Tudi zadnji počitniški dnevi so polni aktivnosti za otroke. V Hrastniku in Trbovljah se bodo v sklopu mladinskega centra odpravili na bazen. V Zagorju pa je organiziran lov na zaklad. Vsem otrokom želimo, da kar najbolje izkoristijo preostanek počitnic. Vsi ostali pa ne pozabite – naredite si dan, naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 23. avgust 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo povečini sončno, popoldne lahko na severu nastane kakšna vročinska nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 21, najvišje dnevne od 29 do 34°C. Predvsem v mestih bo vroče.

Jutri in v petek bo sončno in vroče, zjutraj bo ponekod po nižinah kratkotrajna megla. Jutri lahko nastane na severu še kakšna vročinska nevihta.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje ob Savi in cesti Krtina–Moravče–Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je pri Spodnjih Izlakah promet oviran do 30. avgusta zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Renkah urejen izmenično enosmerni promet in kratkotrajne zapore (do 15 minut).

Na cesti Bevško–Trbovlje je Trbovljah (Vodenska cesta) do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Trbovlje–most čez Savo je do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik je v Trbovljah (vodenska cesta) do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik–most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik–Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 25. avgusta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik je urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodbe vozišča.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Zaradi gradbeno asfalterskih del na cestnem odcepu Novi log 20, 21, 22 in 23 velja zapora ceste predvidoma do 1. septembra. Dela se bodo izvajala od 6. do 16. ure. Obvoz ni mogoč, zato občane prosijo, da avte pustijo pred zaporo. Popolna zapora je samo na delu ceste od Novi log 20 – 23, do stanovanjskih blokov lahko dostopate po zgornji ali spodnji cesti.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na območju vodovoda Čeče (naselji Čeče in Ostenk ter zaselek Ojstro v Čečah), da ni več potrebno prekuhavanje vode.

 


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9. do 13. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Topolovškovo, izvod Novi dom, Vrtec (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Čolniše, izvod Spodnje čolniše (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Leninov trg, izvod 14. Sallaumines 10, 10a (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Počitnice, počitnice

DPM Trbovlje

Danes si bodo v Trbovljah otroci s prostovoljci DPM bodo otroci uživali v kopanju in igrah v vodi. Poletno počitniško varstvo poteka od 9. do 13. ure. Za popoldansko varstvo se morajo starši posebej dogovoriti. Jutri bodo na obisku. Udeležili se bodo kino predstave z naslovom Škratki.


MC Hrastnik

Danes bodo otroci odšli na kopanje v trboveljski bazen. Ob 8.30 se bodo zbrali na avtobusni postaji pred blagovnico in se z avtobusom odpeljali v Trbovlje. Domov se bodo vrnili okrog 13.30. Prispevek znaša 4€ in vključuje prevoz, kopanje ter sladoled. Otroci naj imajo malico s seboj. V primeru dežja kopanje odpade.


Zasavska ljudska univerza

Danes bo v prostorih ZLU (Cankarjev trg 4, Zagorje ob Savi) potekal lov za zakladom. Za dodatne informacije so dosegljivi prek elektronske pošte nika.bukovsek@zlu.si ali po telefonski številki 031 617 335.

 


 

ZMŠT Trbovlje

Zavod za mladino in šport Trbovlje bo danes od 9. do 12. ure pripravilo dogajanje Hura, prosti čas na mestnem kopališču (kopalnica).

Na bazenu v Trbovljah (Kopalnica) bo ZMŠT pripravil hip hop – športne zabavne aktivnosti (od 15. do 18. ure).


Srečanje članov Zasavske gospodarske zbornice

Danes bo ob 13. uri v Gostišču Kum v Zagorju potekalo srečanje članov ZGZ. Srečanja se bosta udeležila predsednik GZS Tibor Šimonka in generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal.

 


Zasavske knjižnice

V zasavskih knjižnicah velja do konca avgusta poletni odpiralni čas. Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 13. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  8. do 14. ure. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 11. do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.

 


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.

 


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Franc Jenčič

Na današnji dan se je leta 1910 v Makarski na Hrvaškem rodil inovator, kemijski inženir, avtor analitske tehtnice in pobudnik ustanovitve finomehaničnega oddelka v Centralnih rudniških delavnicah, iz katerega je nastala tovarna Mehanika, Franc Jenčič. Za ZN je v Nemčiji pregledoval kemijske laboratorije. Bil pa je tudi zaslužen, da je bila Sava vsak dan bolj čista za 500 ton premogovega prahu. Umrl je 24. februarja leta 1985 v Trbovljah.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva. Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mednarodni dan spomina na trgovino s sužnji in njeno odpravo

Vsako leto se 23. avgusta spominjamo ene največjih tragedij v svetovni zgodovini – trgovine s sužnji. Za ta datum se je na svojem 29. zasedanju odločil izvršni odbor Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO), saj se je prav na ta dan leta 1791 na Haitiju zgodila vstaja sužnjev. Omenjeni zgodovinski dogodek je močno vplival na nadaljnje dogodke, ki so vodili k odpravi suženjstva.


Savus