu digitalnemu usposabljanju. To pomeni, da se vsaka delavnica prilagodi potrebam in znanju udeležencev. Vsebuje tematike, kot so: uporaba pametnih telefonov in računalnikov, digitalna fotografija in vse, kar spada zraven.

Delavnice se bodo izvajale vsak četrtek v septembru (7., 14., 21. in 28.) ob 12. uri.


McZoS

Razstava: Nežine slike na platno

Do konca meseca septembra bo v Mali Hali, v Mladinskem centru Zagorje ob Savi potekala razstava likovnih del Neže Prašnikar. Vabljeni na ogled razstave od ponedeljka do četrtka med 8. in 16. uro ter ob petkih med 8. in 20. uro.

Neža je junija letos na 7. likovnem natečaju Jaz, umetnik, ki se ga je v organizaciji OŠ Ivana Skvarče letos udeležilo 150 učencev, dosegla 2. mesto v svoji kategoriji.


Kulturni center Delavski dom Zagorje

Razstava tečajnikov Šole risanja in slikanja 2022/23

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje poteka razstava del tečajnikov Šole risanja 2022/23 Društva Ars vizija. Razstava bo odprta do 20. septembra.

 


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.

 


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.

 


Galerija f 2,8

Ples je življenje

Poletna razstava  v foto galeriji f 2,8 v Zagorju je namenjena sladokuscem, ki cenijo tako ples kot portret v aktu in polaktu. Fotografije je ustvaril Janez Kukec Mezek, dolgoletni član in tajnik Foto kluba Ljubljana. Pretežno vse razstavljene fotografije so v črno beli izvedbi z izjemo ene, ki izstopa tako vsebinsko kot tudi barvno. Pogled, ki ga je Janez Kukec Mezek namenil obiskovalcem, pa je triptih, ki je prisoten v vsakem okvirju. Fotografije privlačijo z gibom in z zamrznjeno pozo. Razstavo  Ples je življenje si lahko ogledate do 11. septembra 2023. Danes je galerija odprta od 17. do 19. ure.


Kino DDT

Tori in Lokita

ob 18. uri

Belgijska drama Tori in Lokita (2022). Režija: Jean-Pierre, Luc Dardenne; scenarij: Jean-Pierre, Luc Dardenne; igrajo: Pablo Schils, Joely Mbundu, Alban Ukaj, Tijmen Govaerts, Charlotte De Bruyne, Nadège Ouedraogo, Marc Zinga

Brata Dardenne v svojem značilnem naturalističnem slogu pripovedujeta napeto, srce parajočo zgodbo o dveh afriških najstnikih, ki skušata obdržati glavo nad vodo v trdnjavi Evropa. Dobitnik posebne nagrade ob 75. obletnici festivala v Cannesu.

Tori in Lokita ne moreta drug brez drugega. Živita v enem od centrov za begunce v Belgiji, potem ko sta iz Afrike pripotovala sama. Lokita je stara šestnajst let in še nima urejenega dovoljenja za bivanje, mlajši Tori pa je kot preganjani »čarovniški otrok« dokumente že dobil. Izdajata se za brata in sestro, čeprav sta se spoznala šele na čolnu na poti v Evropo. Imata cilj: brž ko bo Lokita dobila dovoljenje za bivanje, se bo izučila za hišno pomočnico, da bosta lahko šla na svoje. A pot do tja je polna ovir. Da bi zaslužila nekaj denarja za Lokitino družino v Beninu in tihotapce, ki jima dihajo za ovratnik tukaj, delata za lokalnega dilerja. Ko Lokiti ne odobrijo dokumentov, se odloči, da jih pridobi po drugi poti. V zameno pristane v skrivni pridelovalnici marihuane, kjer mora tri mesece brez telefona in stika s svetom skrbeti za rastline. A Tori in Lokita ločitve ne zdržita, četudi so posledice krute.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva. Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus


 

 

Previous article
Next article

Isti avtor