Tudi današnji petek je zelo pester. V Trbovljah in Hrastniku si lahko ogledate filma Jezdeca in Trikotnik žalosti. V Zagorju lahko poslušate duo BQL ali pa tekmujete v karaokah. Bodite pa pozorni na visoke temperature, te lahko dosežejo kar 36°C. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim!

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 25. avgust 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo pretežno jasno, zjutraj bo ponekod po kotlinah kratkotrajna megla. Čez dan bo ponekod zapihal jugozahodnik. Zvečer na severozahodu ni izključena kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 17 do 21, najvišje dnevne od 30 do 36°C.

Jutri in v nedeljo bo sončno in vroče. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. V nedeljo proti večeru v severozahodni Sloveniji ni izključena kakšna nevihta.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje ob Savi in cesti Krtina–Moravče–Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je pri Spodnjih Izlakah promet oviran do 30. avgusta zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Renkah urejen izmenično enosmerni promet in kratkotrajne zapore (do 15 minut).

Na cesti Bevško–Trbovlje je Trbovljah (Vodenska cesta) do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Trbovlje–most čez Savo je do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik je v Trbovljah (vodenska cesta) do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik–most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik je urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodbe vozišča.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Zaradi gradbeno asfalterskih del na cestnem odcepu Novi log 20, 21, 22 in 23 velja zapora ceste predvidoma do 1. septembra. Dela se bodo izvajala od 6. do 16. ure. Obvoz ni mogoč, zato občane prosijo, da avte pustijo pred zaporo. Popolna zapora je samo na delu ceste od Novi log 20 – 23, do stanovanjskih blokov lahko dostopate po zgornji ali spodnji cesti.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na območju vodovoda Čeče (naselji Čeče in Ostenk ter zaselek Ojstro v Čečah), da ni več potrebno prekuhavanje vode.

 


Električna energija

Za danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Počitnice, počitnice

DPM Trbovlje

Danes bodo otroci s prostovoljci DPM uživali v kopanju in igrah v vodi. Poletno počitniško varstvo poteka od 9. do 13. ure. Za popoldansko varstvo se morajo starši posebej dogovoriti.

 


Petkovi poletni večeri – BQL in Budale

KC DD Zagorje ob Savi in Občina Zagorje ob Savi danes organizirata še zadnji petkov poletni večer. Ob 20. uri bodo na Mestni ploščadi pred Weinbergerjevo hišo v Zagorju nastopili duo BQL in band Budale. O koncertu smo že poročali, članek si lahko preberete na povezavi.

 

 


Memorial Nejca Baša – 32. tradicionalni članski turnir v malem nogometu

Športno društvo Šentlambert organizira že 32. tradicionalni članski turnir v malem nogometu v sklopu Memoriala Nejca Baša. Prijave in informacije na telefonski številki 031 557 038 (Marko).

 


McZoS

Henganje

Danes ob 15. do 21. ure lahko hengate v McZoS. Skupaj lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate. Več informacij na info@mczos.si ali na telefonski številki 040 699 097.

Karaoke maraton

Karaoke maraton se bo pričel že ob 16. uri, ko si boste lahko ogreli glasilke. Glavni dogodek pa se začne ob 19. uri. Vsak udeleženec bo zapel en komad, ob zaključku pa vsi udeleženci glasujejo, kdo je bil najboljši in kdo bo osvojil nagrado.


ZMŠT in DDT – poletni kino filmski utrinki

Vstop na vse projekcije je prost. V primeru dežja bomo filme predvajali v kinodvorani.

Film Jezdeca

ob 20.30

Danes bodo ob 20.30 na stopnišču med ZMŠT in DDT predvajali film Jezdeca.

O filmu: Prijatelja Tomaž in Anton iz majhne vasice predelata svoja mopeda v chopperja in se podata na pot. V iskanju svobode in ljubezni potujeta skozi sanje preteklosti in vizije prihodnosti. Na poti skozi Slovenijo in Hrvaško, ki sta se ravno odcepili od Jugoslavije, ju spremljata mlada ubežnica s skrivnostno preteklostjo in stari motorist. Osebne vrednote so na preizkušnji, svobodna volja pa pod vprašajem.

Festivali/nagrade: Festival slovenskega filma 2022 – vesna za najboljšo glavno moško vlogo (Petja Labović), najboljšo montažo (Andrej Nagode, Matic Drakulić), najboljši zvok (Samo Jurca), najboljši film po izboru občinstva in nagrada IRIDIUM za najboljši celovečerni prvenec, Sarajevo Film Festival 2022 – glavni tekmovalni program, Filmski festival Herceg Novi – Tekmovalni program celovečernih igranih filmov 2022.


KRC – Kino na prostem

Film Trikotnik žalosti

ob 20.3 0

Danes vas KRC Hrastnik vabi na brezplačen ogled filma Trikotnik žalosti, ki se bo predvajal v sklopu Filmskega tedna Evrope. Lokacija je amfiteater pri bazenu v Hrastniku.

O filmu: Manekenski par Carl in Yaya je povabljen na luksuzno križarjenje. Medtem ko ustrežljiva posadka skrbi za zbirko bajno bogatih potnikov, zapiti kapitan tiči v svoji kabini in posluša Internacionalo. A pripravlja se nevihta in med slavnostno večerjo s sedmimi hodi se potnikov loti huda morska bolezen …

Festivali/nagrade: Cannes (zlata palma, nagrada CST za zvok); Sarajevo (otvoritveni film); San Sebastián; Toronto; New York; nagrada Evropske filmske akademije za film, režijo, scenarij in najboljšega igralca; tri nominacije za oskarja: za film, režijo in izvirni scenarij.


Zasavska ljudska univerza

Delavnica o uporabi platforme Google Drive

Danes bo v prostorih ZLU (Trg svobode 11a, Trbovlje) ob 8.00 potekala delavnica, kjer lahko odkrijete funkcionalnosti Google Drive.  Naučili se boste izkoristiti vse prednosti, ki jih ponuja ta priljubljena platforma. Za dodatne informacije so dosegljivi prek elektronske pošte matic.uduc@zlu.si ali po telefonski številki 031 617 478.

Spletna kavarna

Vsak petek ob 9. uri se v spletni kavarni dobijo udeleženci različnih aktivnosti na Zasavski ljudski univerzi. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite prijetne družbe in obilice smeha. Udeležba je brezplačna, obvezne so predhodne prijave.

Delavnica izdelovanja unikatnih izdelkov z naravnimi materiali (za otroke)

Danes bo v prostorih ZLU (Cankarjev trg 4, Zagorje ob Savi) ob 9.30 potekala delavnica za otroke, kjer bodo izdelovali unikatne izdelke z naravnimi materiali. Za dodatne informacije so dosegljivi prek elektronske pošte nika.bukovsek@zlu.si ali po telefonski številki 031 617 335.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051 649 350.

 


Zasavske knjižnice

V zasavskih knjižnicah velja do konca avgusta poletni odpiralni čas. Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 13. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  8. do 14. ure. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 11. do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja Prevozna sredstva v Zasavju.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.

 


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.

 


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva. Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus